Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_12_METABOLISMUS Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová
Anotace: Seznámení žáků s metabolismem, základní látkovou přeměnou, zdrojem energie, základními živinami, energetickou hodnotou potravin Očekávaný výstup : Žák si uvědomuje význam metabolismu pro život, uvede základní živiny, které jsou zdrojem energie, chápe energetickou hodnotu potravin, zná základní vitamíny rozpustné v tucích nebo ve vodě, vysvětlí nutnost příjmu dostatečného množství tekutin i minerálních látek. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 8. ročník, 13 – 14 let Klíčová slova: metabolismus, základní látková přeměna, celková látková přeměna, energie chemická, energie mechanická, sacharidy, cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, vláknina, voda, vitamíny, obezita, bulimie, mentální anorexie, podvýživa, hygiena potravy Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 45 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci si formou prezentace rozšíří znalosti o látkové přeměně - metabolismu, seznámí se s energetickou hodnotou potravin, pochopí význam zdravé výživy i vitamínů, správně vyberou zdravé potraviny.
METABOLISMUS
Metabolismus = přeměna látek a energií zdrojem energie je potrava rozložená na základní živiny – sacharidy (cukry) – bílkoviny – tuky důležitou složkou je voda, minerální látky, vitamíny energie chemická se mění na mechanickou (pohyb) energie se uvolňuje nebo spotřebovává příjem a výdej energie má být v rovnováze energetická potřeba organismu závisí na věku, pohlaví, výšce, hmotnosti a činnosti jedince
Látková přeměna základní látková přeměna = minimální množství energie nezbytné k životu (činnost srdce, dýchání, peristaltika střev) celková látková přeměna = množství energie nutné k vykonávání fyzické činnosti (práce, sport)
Základní živiny TUKY – největší energetická hodnota SACHARIDY (CUKRY) – nejdostupnější energetická hodnota BÍLKOVINY – nejhodnotnější a nezbytná živina rostlinného i živočišného původu – neukládají se do zásoby – jsou nenahraditelné – nesmějí ve stravě chybět
Energetická hodnota potravin je uváděna na obalech výrobků na 100 g produktu v jednotkách kilojoulech (kJ) správný poměr živin – bílkoviny % – tuky 20 – 30 % – sacharidy 50 – 65 %
Metabolismus důležitá složka potravy je vláknina množství vody denně 2 litry minerální látky – podílejí se na stavbě kostí, zubů, jsou součástí krve, ovlivňují činnost svalů, nervové soustavy a trávení – vápník (Ca) – sodík (Na) – draslík (K) – fosfor (P) – železo (Fe)
Vitamíny rozpustné v tucích rozpustné ve vodě
Vitamíny v potravinách
Poruchy výživy OBEZITA – větší příjem živin, zejména tuků a cukrů PODVÝŽIVA – nedostatek živin MENTÁLNÍ ANOREXIE – úmyslné odmítání potravy s cílem snížit hmotnost – psychologický podklad BULIMIE – přejídání a záměrné odstranění potravy zvracením – psychologický podklad
Hygiena potravy čistota dodržování pravidel hygieny při skladování, upravování, připravování a prodeji potravin před jídlem si mýt ruce omývat zeleninu a ovoce používat jen pitnou vodu
Zakroužkuj, co je: Správná volba: Správná volba:
Zkus sám:
Řešení:
Zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Zikmundová. literatura: ČERNÍK, Vladimír. Přírodopis 8 pro základní školy, Biologie člověka. Praha: Nakl. SPN, 2009.