Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY
Předmět:Přírodopis Název:Základní složky potravy Anotace: Žáci se orientují v rozdělení potravin na základní složky, rozdělí zdravé a nezdravé potraviny Výstup:Rozdělení základních složek potravy Klíčová slova:Vitaminy, minerální látky, vláknina, sacharidy, tuky, bílkoviny Autor:Mgr. Jana Líbalová Cílová skupina:2. stupeň ZŠ Ročník:8.. ročník Vzdělávací program: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 793/2009, Škola pro každého Druh učebního materiálu: Prezentace Formát:MS PowerPoint 2010Celkem 9 snímků ANOTACE
Mezi základní složky potravy patří: 1. Vitaminy 2. Minerální látky 3. Vláknina 4. Sacharidy 5. Tuky 6. Bílkoviny
ad 1) využívají se při nejrůznějších činnostech buněk, vitamíny se účastní uvolňování energie z cukrů a účastní se na růstu a obnově buněk a tkání ad 2) podílejí se na růstu a opravných mechanismech v organismu, uvolňování energie z živin a na výstavbě nových tkání a jejich regeneraci ad 3) pomáhá tělu odstraňovat některé škodlivé látky, ovlivňuje průběh trávení ad 4) při štěpení cukrů a škrobů se uvolňuje energie, protože se rychle vstřebávají, jsou ideálním zdrojem energie před tělesnou aktivitou ad 5) jsou koncentrovanou zásobárnou energie, podílejí se stavbě tkání ad 6) aminokyseliny uvolněné trávením bílkovin se využívají jako stavební kameny při tvorbě nových buněk
Zvýšit spotřebu : zeleniny a ovoce (nejméně 5 porcí denně) – denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat až 600 g ryb a rybích výrobků luštěnin celozrnných výrobků
cukr, sladkosti, bílé pečivo a uzeniny živočišné tuky tučné maso, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky smažené pokrmy spotřebu vajec – nejvýše 4 kusy týdně alkoholické nápoje
minerální látka důležitá pro tvorbu kostí základní živiny důležité pro růst potravina bohatá na vitaminy a vlákninu potravina živočišného původu látky nezbytné pro činnost organismu živiny, nejdůležitější zdroj energie zdroj vitaminu C látka obsažená ve všech tkáních obilovina, která se zpracovává na vločky
Marádová Eva, Zdravý životní styl, Fortuna, Praha 2004