9.3.2011 Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
Advertisements

Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Dotační možnosti pro obce a města
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Vymezení Iniciativy Společenství EQUAL.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Evropský sociální fond v ČR
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Valašské Klobouky–
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
17. září 2015:  Plzeň - Magistrát Města Plzně, od 9 hod do 17 hod 21. září 2015:  Jihlava - Krajský úřad Kraje Vysočina, od 9 hod do 17.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Stop násilí ve vztazích
„Žijeme a pracujeme na Vysočině“ představení projektu
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ing. Stanislava Správková
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra

Jak souvisí kvalita s rovnými příležitostmi? CAF řízení přijímání a kariérní růst zaměstnanců s ohledem na dostupnost zaměstnávání a rovné příležitosti (např. pohlaví, sexuální orientace, postižení, věk, rasa a náboženské vyznání) zabezpečení podmínek přispívajících k rovnováze pracovního a osobního života zaměstnanců věnování zvláštní pozornosti potřebám znevýhodněných zaměstnanců a zaměstnanců s postižením respektování rovných příležitostí v rámci jednání se zákazníky/občany (např. počet stížností na nerespektování rovných příležitostí v rámci jednání se zákazníky/občany) podmínky pro výkon práce (např. vybavení pracoviště) péče o zaměstnance (např. pružná pracovní doba, vyvážený vztah mezi prací a soukromím zaměstnanců, péče o zdraví) zabezpečení rovných příležitostí, spravedlivé zacházení a jednání se zaměstnanci

Rovné příležitosti ve veřejné správě v Evropě Horizontální priorita evropské politiky Evropská strategie pro rovnost žen a mužů (Evropská komise) Cíle: zlepšit postavení žen v zaměstnání a boj proti genderově motivovanému násilí. 5 priorit : pracovní trh, rovné odměňování, rovnost na vedoucích pozicích, boj proti genderově motivovanému násilí a medializace rovnosti.

Zaměření EK na rok 2011 Monitorování správné implementace evropských zákonů o rovném zacházení (především ve vztahu k direktivám 2004/113/ES and 2006/54/ES). ( Směrnice Rady 2004/113/ES, kterou se zavádí zásada rovného zacházení s muži a ženami v přístupu ke zboží a službám, Směrnice Rady 2006/54/ES o zavedení zásady rovných příležitostí a rovného zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání a povolání). Monitorování rozsahu aplikace genderové perspektivy v aplikaci direktiv proti diskriminaci.

Rovné příležitosti ve veřejné správě v České republice Institucionální zabezpečení Úřad vlády Resorty Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů

Priority a postupy vlády ČR při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže jako součást politiky vlády Vytváření a hodnocení resortních Priorit V koncepční, rozhodovací a vyhodnocovací činnosti ve všech stupních její přípravy a provádění uplatňovat hledisko rovných příležitostí žen a mužů Medializace Spolupráce s neziskovým sektorem Dotační politika Vzdělávání Vyrovnání podílu žen a mužů na moci a v rozhodovacích procesech Aktivní podpora vyrovnaného zastoupení žen a mužů

Priority a postupy vlády ČR při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Podpora institucionálního zabezpečení rovnosti Posílení ekonomické nezávislosti žen včetně vytváření celospolečenských podmínek pro slaďování rodinného pracovního a osobního života a flexibilní pracovní úvazky Kvalifikace/rekvalifikace Dodržování pracovněprávních předpisů Podpora aktivního otcovství Rozvoj dostupných služeb péče o děti Důstojnost a integrita žen, odstranění násilí založeného na pohlaví a obchodování s lidmi Překonávání genderových stereotypů

Priority a postupy MV při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Opatření zaměřená na podporu slaďování rodinného/osobního a pracovního života a na vytvoření systému zaměstnávání osob se specifickými potřebami v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce“; Vzdělávání a osvěta; Podřizování koncepčních, rozhodovacích a vyhodnocovacích procesů ve všech fázích jejich přípravy a provádění hledisku rovných příležitostí žen a mužů; Spolupráce s nestátními neziskovými organizacemi a akademickou půdou;

Priority a postupy MV při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže Konkrétní opatření vedoucí k odstraňování a prevenci násilí založeného na pohlaví, domácího násilí a obchodování s lidmi; Realizace 5. ročníku soutěže Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem; Zpracování zprávy o situaci žen-migrantek za rok 2010.

Soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem Cíle: monitoring situace v oblasti rovnosti na úřadech samosprávy; podpora začlenění principů gender mainstreamingu do práce a praxe úřadů, chronologické srovnání situace v oblasti rovnosti žen a mužů.

Soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem 4. ročník soutěže 2010 Účast: 82 úřadů samosprávy Vítězné úřady: krajské úřady: 1. krajský úřad Jihomoravského kraje, 2. Magistrát hl.m. Prahy, 3. krajský úřad kraje Vysočina. obce III. typu: 1. úřad městské části Praha 18, 2. Magistrát města Jihlavy, 3. Magistrát města Olomouce. obce II. typu: 1. městský úřad Studénka, 2. městský úřad Jílové u Prahy, 3. městský úřad Moravský Beroun. obce I. typu: 1.obec Proseč pod Ještědem, 2. obec Staňkovice, 3. obec Bělá.

Soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem Co se změnilo: Úřady jsou citlivější k problematice rovnosti. Opatření směrem k zaměstnancům a zaměstnankyním: flexibilní pracovní úvazky, školky pro děti zaměstnanců, vzdělávání při md/rd, zákaz diskriminace….. Opatření směrem k veřejnosti: monitoring a přizpůsobování kapacit zařízení pro péči o děti, pro péči o seniory, pro péči o zdravotně postižené, sledování a plánování zaměstnanosti žen, využívání gender mainstreamingu a gender budgetingu, podpora volnočasových aktivit…..

Soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem 5. ročník soutěže v roce 2011 Dotazníky budou vyvěšeny na stránkách MV a na stránkách krajských úřadů od 10. března Vyplněné dotazníky do 15. dubna 2011 zaslat na adresu: Eva Ferrarová, odbor řízení lidských zdrojů, Ministerstvo vnitra, Nad Štolou 3, Praha 7

Soutěž Úřad roku „Půl na půl“ – respekt k rovným příležitostem Vyhlášení oceněných úřadů proběhne na konferenci „Rovné příležitosti“, která se bude konat v červnu 2011 na Ministerstvu vnitra.

Děkuji za pozornost