Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II – POVEZ II „Praktické příklady pro jednotlivé typy žadatelů“
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČR - Pevný bod ve světě podnikání Okresní hospodářská komora Vyškov Představení – komory a aktivit v regionu 1. dubna 2016 seminář SOCIÁLNÍ.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Elektronické tržiště ve městě – přínosy praktického využití Město Cheb Bc. Jiří Kurucz.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
1. PCP (pre-commercial procurement) Zkušenosti s PCP v České republice Pavel Slípek.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Nákup služeb kapitola rozpočtu 5 Jiří Haken 1.
Jihlavské Terasy. Příklady dobré praxe KOMUNIKACE SE ČLENY RODINY A PŘÁTELI PROSTŘEDNICTVÍM PROGRAMU SKYPE Postup: Domluvíme s volaným rodinným příslušníkem.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
M.C.TRITON, spol. s r.o. „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Projekt „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“. Prezentace ke konání 2. kulatého stolu dne v Medlově.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory, se starostkami a starosty obcí Rozpočet 2015 Marek Pieter Liberec,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Meziobecní spolupráce dobrovolných svazků obcí – moderní fenomén rozvoje veřejné správy pro 21. století Projekt Center společných služeb (CSS) realizovaný.
Setkání se starosty Čáslav
Ing. Jiří Burgstaller Ředitel odboru strategických programů a projektů Setkání členů sítě NINET V Praze dne
Dokument KAP MSK - obsah
Bezpečnostní systém ČR
Národní program podpory cestovního ruchu
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Místní rozpočtové jednotky
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Regionální politika a regionální rozvoj
Univerzitní město Olomouc
Informace k e-tržišti Gemin
Agroturistika a podnikání na venkově
SLUŽBY POSKYTOVANÉ KRAJSKOU SPOLEČNOSTÍ ARR s.r.o.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Elektronické aukce – trumf v rukou občanů
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
A) Registr smluv - zákon č. 340/2015 Sb.
kam vlastně směřujeme ??? 
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Život bez střeva , Praha.
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí ČR předseda DSO mikroregion Stražiště

Vymezení DSO 2 Základní právní normou, která spolupráci obcí řeší, je zákon č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení). Nejběžnější formou institucionalizované spolupráce je vytváření dobrovolných svazků obcí - mikroregionů. Aktuálně v ČR funguje cca 560 DSO. Zdroj: Ústav územního rozvoje. Dostupné na

Vymezení DSO 3 Zdroj:

Role DSO při centrálním zadávání 4 1.DSO je v pozici centrálního zadavatele 2.DSO organizuje pro své členy marketingový průzkum trhu 3.DSO v roli administrativního poradce v systému veřejných zakázek

Role DSO při centrálním zadávání 5 1.DSO je v pozici centrálního zadavatele -DSO má zřízen profil veřejného zadavatele a svým jménem zajišťuje veřejnou zakázku pro více subjektů -zapojené subjekty mají uzavřenou příslušnou smlouvu s DSO a musí respektovat výsledky výběrového řízení -v praxi se setkáváme například u nákupu většího objemu služby či dodávky: elektrická energie, zemní plyn, opravy obecního majetku (komunikace, veřejné osvětlení, výsadby zeleně apod.) -modifikace: DSO je sám realizátorem společného projektu, zahrnující více obcí (často je DSO také příjemcem nějaké dotace), například výsadby zeleně, nákupy nádob na tříděný odpad, nákup komunální techniky apod.

Role DSO při centrálním zadávání 6 2.DSO organizuje pro své členy marketingový průzkum trhu -role DSO je koordinační - rozhodnutí je na jednotlivých obcích, obce nejsou vázány -žádný zapojený subjekt (objemově) nepřekračuje limit předpokládané hodnoty pro zadávání dle zákona o zadávání veřejných zakázek (veřejné zakázky malého rozsahu) -svazek zajišťuje pro více zapojených subjektů související administrativu a management

Role DSO při centrálním zadávání 7 3.DSO v roli administrativního poradce v systému veřejných zakázek -DSO často svým členům pomáhají s administrací veřejných zakázek – příprava zadávací dokumentace, příprava podkladů pro posuzování a hodnocení hodnotitelskou komisí, zjištění zveřejňovací povinnosti, správa profilů veřejného zadavatele apod. -řada DSO má pro tyto činnosti svého specialistu či se touto cestou hodlá ubírat

Praktický příklad 8 DSO mikroregion Stražiště -vznik v roce členů – 1 město, 1 městys, 20 obcí -územní pokrytí shodné s ORP Pacov -cca 10 tis. obyvatel

Praktický příklad 9 DSO Mikroregion Stražiště Oblasti činnosti: -management mikroregionu -dotační poradenství a související služby pro obce -realizace rozvojových projektů -vzdělávání – organizování vzdělávacích kurzů pro veřejnost a další profesní vzdělávání -agenda veřejných zakázek

Praktický příklad 10 DSO Mikroregion Stražiště -agenda veřejných zakázek: -DSO provozuje jednotlivým obcím profily veřejných zadavatelů -multilicence umožňující neomezený počet profilů zadavatelů, řídících se zákonem o zadávání veřejných zakázek: obce, NNO, dotovaní zadavatelé – i podnikatelé -realizované soutěže: -elektrická energie - cca 200 odběrných míst: oú, školství, hasičské zbrojnice, zdravotnictví, soc. oblast, veřejné osvětlení apod. -odpadové hospodářství (kompostéry, kontejnery na tříděný odpad), veřejná zeleň, drobné opravy komunikací, doprovodná infrastruktura CR atd.

Centrální zadávání jako příležitost 11 Centrální zadávání či koordinace veřejných zakázek ze strany DSO: -významný potenciál pro spolupráci obcí v ČR -úspora finančních prostředků samospráv SMO ČR aktuálně stojí před realizací projektu Posilování administrativní kapacity obcí na bázi meziobecní spolupráce, kde je problematika veřejných zakázek mimo jiné řešena.

Předpoklady funkčního systému 12 -profesionalita managementu DSO -důvěra obcí v DSO -fungující komunikační systém (veřejné zakázky jsou administrativně značně náročná agenda)

SMO ČR 5. května 1640/ Praha 4 tel , Děkuji za pozornost mobil: