Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (novinky od minulého jednání) Eva GREGOROVÁ Kancelář strategie města.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář strategie města
Advertisements

Kancelář strategie města
ITI – SPOLUPRÁCE OBCÍ V AGLOMERACI Dr. Ing. Marie Zezůlková, vedoucí Kanceláře strategie města Brna.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Prezentace ke schvalovacímu mechanismu na MV a Koordinačního mechanismu mezi OPZ a IROP 24. únor 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného oddělení.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI Jan HOLEČEK Kancelář strategie města Magistrát města Brna Regionální.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Ustavující zasedání Řídícího výboru MAP Tanvaldsko Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání na území ORP Tanvald.
IROP předpokládaná podoba implementace.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
Pracovní skupina Základní vzdělávání
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Členská schůze MAS Nepomuk,
Příprava projektů OP Z – základní informace
Řídicí a koordinační výbor
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Pracovní skupina Terminály veřejné dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Kraji Vysočina
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Hlavní město praha a integrace cizinců
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Regionální akční plán ÚK – pracovní verze k
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace Aktuální stav
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Základní informace o programu
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
Příprava Libereckého kraje na období 2014 – 2020 Setkání členů Rady Libereckého kraje s primátory a starosty měst a obcí  15. prosince 2014 Krajský úřad.
ITI Ústecko-chomutovské aglomerace
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Připravenost na nové plánovací období
Integrované operační středisko – „srdce policie“
ITI a metropolitní spolupráce v programovém období
Transkript prezentace:

Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI (novinky od minulého jednání) Eva GREGOROVÁ Kancelář strategie města Magistrát města Brna PS pro sociální oblast, RSK

ITI = integrated territorial investments – integrované území investice Novinka pro období EU 2014+, ukotveno v nařízeních Evropské komise; nástroj umožňující financovat významné aktivity z více než jedné prioritní osy jednoho či více operačních programů (navíc umožňuje projekty realizovat v rámci širšího zázemí města – území aglomerace); v ČR – 7 ITI Co je to ITI?

Základní teze a podmínky Nástroj ITI – Možnost „lépe“ plánovat a koordinovat rozvoj – Určeno jen pro významné strategické projekty – koncentrace – Existence „metropolitní obálky“ – v porovnání s individuálními projekty odpadá celonárodní soutěž Podmínky pro využití nástroje ITI (splněno) – Vymezené území Brněnské metropolitní oblasti (BMO) – Vytvořená Integrované strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti (ISR BMO)

Cíl: využití nástroje ITI – intervenční strategie nejedná se tedy o klasickou strategii, ale o spíše o logickou konzistentní sadu opatření financovatelných z operačních programů, jejichž realizace podpoří rozvoj BMO Strategie popisuje i intervence, které nebudou realizovány skrze ITI (individuální projekty) Tvorba od jara 2014 do léta 2015 Informace, výstupy ke stažení průběžně zveřejňovány na Důraz na partnerský princip Tvorba integrované strategie (1/2)

Řídící skupina – nejvýznamnější partneři z BMO – 4 schůzky Pracovní skupiny – 4 schůzky pro témata strategie Průběžná bilaterální jednání se stakeholdery uvnitř i vně území (i v rámci projektu Meziobecní spolupráce) Publicita i osvěta v zázemí BMO Jednání s řídicími orgány, Evropskou komisí Oponentury strategií Koordinace s KPSVL Podepsaná memoranda o spolupráci s Jihomoravským krajem a 5 okolními ORP – kontinuita Tvorba integrované strategie (2/2)

Vize a prioritní oblasti strategie

OblastVybrané typové projektyOperační programy DopravaProdloužení tramvajových a trolejbusových tratí OPD DopravaDopravní terminály (vč. systémů P+R) a dopravní telematika IROP, OPD DopravaRozvoj cyklodopravyIROP Životní prostředíIntegrovaný systém sběru, třídění, likvidace a opětovného využití odpadu OPŽP Životní prostředíIntegrované řešení environmentálních rizik (sucho, povodně) OPŽP, IROP Sociální oblastSociální bydlení, komunitní centra, nízkoprahová centra IROP, OPZ Konkurenceschopnost a vzdělávání Podpora kreativních průmyslů – projekt kreativního centra IROP, OPPIK Příklady integrovaných projektů

Opatření D.1: Zkvalitnění a rozvoj sítě sociálních a návazných služeb Opatření D.2: Doplnění kapacit infrastruktury sociálních a návazných služeb Opatření D.3: Budování sociálního bydlení Zaměření sociální oblasti v ITI

OP Předběžná finanční alokace (v mil. Kč) pro projekty BMO – dotační prostředky Specifické cíle jednotlivých OP včetně předpokládaných financí IROP (400), 1.2 (750), 2.1 (750), 2.4 (333) OPŽP (120), 3.2 (80) OPD2 106,5 1.4 (1606,5), 2.3 (500) OPPIK (400), 2.1 (150), 3.5 (200) OPZ (135) ∑ 5 424,5 Synergie ITI s OP – finální alokace

Naplňování integrované strategie ( ) – sociální oblast splněno? Vyhlášení zacílené výzvy pro ITI Shromažďování projektových fiší a komunikace s nositeli Projednání souboru projektů Řídicí orgán Koordinátor územní spolupráce Pracovní skupina v součinnosti s Manažerem ITI Pracovní skupina v součinnosti s Manažerem ITI Vydání doporučení pro ŘV k souladu projektů s ISR Předložení souboru projektů Hodnocení souladu projektu s ISR Řídicí výbor Vydání potvrzení o souladu projektu s ISR Nevydání potvrzení a vrácení projektu nositeli k dopracování ano ne Žadatel projektu Předložení projektové žádosti Zprostředkujícímu subjektu (MMB) pro IROP a MPSV pro OPZ

Strategie je dokončena; schválení strategie v Zastupitelstvu města Brna jako nositele strategie (volitelně i v orgánech JMK, ORP) – prosinec 2015 Hodnocení a schválení strategie Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími dotčenými ministerstvy – přelom 2015 a 2016 První výzvy na nástroj ITI – polovina roku 2016 Za řízení, koordinaci a evaluaci strategie je zodpovědný tým manažera ITI, který vzniká na Kanceláři strategie města MMB ISR BMO: další postup – strategie

Marie ZEZŮLKOVÁ Petr ŠAŠINKA Jan HOLEČEK DĚKUJEME ZA POZORNOST