Práce Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch David Dušánek Tajemník SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Turistické fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Zvyšování kvality v cestovním ruchu prostřednictvím IOP: Vytvoření národního systému kvality služeb v cestovním ruchu Členské fórum ATIC Polička lll.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Fórum cestovního ruchu Ostrava – Dolní Vítkovice 14. října 2013.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Český systém kvality služeb Prezentace projektu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na podporu cestovního ruchu Velké Losiny –
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Klára Tomsová, Kateřina Jacinová
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_ Organizace hájící zájmy hotelů. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ing. Miroslav Procházka Předseda KS AHR ČR Zlínský kraj ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
20 let
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Transkript prezentace:

Práce Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch David Dušánek Tajemník SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Turistické fórum Polabí, Poděbrady,

Současný stav trh práce se dynamicky vyvíjí → rostou požadavky na lidský kapitál a jeho kvalitu kritický nedostatek zaměstnanců v potřebné kvalitě a počtu na trhu práce představuje pro zaměstnavatele vážné ohrožení konkurenceschopnosti a podnikání chybí ucelený systém, který by klasifikoval jednotlivá povolání, zprostředkovával potřeby a požadavky vzdělávacím institucím a zároveň tak reflektoval požadavky zaměstnavatelů 2

Důvody současného stavu nedostatečné přizpůsobení vzdělávací soustavy potřebám zaměstnavatelů současný systém financování škol (preference kvantity před kvalitou) neinformovanost občanů o možnostech uplatnitelnosti na trhu práce absence státem systémově podporovaného systému celoživotního učení To vše podpořené nepříznivým demografickým vývojem a stále se snižujícím kreditem technických profesí. 3

Lidské zdroje LIDSKÉ ZDROJE (LZ) jsou jedním z nejdůležitějších pilířů podnikání v České republice hlavními problémy v oblasti LZ: hluboký propad v kvantitě problematická kvalitativní úroveň nesoulad s oborovou strukturou potřeba společnými silami vybudovat funkční systém celoživotního učení s podporou motivačního, právně- ekonomického učení 4

Sektorová rada 5 Sektorová rada je sdružení: významných reprezentantů zaměstnavatelů profesních organizací vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje v daném sektoru či odvětví SR by měla být mluvčím a nástrojem zaměstnavatelů při prosazování zájmů sektoru v oblasti lidských zdrojů ve vztahu ke státní správě a vzdělávacím institucím. Hlavní role a aktivity monitorování trhu práce a identifikování jeho vývojových trendů a změn deklarování potřeb sektoru zejména ve sféře rozvoje lidských zdrojů aktivní podpora vzdělávání a rozvoje odborných dovedností v sektoru komunikace se státními a vzdělávacími institucemi v zájmu prosazování potřeb sektoru práce na systémech Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací práce na tvorbě a realizaci sektorových dohod

SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch 6 Střešní subjekty zastoupené v SR Asociace cestovních kanceláří ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Asociace kuchařů a cukrářů ČR Asociace průvodců ČR Asociace turistických informačních center ČR Kempy a chatové osady ČR, živnostenské společenstvo Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR sekce NACEkód NACEnázev NACE I55Ubytování 56 Stravování a pohostinství N79 Činnosti cestovních agentur, kanceláří a jiné rezervační a související činnosti Oblasti národního hospodářství podle klasifikace CZ-NACE

NSP – zpracovávané jednotky práce 7 Název jednotky práceTyp JP Název jednotky práceTyp JP Samostatný pracovník cestovního ruchuPHorský vůdceTP Samostatný pracovník cestovní kancelářePHorský průvodce pro canyoningTP Samostatný pracovník pohostinství a hotelového provozuPHorský průvodce pro zajištěné cestyTP Vedoucí rezervačního odděleníTPPracovník turistického centraP Vedoucí stravovacího úsekuTPSportovní instruktorP Průvodce cestovního ruchuPDoprovod zájezduP Záchranář pro lyžařské tratěPAnimační pracovník v kempuP Vedoucí turistického centraPČíšníkP Vedoucí kempuPKuchařP KrupiérPPřípravář teplých pokrmůTP Pracovník cestovní kancelářePPřípravář pokrmů studené kuchyněTP Animátor cestovní kancelářeTPPřípravář minutekTP Delegát cestovní kancelářeTPBarmanP Prodejce v cestovní kancelářiTPBaristaP Vedoucí zájezduTPSommelierP Místní zástupce (delegát)TPPracovník v ubytování v soukromíP Pracovník pohostinství a hotelového provozuPSprávce kempuP ProvozářTPKuchař pomocnýP RecepčníTPPomocný přípravář pokrmůTP Vedoucí recepceTPKuchař expedientTP PrůvodcePVýrobce knedlíkůTP Průvodce odbornýTPPřípravář pokrmů pro rychlé občerstveníTP Průvodce technickýTPČíšník pomocnýP Pracovník horské službyPPracovník v ubytovacím zařízeníP Člen horské službyTPPracovník ubytovacího zařízeníTP Cvičitel horské službyTPÚklidový pracovník v ubytovacím zařízení - pokojskáTP Instruktor horské službyTPPomocný pracovník v pohostinstvíP Psovod horské službyTPHosteskaP Horský průvodceP

8

Děkuji Vám za pozornost! David Dušánek Tajemník SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch