Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
SENÁT PČR 11. ZÁŘÍ 2012 STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
Současné problémy ve financování obcí Úvodní slovo Ing. Oldřich Vlasák.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Ing. Marcela Strakošová
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Výsledky benchmarkingových analýz v rámci zakázky „Zpracování strategie a funkčních strategií úřadu města“ v rámci projektu „MÚ Nový Bydžov – úřad pro.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Příjmy a výdaje SR.
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
STANOVISKO SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV ČESKÉ REPUBLIKY K NÁVRHU KONCEPCE DOKONČENÍ REFORMY VEŘEJNÉ SPRÁVY ING. JOSEF BARTONĚK PŘEDSEDA SMS ČR SENÁT PČR.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing. Jaroslava Kypetová, Ph.D. Legislativně-právní oddělení porada ODK – 7. září 2010

2 Diskuze nad rozpočtovým určením daní s zástupci samosprávy Snaha o odstranění „diskriminačních“ rozdílů v příjmech (všech) Změny v dotacích – posílení RUD Zpřísnění postupu vůči neplatičům nájemného a pokut Zjednodušení čerpání prostředků z fondů EU, snížení počtu programů Řešení církevních restitucí Zdanění hazardu, větší regulační pravomoc obcí Stanovení funkčního období ředitelů základních škol Nový zákon o odpadech – změny v místním poplatku? Dokončení deregulace nájemného Programové prohlášení vlády klady

3 Rozšíření kontroly ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu Růst administrativní náročnosti u veřejných zakázek (již od 1 mil. Kč) Hodnocení dopadů rizika korupce Maximální doba splatnosti faktur – 30 dnů V oblasti sociálních služeb – převod „dotačního řízení“ na kraje Omezování možností nakládání s majetkem obcí Úspory – snížení spolufinancování, zastavení investic, snížení dotací Úspory – snižování platových tarifů Neakcentuje meziobecní spolupráci Programové prohlášení vlády rizika

4 Odměny zastupitelů, čerpání dovolené – nová úprava? Informovanost o komunálních volbách, volba kandidátů napříč kandidátkami Volební výdaje – zálohový systém Přímá volba starostů Příprava nových zastupitelstev Příručka Norský projekt - vzdělávání zastupitelů zastupiteli Komunální volby

Bezpečnost a veřejný pořádek vznik tzv. Metropolitní policie - služební nebo PP? - financování - vymezení kompetencí vůči PČR a ostatním MP rušení obvodních oddělení PČR - sloučení obvodů nebo financování z rozpočtu měst a obcí ? demotivace práce bezpečnostních složek

6 Výpočty a analýzy MV ČR + vysoké školy Zvýšení od roku 2010 pro obce I. a II. typu Návrh na opětovné snížení – úhrada daňovými příjmy??? Příspěvek na přenesený výkon státní správy

7 Rok přechodný První přenosy za I. a II. čtvrtletí 2010 – úspěch? Nedostatečná metodická podpora ze strany MF Pracovní skupina – krajští metodici + auditoři Příprava odepisování – pravděpodobně konec 2011 přechodný – ale jak přezkoumání a kontrola??? využitelnost sebraných dat Reforma účetnictví

8 Pracovní skupina – MV, MF, SMO ČR, SMS ČR Shoda na nutnosti nastavení pravidel Monitorovací fáze – využití účetních a finančních dat Ozdravný program – aktivita na straně obce Finanční správce – pracovník MF? Insolvenční správce – úprava české legislativy Úpadek obce – obnova Zánik obce – nekonání voleb – nezájem občanů 2013? Regulace předlužení obcí

9 Děkujeme za pozornost