Dramatizace v jazykové, komunikační a slohové výuce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenecké období.
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Dobrý den! Budu vám vyprávět příběh o olympijských hrách!
HEWER SOCIÁLNÍ AKTIVIZACE
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Téma hodiny: Určování slovních druhů Předmět: Český jazyk Ročník: 5
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Výchovné zaměstnání v období batolecím
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Přísudek (Př) - druhy Přísudek, jehož základem je sloveso s plným významem, je přísudek slovesný – Přs. Přísudek může být vyjádřen také jménem (podstatným.
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Komunikace s dětským pacientem
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Kapitoly z muzikoterapie
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
(komentovaný přehled)
(specifické prostředí ve škole)
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
obecně, prožívání a chování
Možnosti mystifikace ve školním dějepise metodami dramatické výchovy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Pravdy ?. Bojíme se pádu. Z výšky nebo na dno ? Když často opouštíme své známé, přátele a bližní, počítejme s tím, že jednou zůstaneme sami.
PROCVIČENÍ MOZKOVÝCH HEMISFÉR, IMPROVIZACE Prezentační techniky
Pár vtípků.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
CO JE TO VESMÍR slovní druhy ohebné Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
Pro 2. st. ZŠ, SŠ Jitka Králíková. Sem-tam – 3 min  Přemístění z jedné strany tělocvičny na druhou s různými obměnami: ◦ Skoky po 2 nohách, po 1 noze.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Název projektu: Moderní škola
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Projev a image prezentujícího
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Masopust Tradice v obci.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Jak si hrát v hodinách slohu?
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_12 Komunikace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Český jazyk – Slovní druhy
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Transkript prezentace:

Dramatizace v jazykové, komunikační a slohové výuce

Proč učit dramatickou výchovu? pozornost, koncentrace fyzické a psychické uvolnění fantazie, představivost, tvořivost vyjádření myšlenky pohybem kultura řeči, technika řeči, plynulost projevu jazykové cítění, jasné a srozumitelné vyjadřování paměť logické myšlení sebevědomí kompetence: sociální a personální, komunikativní, k řešení problémů, k učení orientovat se v sobě, ve vztazích skupiny lidí, ve složité nebo náročné situaci nebát se vystoupit před skupinu lidí

Hry na rozehřátí, sounáležitost skupiny předvést pantomimicky činnost, kterou rád dělám gordický uzel chytnout se poslepu za ruce a utvořit kruh slepí vesničané hledají kouzelný prsten, který jim může vrátit zrak

Pohyb a pantomima všichni hrají tu samou vlastnost nebo náladu, jeden člověk ze skupiny ji hádá vymyslet stroj na… a vydávat u toho patřičné zvuky dva tvorové se potkají na pustém ostrově chůze: jdeme v pohřebním průvodu, jako sportovci na olympiádě, jako znavení vojáci z prohrané bitvy, jako roboti, se džbánem na hlavě, s těžkými kufry, jako námořníci za bouře, jako policisti na obchůzce, jdeme ve vedru pouští, o žízni, jdeme v krupobití, prudkém větru, boříme se do bláta, jdeme v malých botách, s kamínkem v botě, s puchýři na palci a na patě, s vyvrknutým kotníkem rozpohybované sochy

ROZMLUVENÍ artikulační cvičení

Jak říci krátký rozhovor A: Ty se mnou nejdeš? B: Už jsem ti řekl(a), že ne. A: To je škoda. B: To je škoda. A: Ahoj! (Dobrý den!) B: Ahoj! (Dobrý den!) A: Stalo se něco? B: Dozvěděl(a) jsem se, že odjíždíš(te) už dnes večer. Je to pravda? A: Ano. Neodvážil(a) jsem se ti(vám) to říct, ale vrátím se brzy.

Řečové dovednosti - vyprávění předmět –vyprávět o něm –vymyslet o něm krátký příběh a zahrát ho klobouky –nasadit si klobouk a vyprávět, kdo jsem –typická chůze postavy

Etudy na slova a věty scénky s úvodní nebo závěrečnou replikou –Už bych tam dávno jela, ale nemám na autobus. –Kolik že to stojí? –Dej pozor, kam šlapeš. –Opovaž se tam znovu chodit! –Bude pršet? –Může za to ta opice. podstatné jméno, přídavné jméno, sloveso scénky se slovy, která patří vždy k jednomu slovnímu druhu scénky se slovy, která začínají na jedno písmeno

Proslovy a improvizace jak slintání žížal ovlivňuje rotaci zemské osy metody hledání čtyřlístků / jehly v kupce sena krtci a politika kupující a prodávající: ve špatné náladě x hluchý zakřiknutý x hrubý rozlícený x tichý bodrý x vzteklý žadatelé na úřadě (nebytový prostor a jeho využití) rande (on koupil pro oba lístky do kina, ona však má rande s milencem) muž a žena v restauraci (on si chce dát řízek, ona mu v tom chce zabránit)

Nastudování hry dramaturgický rozbor – vlastnosti postav, vztahy mezi nimi, prostředí