Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Všeobecná sestra v sociálních službách
Domácí ošetřovatelská péče
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Léčebna dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích
Fakultní nemocnice Ostrava
vedoucí oddělení koncepce odbor smluvní politiky VZP ČR
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Kvalita v českém zdravotnictví
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
HISTORIE AGENTUR DOMÁCÍ PÉČE AGENTURY DOMÁCÍ PÉČE Začaly vznikat v roce 1991 První charita – experiment Ministerstva zdravotnictví ! – dotace.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
MUDr. František Schneiberg
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Novela seznamu zdravotních výkonů
Vykazování ošetřovatelské péče v zařízeních sociálních služeb
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Standardizace odborné zdravotní péče
Novela zákona o místních poplatcích
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Správa sociálního zabezpečení
Podávání léků v pobytových zařízeních sociálních služeb  kompetence a úhrada  ve světle účinné legislativy, stanovisek MPSV a MZ a Metodiky VZP ČR pro.
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Domácí zdravotní péče – odbornost 925 Caltová Eva
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění

Obsah prezentace 1)Postavení poskytovatele sociální péče (PSP) v systému veřejného zdravotního pojištění 2)Vztah PSP a zdravotní pojišťovny 3)Výhody a nevýhody oproti poskytovateli zdravotní péče 4)Způsob úhrady jednotlivých služeb 5)Vývoj úhrad poskytovatelům sociální péče 6)Možnosti dalšího postupu

Postavení poskytovatele sociální péče (PSP) v systému veřejného zdravotního pojištění Dnem 1. ledna 2007 se stala účinnými ustanovení 1.zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách poskytovatelé pobytových sociálních služeb v - týdenních stacionářích - domovech pro osoby se zdravotním postižením - domovech pro seniory - domovech se zvláštním režimem jsou povinni osobám v nich umístěným zajistit zdravotní péči

Postavení poskytovatele sociální péče (PSP) v systému veřejného zdravotního pojištění 2.zákona č. 109/2006 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o sociálních službách na poskytování a úhradu ošetřovatelské a rehabilitační péče uzavírají zdravotní pojišťovny se zařízeními pobytových sociálních služeb Zvláštní smlouvy zvláštní ambulantní péče, hrazená z veřejného zdravotního pojištění se rozšiřuje o ošetřovatelskou a rehabilitační zdravotní péči, poskytovanou na základě ordinace ošetřujícího lékaře pojištěncům, umístěným v zařízeních pobytových sociálních služeb.

Vztah PSP a zdravotní pojišťovny Povinnost ZP uzavřít smlouvu, pokud o to poskytovatel požádá. Do smluvního vztahu se zdravotní pojišťovnou zde, zcela atypicky, nevstupuje poskytovatel zdravotních služeb ale sociálních. Úhradu péče domluví ZP a poskytovatel ve smlouvě, ministerstvo zdravotnictví do této dohody nijak nezasahuje. Není stanoven strop úhrady v úhradové vyhlášce!!

Výhody a nevýhody oproti poskytovateli zdravotní péče LDNPoskytovatel pobytových služeb Agentura domácí péče Jistota smlouvy se zdravotní pojišťovnou -+- Jistota úhrady daná „úhradovou vyhláškou“ +-+ Stropování úhrady v úhradové vyhl. -/+-+

Způsob úhrady jednotlivých služeb LDNPoskytovatel pobytových služeb Agentura domácí péče StravaZdravotní pojišťovna Klient/pacientPacient UbytováníZdravotní pojišťovna Klient/pacientPacient Zdravotní péčeZdravotní pojišťovna Sociální péčePoskytovatel/k lient Klient/pacient - příspěvek Pacient

Náklady na ošetřovatelskou a rehabilitační péči poskytnutou v zařízeních sociálních služeb Vazba na sazebník výkonů: zavedení nebo ukončení odborné zdrav. péče, administrativa sestry ošetrovatelská intervence - zdravotní rehabilitace odběr a vyšetření biologického materiálu aplikace léčebné terapie péče o ránu, dekubity, bércové vředy, např. aplikace mastí, bandáže DK, ošetření krvácivých ran komplex klysma, laváže, zavádění permanentních katétru u žen bonifikacní kód za práci sestry v době prac. volna nebo klidu bonifikacní kód za práci sestry od do 6.00 hodin, EKG ošetrování stomie, ošetřování kožních lézí

Náklady na ošetřovatelskou a rehabilitační péči poskytnutou v zařízeních sociálních služeb Vazba na úhradovou vyhlášku Odbornost 913 – všeobecná sestra v sociálních službách je hrazena analogicky ke zvláštní ambulantní péči (ambulantní péče poskytovaná v nemocnicích lidem na sociálních lůžkách) Na základě požadavku segmentu 913 byly v úhradové vyhlášce navýšeny ty segmenty, od nichž se úhrada 913 odvíjí – domácí péče o 2 % a zvláštní ambulantní péče o 10%.

Vývoj úhrad poskytovatelům sociální péče Vývoj úhrad ve vybraných segmentech Kumulovaný růst nákladů ve vybraných segmentech

Možnosti dalšího postupu 1)Shoda, že stávající stav je shodný s jinými segmenty Revizní činnost Úhrada pracovníků v době, kdy nevykonávají výkony, ale jsou nutně na pracovišti Časové a frekvenční omezení některých výkonů Nejednotná metodika revizní činnosti mezi ZP i v rámci jedné ZP

Možnosti dalšího postupu 2)Sblížení Poskytovatele pobytových služeb a např. „LDN“ Poskytovatel zdravotní péče by mohl poskytovat i péči sociální a naopak. „LDN“ a Poskytovatelé pobytových služeb by byli v podstatě totožní. U klienta by se určilo, do jaké míry jsou příčinou jeho pobytu v zařízení sociální důvody a do jaké míry důvody zdravotní. Podle toho by se na financování jeho pobytu podílel různou měrou klient sám, systém sociálního zabezpečení a systém zdravotního pojištění. 3)Sblížení Poskytovatele pobytových služeb a např. Agentur domácí péče Striktní oddělení sociální a zdravotní složky péče. Zdravotní složku by zajišťovali poskytovatelé hrazených služeb. Režim naprosto shodný jako při domácí péči s jediným rozdílem, že klient neleží doma.

Děkuji za pozornost!