Kroky na úrovni vlády ČR v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života Lucia Zachariášová Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Akční plán podpory odborného vzdělávání stav realizace k
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů Lublaňská 57/5 | Praha 2 | | T | F | |
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
IROP předpokládaná podoba implementace.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Rovnost žen a mužů ve městech a obcích Jana Smiggels Kavková
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Role Úřadu Regionální rady
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Centrum ÁČKO, p.o. Valašské Meziříčí
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Závěrečná konference Zlín,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Podpora krajského akčního plánování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Zákon o sociálním podnikání
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Právo sociálního zabezpečení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Role státu při prosazování rovného odměňování
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Život bez střeva , Praha.
Podpora rovnosti osob LGBTI v Evropské unii
Rodinná politika Opatření v oblasti slaďování rodinného a pracovního života Ministerstvo práce a sociálních věcí 22. října 2015.
Transkript prezentace:

Kroky na úrovni vlády ČR v oblasti sladění pracovního, soukromého a rodinného života Lucia Zachariášová Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR

Programové prohlášení vlády ČR Vláda bude důsledně uplatňovat princip rovnosti žen a mužů. Vláda se zaměří na potlačování genderově podmíněného násilí. Bude usilovat o slaďování pracovního, soukromého a rodinného života, včetně zajištění dostatečných kapacit předškolních zařízení a podpory flexibilních a stabilních forem práce, dále bude usilovat o podporu vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích a stejnou odměnu za stejnou nebo srovnatelnou práci. (…)

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Od roku 2001 je stálým poradním orgánem vlády ČR v oblasti vytváření rovných příležitostí pro ženy a muže. Zasedání Rady dne 26. srpna 2014: Usnesení týkající se komplexního řešení problematiky kapacit zařízení předškolní péče o děti s doporučením ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy, ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí, ministrem zdravotnictví, ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a odbornou veřejností, aby zřídil meziresortní pracovní skupinu ke komplexnímu řešení této problematiky.

Výbor pro sladění pracovního, soukromého a rodinného života Diskuse k návrhu zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Výbor v minulosti uplatnil k návrhu zákona připomínky, jeho zástupci a zástupkyně se účastnili rovněž jednání se zákonem souvisejících atd. Diskuse k vážným provozním důvodům, které jsou ze strany zaměstnavatelů využívané jako důvod k nepovolení zkrácené pracovní doby pro zaměstnance/zaměstnankyně, které na ni jinak mají nárok z důvodů uvedených v § 241 odst. 2 zákoníku práce. Výbor provedl šetření mezi zaměstnavateli, odborovými organizacemi, inspektoráty práce a dalšími subjekty a zpracovává výsledky tohoto průzkumu, z nichž vyvodí další kroky.

Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 I. Strategie identifikuje tyto problémové oblasti: – Nízká kapacita a kvalita, nevyjasněné kompetence v otázkách zařízení poskytujících služby v oblasti vzdělávání a péče o děti a o závislé osoby. – Nedostatečná nabídka flexibilních forem práce a související nejistota zaměstnání. – Nízká podpora rodičů s malými dětmi ze strany státu i zaměstnavatelů. – Nejasný výklad a nedostatečné právní předpisy v oblasti slaďování pracovního, soukromého a rodinného života. – Nedostatečné ocenění péče a domácí práce společností. – Nízká účast mužů na péči o malé děti, závislé osoby a o domácnost.

Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 II. Hlavní cíl Strategie v oblasti slaďování – Vytvoření celospolečenských podmínek pro efektivní slaďování pracovního, soukromého a rodinného života; – Zajištění kapacit předškolních zařízení péče o děti na úrovni tzv. Barcelonských cílů (tj. kapacita zařízení péče o děti pro 33 procent dětí do tří let a pro 90 procent dětí mezi třemi lety a nástupem do základní školy); – Zvýšení podílu flexibilních forem práce (částečných úvazků a práce z domova) na úroveň průměru v EU v r. 2012, tj. na 20 %. Navrhuje se dosažení těchto cílů do roku 2020.

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině I. Prezident nepodepsal zákon a vrátil jej 9. října 2014 Poslanecké sněmovně z důvodu ohrožení lesních školek a s argumentem, že schválený zákon omezuje alternativy péče o dítě. Stanovuje: podmínky, za jakých mohou zaměstnavatelé a další subjekty (např. uzemní samosprávné celky, vysoké školy) poskytovat péči o dítě v dětské skupině, počty dětí a pečujících osob v jedné dětské skupině, podmínky stravování v dětské skupině, plán výchovy a péče o dítě, technické a hygienické požadavky.

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině II. Stanovuje slevy na daních pro zaměstnavatele i rodiče: – Zaměstnavatelé – daňově uznatelné náklady (výdaje) na provozování dětské skupiny. – Rodiče – sleva na dani z příjmů fyzických osob za umístění dítěte pro poplatníka nebo poplatnici, která za účelem poskytnutí péče o děti předškolního věku využije služeb školky podle školského zákona nebo zařízení péče o děti předškolního věku, včetně dětské skupiny. Zohledňuje i děti mladší dvou let, je koncipován pro děti od jednoho roku.

Operační programy Operační program Zaměstnanost – obsahuje oblast Rovnost žen a mužů. – podpora slaďování pracovního, soukromého a rodinného života, – podpora služeb péče o děti, flexibilních forem práce, zapojení mužů do péče apod. Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání a Integrovaný regionální operační program (Memorandum o spolupráci) – OP VVV - vybavení škol, vzdělávací aktivity, – IROP – infrastruktura, vybavení škol.

Zipový zákon Návrh novely volebních zákonů pro volby do Poslanecké sněmovny a zastupitelstev krajů; Zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách – na prvních dvou místech muž i žena a dále v každé trojici kandidátka či kandidát opačného pohlaví, aby bylo dosaženo 30% zastoupení; Sankce za nedodržení - krácení příspěvku na získaný mandát; Zákon může zprostředkovaně přinést zlepšení slaďování pracovního/politického a soukromého života. Návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy dozorčí rady / nevýkonnými členy správní rady společností kotovaných na burzách

Děkuji za pozornost! Lucia Zachariášová Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva ,