Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Nástroje územního plánování
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Státní energetická inspekce
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Petr HoloubekJelenovská.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Právo na informace Tereza Danielisová,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Zásadní změny v novele energetického zákona
Vykonavatelé vlastnického práva státu
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Stavební právo.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Úřad vlády České Republiky
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad

1. Novela EZ zákon č. 211/2011 Sb. změna kompetencí SEI ERÚ ERÚ EZ ZÁKON O CENÁCH OCHRANA SPOTŘEBITELE (elektroenergetika a plynárenství) 2

2. ERÚ – organizační struktura nová organizační struktura odbor kanceláře předsedkyně sekce regulace sekce legislativně správní sekce kontroly sekce provozní oddělení interního auditu personální a procesní audity 3

3. ERÚ – sekce kontroly sekce kontroly odbory kontroly teplárenství elektroenergetiky a plynárenství oddělení správních řízení Pracoviště – Jihlava (sídlo ERÚ) Praha, Ostrava (dislokovaná pracoviště) Počet zaměstnanců sekce – optimalizace činnosti sekce - priority 4

4. ERÚ – sekce kontroly sekce kontroly oddělení ochrany spotřebitele Interní postupy Externí podací deník – Modul kontroly – elektronická spisová služba 5

5. Kontrolní postupy a šetření - EZ EZ - využití § 18 - využití § 15a vazba na §11 - „Nekomunikace“ = sankce až 15 mil. Kč !!! - § 11a (ceníky) – některá opatření na ochranu zákazníka - vazba na zákon č. 634/1992 Sb. - § 18a šetření fungování trhů s elektřinou a plynem 6

6. Kontrolní postupy a šetření – zákon o cenách zákon o cenách - ceny tepelné energie - ceníky elektřiny a plynu - využití § 12 (cenové informace) šetření kontrola 7

7. Kontrolní postupy a šetření – ochrana spotřebitele zákon o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb. V oblasti elektroenergetiky a plynárenství § 4 Nekalé obchodní praktiky (1) Obchodní praktika je nekalá, je-li jednání podnikatele vůči spotřebiteli v rozporu s požadavky odborné péče a je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil. (2) Je-li obchodní praktika zaměřena na spotřebitele, kteří jsou z důvodu duševní nebo fyzické slabosti nebo věku zvlášť zranitelní, hodnotí se její nekalost z hlediska průměrného člena této skupiny; tím není dotčeno obvyklé reklamní přehánění. (3) Užívání nekalých obchodních praktik při nabízení nebo prodeji výrobků, při nabízení nebo poskytování služeb či práv se zakazuje. Nekalé jsou zejména klamavé (§ 5) a agresivní obchodní praktiky (§ 5a). 8

8. Kontrolní postupy a šetření – ochrana spotřebitele V oblasti elektroenergetiky a plynárenství dále § 6 Zákaz diskriminace spotřebitele § 12 (informační povinnosti) (1) Prodávající je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy11) a přímo použitelným předpisem Evropských společenství11a) spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. (2) Informace o ceně nebo okolnost, že informace je neúplná anebo chybí, nesmí zejména vzbuzovat zdání, že: cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti, stanovení ceny závisí na okolnostech, na nichž ve skutečnosti nezávisí, cena byla nebo bude zvýšena, snížena nebo nezměněna, i když tomu tak není……….. 9

9. Kontrolní postupy a šetření – ochrana spotřebitele Sankce § 4 nekalé praktiky – 5 mil. Kč § 6 Zákaz diskriminace spotřebitele – 3 mil. Kč § 12 (informační povinnosti) - 5 mil. Kč 10

10. Kontrolní postupy a šetření – zákon o státní kontrole zákon o státní kontrole základní předpis kontroly (novelizace – sjednocující postupy) pověření oznámení protokol rozhodnutí o námitkách (ne dodatek protokolu) SŘ šetření – zjištění porušení - SŘ 11

11. Kontrolní postupy a šetření – zákon o státní kontrole zákon o státní kontrole – novelizace EZ Dopad zákona o podporovaných zdrojích v části měnící EZ ( ) : V § 18 odst. 4 se za větu první vkládá věta, která včetně poznámky pod čarou č. 23 zní: „Zaměstnanci Energetického regulačního úřadu vykonávající dozor v energetických odvětvích se prokazují průkazem zaměstnance Energetického regulačního úřadu, který je zároveň dokladem o jejich pověření k provedení kontroly23). Předložením průkazu zaměstnance Energetického regulačního úřadu osobě, u které má být kontrola vykonána, je kontrola zahájena. 12

12. Kontrolní postupy a šetření – správní řízení Oddělení správních řízení navazuje na kontroly technických odborů vychází z šetření technických odborů dále vede řízení též na základě zjištění a podnětů ostatních sekcí ERÚ vede správní řízení prvního stupně druhý stupeň je rozhodnutí paní předsedkyně na základě podaného rozkladu – příprava stanoviska pro rozkladovou komisi 13

13. Kontrolní postupy a šetření – správní řízení Oddělení správních řízení ukládá za ERÚ pokuty v prvním stupni správního řízení ukládá opatření k nápravě, jejichž účelem je odstranění protiprávního stavu, a stanoví přiměřenou lhůtu nebo jiné nutné podmínky k zajištění jejich splnění; povinnosti plynoucí z opatření k nápravě původci protiprávního stavu přecházejí na jeho právního nástupce. Je-li právních nástupců více, odpovídají za splnění povinnosti vyplývající z opatření k nápravě společně a nerozdílně. výše max. sankcí plyne z jednotlivých dozorovaných zákonů příkazní řízení – podněty Policie ČR 14

14. Kontrolní postupy a šetření – interní vazby Úzká vazba na: sekci regulace a odbor licencí  lepší a rychlejší dostupnost podkladů  sjednocení výkladů (odstranění nejednoznačností) oddělení ochrany spotřebitele modul kontroly 15

15. Kontrolní postupy a šetření – oblasti zaměření kontrol Elektroenergetika a plynárenství obchodníci s elektřinou a plynem - zákon o cenách, o ochraně spotřebitele - standardy služeb zásahy do odběrných zařízení resp. měřicích zařízení ochranná pásma Teplárenství ceny TE – šetření –kontroly EZ – smlouvy a měření Obecně pak také § 3 odst.3 16

16. Spolupráce ERÚ s dalšími organizačními složkami Spolupráce ERÚ x ÚOHS, ČNB a SEI Stanovena rozhraní Spolupráce se SEI - vazba na předávané spisy kontrolní a správních řízení - vazba mezi EZ a podporovanými zdroji - licence - § 17 odst. 14): ERÚ předává MPO a SEI informace a údaje nezbytné pro výkon jejich působnosti 17

17. Spolupráce ERÚ s dalšími organizačními složkami Spolupráce ERÚ a ÚřSOD MO kontrolní postupy (dopad zákona o podporovaných zdrojích – novelizace EZ) Dohoda o spolupráci – obdoba MPO s MO  kontrola v energetice - ERÚ  ochrana zájmů u staveb….. - SEI (dopad zákona o podporovaných zdrojích – novelizace EZ) 18

Děkuji za pozornost. 19