ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny rostlinného původu Název materiáluČaj Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_17(20) AutorIng. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit s výrobou a rozdělením čaje. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Čaj P. Pechová, 2012
Čaj - upravené lístky čajovníku - sklízí se 4 – 5x ročně, v tropických oblastech celý rok - má zlatožlutou barvu, voní, má lahodnou chuť
Složení čaje - thein (povzbuzující látka podobná kofeinu), třísloviny (uklidňující látky), hořčík, vit. B, C
Fermentace - listy se nechají zvadnout, svinou se, nechají se kvasit při teplotě 35 – 40°C - svitky zhnědnou, nabudou vůně a chuti, pak se suší horkým vzduchem a čaj zčerná
Druhy čaje a) podle země z které čaj pochází (ruský, čínský, japonský, indický, cejlonský) b) podle úpravy rozeznáváme: čaj černý (prodělal úplnou fermentaci), zelený (nefermentovaný – čerstvé listy se spaří párou, svinují a suší), žlutozelený (nedokonale fermentovaný), bílý (stříbrný) květový – čaj s příměsí kvítků čajovníku c) bylinné čaje – sušené části rostlin, používají se kořeny (kozlík lékařský), listy a nať, (máta, meduňka), kůra (skořice), květy (heřmánek), semena (fenykl), plody (šípek, borůvky) d) ovocné čaje – směsi sušených plodů, koření a bylin
Skladování čaje chránit před cizími pachy, skladujeme v chladu a suchu
Kontrolní otázky: 1. Co je čaj a jaký má význam? 2. Jaké znáte druhy čaje? 3. Zjistěte v obchodech, jaké druhy ovocných a bylinných čajů můžete koupit.
Použité zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN