Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, kvíz finančních pojmů AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Zopakování finančních pojmů.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace – Otázky Anotace - Pracovní list k procvičení tvoření otázek pomocí tázacích zájmen, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština,
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Přírodopis – Neživá příroda Koloběh vody Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o neživé přírodě. Jejím obsahem je koloběh vody. Jednoduchými.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Anotace - Animals Anotace - Pracovní list k procvičení slovní zásoby Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština, angličtina Očekávaný výstup - Plynulé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Anotace – Měsíce v roce Anotace Pracovní list k procvičení slovní zásoby – doplnění chybějících slov, spojování slov s čísly měsíců, křížovka, spojování.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti - Úvěry AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup seznámení se základními pojmy úvěrové politiky.
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Česká republika Naše vlast
TEST 7. POLITOLOGIE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace – Dny v týdnu Anotace Autor Čeština, angličtina Jazyk
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Volně žijící zvířata – rybník, potok
Finanční gramotnost Základní pojmy
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
SKLÁDÁME GEOMETRICKÉ TVARY, POČÍTÁME
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti snímku
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
DUM - Digitální Učební Materiál
Přírodní vědy DUM 23 HOUBY - TEST
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Nový dokument v Adobe Photoshop
Název projektu: Moderní škola
Základní obeznámení s programem
DUM - Digitální Učební Materiál
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Představujeme a sestavujeme krychli
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). PARLAMENT

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Anotace : Prezentace slouží jako výukový materiál k uvedenému tématu. Procvičuje plynulé čtení s porozuměním, vlastní reprodukce textu. Lze použít v předmětu Výchova k občanství. Autor: Mgr. Irena Čiháková Jazyk: Čeština Očekávaný výstup:Základní seznámení s problematikou. Procvičení čtenářské gramotnosti. Získání základních znalostí o tématu. Speciální vzdělávací potřeby:PC Klíčová slova: Parlament, poslanecká sněmovna, senát, volební systém Druh učebního materiálu:Interaktivní prezentace Druh interaktivity: Aktivita Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělávání (ZŠ praktická) – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let Celková velikost: 660 kB

PARLAMENT Parlament označujeme za zákonodárný sbor. Zákonodárný proto, že přijímá zákony. Parlament je složen ze zástupců lidu, které si lid, tedy občané zvolí ve volbách jako své zástupce. Tito zástupci lidu jsou zpravidla členové politických stran, které je do parlamentu vyslali. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Parlament České republiky je dvoukomorový, protože je tvořen dvěma částmi, které nazýváme komorami. Dolní komora se také nazývá Poslanecká sněmovna a Horní komora se nazývá Senát. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

POSLANECKÁ SNĚMOVNA Poslanecká sněmovna je složena z 200 poslanců, kteří jsou voleni na 4 roky, tzv. poměrným systém. To znamená, že v jednom volebním obvodu kandiduje několik kandidátů, zpravidla zástupců politických stran a do parlamentu jsou zvoleni ti, kteří se umístí na předních místech. Zvolen může být každý občan ČR starší 21 let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SENÁT Senát je složen z 81 senátorů, kteří jsou voleni na 6 let, tzv. většinovým systém. To znamená, že v jednom volebním obvodu, který je menší než ve volbách do sněmovny, kandiduje několik kandidátů, zpravidla zástupců politických stran nebo nezávislých kandidátů a do parlamentu je zvolen pouze jeden zástupce z každého obvodu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SENÁT Tyto volby probíhají ve dvou kolech, kdy z prvního kola do druhého postupují dva kandidáti, kteří získali nejvyšší počet hlasů a teprve ve 2. kole je zvolen jeden zástupce. Ale když v 1. kole získá již přes 50 % hlasů, tak se 2. kolo nekoná. Volby probíhají každé 2 roky pro 27 volebních obvodů. Zvolen může být každý občan ČR starší 40 let. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PRAVOMOCI PARLAMENTU vykonává zákonodárnou moc, může měnit Ústavu, schvaluje mezinárodní smlouvy, schvaluje rozpočet, vyslovuje souhlas s vysláním AČR do zahraničí, rozhoduje o vyhlášení války, apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

POSLANECKÁ SNĚMOVNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ÚKOLY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Jak se nazývá horní a dolní komora parlamentu? 2)Z kolika členů se skládá dolní komora a jak se nazývají? 3)Z kolika členů se skládá horní komora a jak se nazývají? 4)Na kolik let je volena dolní komora a jakým systémem? 5)Na kolik let je volena horní komora a jakým systémem?

ŘEŠENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Poslanecká sněmovna a Senát. 2)200 – poslanci. 3)81 - senátoři. 4)4 roky – poměrným volebním systémem. 5)6 let (každé 2 roky 1/3) – většinovým volebním systémem.

ODKAZY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1)Autor obrázku neuveden. Poslanecká sněmovna [online]. [cit ]. Dostupné z: