Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
VY_32_INOVACE_51_09 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_KULTURNI_DEDICTVI_06 Název školyStřední škola služeb,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_SPORTOVNI_DIVACI_DO_N EPOHODY_PREZENTACE_08 Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Listina základních lidských práv a svobod
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská práva a povinnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZASEDACÍ POŘÁDEK Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Práva a svobody a veřejná moc
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lidská práva Leden 2016.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník3. Vzdělávací oblastSpolečenskovědní vzdělávání Vzdělávací oborObčanská nauka Tematický okruhČlověk a právo TémaListina základních lidských práv a svobod Jméno autoraMgr. Tomáš Vašata Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS PowerPoint charakterizuje Listinu základních lidských práv a svobod a seznamuje žáky s jejím obsahem. Vyučující může využít konkrétní snímky dle aktuální potřeby. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

8. hodina LZPS (Listina základních lidských práv a svobod) Plán hodiny: 1.Úvodní část 2.Opakování 7. hodiny 3.Listina základních lidských práv a svobod 4.Shrnutí, fixace poznatků 5.Křížovka - opakování 5. – 8. hodiny

Listina základních lidských práv a svobod ústavní zákon, který upravuje základní lidská práva a svobody v ČR vychází z Všeobecné deklarace lidských práv (viz. minulá hodina) přijata (pro ČR od ), obsahuje celkem 44 článků a je rozdělena do 6 částí (kapitol) nazvaných hlavy

Listina základních lidských práv a svobod 1.Obecná ustanovení –zde je např. uvedeno, že ČR je stát založený na demokratických hodnotách a nesmí se vázat na výlučnou ideologii či náboženské vyznání 2.Lidská práva a základní svobody –např. právo na život (vyloučení trestu smrti), osobní svobodu, lidskou důstojnost, právo na majetek, ochranu osobních dat, svoboda náboženství, myšlení… –další články této hlavy se týkají politických práv: např. svoboda projevu, tisku, právo účasti na správě věcí veřejných (volit, být volen, rovný přístup k veřejným funkcím), petiční právo, právo shromažďovací, sdružovací…

Listina základních lidských práv a svobod 3.Práva národnostních a etnických menšin –např. zákaz diskriminace, právo na rozvoj vlastní kultury, sdružovat se v národnostních sdruženích, právo na vzdělání ve vlastním jazyce a v úředním styku… 4.Hospodářská, sociální a kulturní práva –hospodářská = např. právo na svobodnou volbu povolání, právo podnikat, právo na stávku, odměnu za práci… –sociální = např. právo na hmotné zabezpečení, ochranu zdraví, bezplatnou zdravotní péči… –kulturní = právo na vzdělání, práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti, právo na zdravé životní prostředí…

Listina základních lidských práv a svobod 5.Soudní práva –např. právo na možnost domáhat se svého práva u nezávislého a nestranného soudu, právo odepřít výpověď, právo na obhajobu, právní pomoc, presumpce neviny… 6.Ustanovení společná –závěrečná hlava, ve které je např. uvedeno, že ČR poskytuje azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod

Listina základních lidských práv a svobod existují i mezinárodní orgány, které kontrolují, zda jsou tato práva dodržována, např.: –v rámci OSN – Komise pro lidská práva (sídlo Ženeva) –v rámci Rady Evropy – Evropský soud pro lidská práva (sídlo Štrasburk) –v ČR Ústavní soud (sídlo Brno)

Zdroje Odmaturuj ze společenských věd, Didaktis, 1. vydání (aktualizované), 2008, ISBN Maturitní otázky – Občanský a společenskovědní základ, Fragment, 1. vydání, 2008, ISBN Občanská nauka pro střední odborné školy, SPN, Praha 2003, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Děkuji za pozornost a přeji hezký den