Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 5.
Podnik 4.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Úvod do daňové problematiky
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II

3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Úvod do daňové problematiky_Konstrukční prvky daně II Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková.

Konstrukční prvky daně ? Klíčová slova Kritéria třídění daní, daně běžné, kapitálové, bez zdaňovacího období, s pravidelnou periodicitou, za zdaňovací období, na zdaňovací období, rovná daň, negativní daň, bonus

Kritéria třídění daní Setkáváme se s rozličnými typy a druhy daní, můžeme je třídit podle různých kritérií.

A) Třídění daní podle použité jednotky Daně můžeme členit podle použité jednotky, kterou se měří základ daně na:  Daně bez vztahu k velikosti základu daně, např. daň z hlavy – místní poplatek za komunální odpad  Daně specifické, např. daň z čistého alkoholu nebo % extraktu mladiny u piva  Daně hodnotové, např. daň ze spotřeby, důchodová

B) Třídění daní Daně můžeme členit na běžné a kapitálové. 1. Základem běžné daně je toková veličina, která se zpravidla načítá za zdaňovací období, např. daně z příjmů, DPH 2. Základem kapitálové daně je stavová veličina, obvykle určitá složka majetku, zpravidla daně za zdaňovací období

C) Třídění daní Ve vztahu ke zdaňovacímu období a jeho kvalitě můžeme daně členit na: 1. Daně bez zdaňovacího období – ty, které se vybírají vždy, když nastane nějaká událost, např. daň dědická, darovací 2. Daně s pravidelnou periodicitou – vždy mají stanovenou období, za které se vybírají

D) Třídění daní Z hlediska výběru daně členíme na daně za zdaňovací období a na zdaňovací období. 1. Daně za zdaňovací období jsou takové – základ daně se za období načítá, lze je stanovit až po uplynutí zdaňovacího období 2. Daně na zdaňovací období se stanoví zpravidla k jednomu datu v průběhu zdaňovacího období – daně kapitálové

E) Třídění daní Politici a někdy i ekonomové používají termíny: 1. Rovná daň – v souvislosti s daňovou reformou veřejných financí u nás – především zahrnuje daně z příjmů, osobní sleva na dani 2. Jako negativní daň se označuje zahrnutí výběru daně i přidělení transferu pod správu jednoho subjektu (příslušná osoba se nikdy nedostane do tzv. pasti chudoby) 3. Daňové zvýhodnění – kombinace slevy na dani a daňového bonusu – poplatníkovi je vyplacena částka slevy na dani, kterou nemohl uplatnit při výpočtu daně

Způsob výběru daně Způsob výběru daně = cesta, kterou se daň dostane od daňového subjektu ke správci daně a od něho do příslušného veřejného rozpočtu Daňový subjekt je povinen sdělit správci daně skutečnosti nutné pro vyměření daně prostřednictvím předepsaných formulářů – daňových přiznání (hlášení, vyúčtování daně) v termínu stanoveném daňovým zákonem, podává se za každé (nebo na každé) zdaňovací období.

Způsob výběru daně Záloha na daň Vyšší výběry daní se realizují formou postupného částečného plnění. Záloha na daň je platba, kterou je daňový subjekt povinen odvádět před vymřením daňové povinnosti za zdaňovací období. Po stanovení výše daně budou zálohy na její úhradu započítány.

Způsob výběru daně Splátka daně je postupné plnění již stanovené daňové povinnosti v průběhu zdaňovacího období, na které se daň vyměřuje

Způsob výběru daně Srážka daně je výběr daně se dvěma daňovými subjekty – plátcem daně, který je přímým daňovým subjektem, daň vypočte a pod svou majetkovou odpovědností odvede, a poplatníkem, z jehož příjmu plátce daně srážku provede

Optimalizace daňové povinnosti Minimalizace daňové povinnosti je racionálním ekonomickým chováním daňového subjektu. Vhodnější je optimalizace daňové povinnosti. a) Daňová úspora vzniká tím, že se využívá možnosti snížení základu daně a daně daných zákonem, a nebo snížením daňových výdajů, např. subjekt přestane kouřit – nebude platit spotřební daň v tabáku b) Vyhnutí se dani – minimalizace daně vyhledáváním ve skulinách stylizace zákonů (nedokonalá formulace zákona) c) Daňový únik – protiprávní jednání – vede k neoprávněnému krácení daně

Anotace: Prezentace obsahuje výklad jednotlivých konstrukčních prvků daně. Daně jsou předmětem každodenního zájmu podnikatelů, neboť při znalosti této problematiky je možné uplatňovat optimalizaci daňové povinnosti. Prezentace je určena k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: PREISLEROVÁ, Ing. Dagmar. Ekonomika: Slovník ekonomických pojmů. Brno, Moldavská 11: MC nakladatelství, ČISTÁ, Ing. Lydia. Ekonomika: pro střední odborná učiliště a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN X. MACH, CSC., Ing. Josef. Ekonomika: pro střední odborná učiliště. 3. díl. Praha: Fotruna, ISBN VANČUROVÁ, Alena, Lenka LÁCHOVÁ a Jana VÍTKOVÁ. Daňový systém ČR aktualiz. vyd. Praha: 1. VOX, 2012, 368 s. Ekonomie (1. VOX). ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.