IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy EU 15.1.2014 – KÚ Libereckého kraje Prosazování politiky územní soudržnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Integrovaná strategie rozvoje území MAS Hrubý Jeseník pro roky Shrnutí dosavadních výstupů.
. Partnerství na venkově v Libereckém kraji 2004 – 06:  Leader + (1 MAS),  Leader ČR (5 MAS) 2007 – 13:  PRV – osa IV (6 MAS)  – op. III.4.1 (2.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Strategický rozvoj Jihomoravského kraje Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha,
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Řídící výbor MAP Českolipsko od hodin Program jednání: 1) MAP a harmonogram jeho zpracování 2) Volba předsedy ŘV 3) Statut řídícího výboru.
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Plány udržitelné městské mobility-aktuální témata
Národní program podpory cestovního ruchu
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Jednotný evropský železniční prostor
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
hejtman Pardubického kraje
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
RIZIKO.
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Představení projektu.
RIZIKO.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Ing. Stanislava Správková
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Život bez střeva , Praha.
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy EU – KÚ Libereckého kraje Prosazování politiky územní soudržnosti v aglomeraci Liberec - Jablonec

IPRÚ Integrovaný plán rozvoje území je integrovaná rozvojová strategie popisující konkrétní problémy a potřeby vymezeného území, cíle a priority z nich vycházející a vzájemně provázané investiční i neinvestiční záměry, kterými bude navržených cílů dosaženo. IPRÚ je dokumentem s širší územní působností (město a jeho spádové zázemí) a klade důraz na dosažení konkrétně stanovených výsledků.

IPRÚ Zpracování integrované strategie se řídí Metodickým pokynem pro využití integrovaných přístupů v programovém období 2014 – 2020 (Ministerstvo pro místní rozvoj). Dosud k dispozici pracovní verze (prosinec 2013). Pro období EU 2014 – 2020 by měl mít nositel IPRÚ možnost využít až 3 mld. Kč z ESIF (Evropských strukturálních a investičních fondů), které budou alokovány v jednotlivých operačních programech.

Shrnutí dosavadního vývoje – LBC vyzval JBC k zahájení přípravy IPRÚ – PV Liberce schválila zahájení spolupráce a uložila svolat schůzku vedení obou měst a starosty městské části Vratislavice schůzka vedení obou měst (Vratislavice) – schůzka v JBC za účasti garančních náměstků, odborů ÚP, rozvoje a dotací obou měst a zástupce městské části Vratislavice – schůzka úředníků rozvoje města, územního plánování a dotací v LBC

Související kroky  1/2013 Liberec zahájil Aktualizaci strategie rozvoje Liberce 2014 – 2020 (pracovní verzi pro hodnocení SEA bude schvalovat RM 1/2014) 1/ zahájen sběr námětů na projekty 11-12/2013 – oslovení partnerů k vyplnění projektových listů záměrů 8/2013 – Jablonec n. N. zahájil sběr námětů na projekty 1/2014 JBC zahájí Aktualizaci Strategického plánu statutárního města Jablonce nad Nisou plán dokončení pracovní verze pro SEA 5/2014, bude schvalovat ZM 6/2014) 2/2014 předpoklad podání žádosti do OP TP na zpracování Integrované strategie (IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou), předkladatelem žádosti o dotaci bude statutární město Liberec

IPRÚ Liberec – Jablonec n. N. bude řešit více témat (což je jedním ze smyslů integrovaného přístupu). Předběžná průřezová témata:  Doprava  Životní prostředí  Cestovní ruch  Zdravotnictví  Sociální oblast  Vzdělávání

DOPRAVA zpřístupnění rozvojové oblasti Liberec (PÚR a ZÚR LK) zkvalitňovat systémy veřejné dopravy – udržitelný způsob dopravy v rámci zajištěni integrity kraje reagovat na zvýšené sezónní dopravní zátěže území přechodnými uživateli území vytvářet uzemní podmínky pro rozvoj cyklodopravy negativní dopady dopravy na zdraví a ŽP je potřeba eliminovat (hluk, kvalita ovzduší, prašnost, nehody…) podpora rozvoje nemotorové dopravy, dostavba chybějící dopravní infrastruktury silniční i kolejové parkovací systémy zvýšení bezpečnosti dopravy zejména nejvýše ohrožených účastníků (chodci, cyklisté, osoby se sníženou schopností pohybu a orientace)

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ kvalita ovzduší, vysoká cena tepla způsobuje návrat k vytápění pevnými palivy, což zhoršuje stav ovzduší – nutná změna v energetice, především teplárenství, revitalizace CZT snižování energetické náročnosti budov- snižování emisí propojená vodohospodářská infrastruktura LBC a JBC protipovodňová ochrana území

CESTOVNÍ RUCH (zachování kulturního a přírodního dědictví) na území je rozsáhlé přírodní a kulturní dědictví využití tohoto potenciálu pro rozvoj CR je příležitost pro aktivizaci ekonomiky území, tvorbu pracovních míst památky a přírodní areály jsou v nevyhovujícím stavu a jejich využití bez rozsáhlejších investic je omezené některé areály, zařízení jsou nedostupná pro znevýhodněné skupiny obyvatel (bariéry) Cyklostezka Odra – Nisa, navazující trasy a s tím spojená infrastruktura

ZDRAVÁ AGLOMERACE Téma reaguje na zdraví obyvatel a návštěvníků území: vysoká expozice hlukových hodnot, vytápění pevnými palivy domácností, silniční doprava na obyvatele- vede ke zvýšení nemocnosti obyvatel – negativní vliv znečištění ŽP zvyšuje náklady společnosti na léčbu onemocnění. Demografický vývoj- stárnutí populace- prodlužování věku a vyšší nároky na léčení. Nezbytnost zvýšení kapacity, kvality zdravotnických a sociálních služeb – nové přístrojové vybavení – nové prostory pro drahé specializované přístroje, nové nároky a standardy léčení pacientů. Nové druhy sociálních služeb provázaných se zdravotnickými.

SOCIÁLNÍ OBLAST kromě sociálních služeb propojených se zdravotnickými také podpora rozvoje občanské společnosti, spolkové činnosti, rozvoje a fungování sociálního podnikání spolkové domy pro neziskové organizace

VZDĚLÁVÁNÍ (V,V,I…ZŠ) společné řešení kapacit a INFRASTRUKTURY předškolního, základního a středního školství společné řešení vzdělávání s ohledem na potřeby trhu práce podpora technických a přírodovědných oborů podpora učňovského školství podpora rozvoje V,V,I

Varianta 1 Aglomerace o počtu > 150 tis. obyvatel

Varianta 2 Aktuální výchozí varianta - území obou měst

Charakteristika aglomerace Liberec - Jablonec (výtah ze ZÚR LK) nejmenší česká aglomerace typicky charakteristický pásový tvar, jednotlivá města jsou připojena na podélné ose území, tvořené převážně Lužickou Nisou a komunikacemi (silniční i železniční), které územím procházejí terénní konfigurace území vytváří poměrně úzký aglomerační pás, ve kterém na sebe jednotlivé obce svou zástavbou přímo navazují aglomerace a především její jádrové území jsou prostorem, který je silným střediskem spádu z okolního území především pro obyvatele z oblastí Frýdlantska, Českodubska, Turnovska a Železnobrodska, které součástí aglomerovaného pásu sídel nejsou koexistence dílčích oblastí tří evropských států v rámci Euroregionu Nisa může tvořit a posilovat významný synergický potenciál území – přeshraniční spolupráce

IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou Příklady výchozích či nadřazených strategických dokumentů, které budou podkladem pro zpracování IPRÚ:  Strategie rozvoje Statutárního města Liberec 2014 – 2020  Strategický plán statutárního města Jablonce nad Nisou 2014 – 2020  Politika územního rozvoje (PÚR)  Zásady územního rozvoje Libereckého kraje (ZÚR LK)

Za přípravný tým IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou: Ing. Dana Štefanová vedoucí oddělení rozvojové koncepce a koordinátor Aktualizace strategie rozvoje Statutárního města Liberec Tel.: , Mgr. Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací a manažerka IPRM Jablonec nad Nisou Tel.: ,