ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
Advertisements

Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Antonín Dvořák český hudební skladatel
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák – A.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_846_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Povídání o Bachovi.
světoznámý hudební skladatel
JOHANN SEBASTIAN BACH.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Leopold Dvořák
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Český hudební romantismus
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
JOHANN SEBASTIAN BACH.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_06_Johann Sebastian Bach  Číslo.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Joseph Haydn.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Píseň Byla jedna Káča,
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Světoví hudební skladatelé
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_13
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Antonín Dvořák dílo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
VY 32 INOVACE 541.
Název školy: Základní škola Netvořice
Transkript prezentace:

ANTONÍN DVOŘÁK

Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude obeznámen s osobností Antonína Dvořáka a jeho životní dráhou. Žák získá poznatky o hudbě českého velikána Antonína Dvořáka. Očekávaný výstup: Žák bude schopen alespoň několika větami povyprávět o životě a díle Antonína Dvořáka. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

Antonín Dvořák (1841–1904) Antonín Dvořák patřil k nejlepším symfonikům a tvůrcům komorní hudby 2. poloviny 19. století. Položil základy české kantátové a oratorní tvorbě. Pozn.: Komorní hudba je hudba určená k provozování v menších místnostech. Za komorní hudbu také považujeme skladby pro několik sólových nástrojů (dua, tria, kvarteta, kvinteta, sexteta, septeta, okteta, noneta). Otázka: Kolik hráčů či nástrojů se bude nacházet v komorním duu, triu, kvartetu, kvintetu, sextetu, septetu, oktetu a nonetu? Antonín Dvořák byl představitelem českého hudebního romantismu.

Antonín Dvořák (1841–1904) Antonín Dvořák se narodil roku 1841 v Nelahozevsi v blízkosti Kralup nad Vltavou. Pocházel z rozvětveného rodu sedláků a malých živnostníků. Jeho otec František byl hostinským, řezníkem a hráčem na citeru. Pozn.: Citera je strunný drnkací hudební nástroj. Hudební schopnosti byly od dětství pozoruhodné. Hrál na housle, klavír a varhany. Jeho otec si však přál, aby byl řezníkem. Když se Antonína ujal venkovský kantor Antonín Liehmann, bylo o dráze hudebníka rozhodnuto.

Antonín Dvořák (1841–1904) Antonín Dvořák studoval na varhanické škole v Praze. Působil i jako violista v orchestru Prozatímního divadla, hrál na varhany v kostele sv. Vojtěcha a na živobytí si vydělával i vyučováním hudby. Přitom také intenzivně komponoval. Otázka: Řekněte české synonymum ke slovesu „komponovat“. Antonín Dvořák hodně cestoval (Vídeň, Berlín, Moskva, Petrohrad, Londýn, Budapešť) jako skladatel a dirigent svých děl. V roce 1892 se Dvořák stal ředitelem národní konzervatoře v New Yorku. Antonín Dvořák je považován za tvůrce americké národní hudby.

Antonín Dvořák (1841–1904) Dvořák získal také řadu ocenění: A, čestný člen newyorské filharmonické společnosti B, čestný člen londýnské filharmonické společnosti C, Řád železné koruny Dvořákovými žáky byli i Josef Suk, Vítězslav Novák, Oskar Nedbal, Julius Fučík a Rudolf Karel. Antonín Dvořák se oženil s dcerou zlatníka Annou, se kterou měl devět dětí. Dvořák zemřel na srdeční selhání v roce 1904 v Praze.

Antonín Dvořák (1841–1904) Dílo Antonín Dvořák se proslavil svými symfonickými díly a vokálně- instrumentálními skladbami, neméně však také koncertními věcmi a operami. Dvořák byl ovlivněn především Beethovenem a Schubertem, Lisztem a Wagnerem, v neposlední řadě i Bedřichem Smetanou. Za svého pobytu v Americe byl inspirován hudbou černošskou a indiánskou. Byl ovlivněn i českými pohádkami a bájemi. Dílo je bohaté jak počtem, tak rozsahem hudebních forem.

Antonín Dvořák (1841–1904) 1. Opery Dimitrij Armida Jakobín Čert a Káča Rusalka (árie Měsíčku na nebi hlubokém) – zpěv Anna Netrebko Král a Uhlíř 2. Symfonie 9. „Z nového světa“ e moll (část Largo)

Antonín Dvořák (1841–1904) 3. Symfonické básně Vodník Polednice Holoubek Zlatý kolovrat - námětem jsou balady z Erbenovy Kytice 4. Písňové cykly Cypřiše Milostné písně Večerní písně Cikánské melodie Biblické písně

Antonín Dvořák (1841–1904) 5. Mše Mše D dur 6. Sbory Moravské dvojzpěvy – píseň Zajatá Antonín Dvořák napsal také spoustu nástrojových koncertů: pro klavír, housle, violoncello. Antonín Dvořák si získal světovou proslulost.

Antonín Dvořák (1841–1904) Dvořákův rukopis

Antonín Dvořák (1841–1904) Test (doplňte): Antonín Dvořák se narodil v __________. Byl představitelem __________. Jeho otec byl _________ a __________. Hrál na _______. Antonín Dvořák se učil hrát na _______, _______ a _________. Studoval na __________ škole v Praze. V kostele sv. Vojtěcha hrál na ________ a v orchestru Prozatímního divadla zase na ______. Dvořák také hodně cestoval, např. do ______. Stal se ředitelem národní konzervatoře v ____ _____. Dvořák se oženil s dcerou zlatníka _____, se kterou měl ____ dětí. Zemřel v _____ v roce 1904 na _______ _______. Z jeho děl jsou velmi známé ______: Dimitrij, Armida, J______, Č___ a K___, R______. Psal také symfonické básně, inspirované _______ _______: např. Vodník a Polednice. Ze symfonií je nejznámější tzv. Z _____ _____. Pro sbor napsal Moravské _________.

Antonín Dvořák (1841–1904) ŘEŠENÍ: Nelahozevsi, romantismu, hostinským, řezníkem, citeru, varhanické, varhany, violu, Vídně, New Yorku, Annou, devět, Praze, srdeční selhání, opery, Jakobín, Čert, Káča, Rusalka, Erbenovou Kyticí, nového světa, dvojzpěvy

Antonín Dvořák (1841–1904) Obrázky: Dosupné na Google na www:. Videa: Dostupná na Youtube na www:.