Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.
ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Ekologie je seznámit žáky se základními biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Potravní řetězce
Potravní (trofické) řetězce jeden organismus je zdrojem energie pro druhý na jednotlivých trofických úrovních se vždy větší část energie ztrácí nevyužita a jen menší část energie slouží pro výstavbu těla
Základní typy potravních řetězců: pastevně kořistnický tvořen producenty (zelené autotrofní rostliny)- konzumenti I. řádu (býložravci) - konzumenti II. řádu (masožravci, predátoři býložravců) – konzumenti III. řádu (masožravci, predátoři masožravců), např. řasy – býložravé ryby – dravé ryby – člověk detritový (dekompoziční) zajišťuje rozklad organické hmoty na anorganické látky, vede od těl uhynulých organismů – saprofagové (narušují mrtvou organickou hmotu) – saprofytické organismy (např. bakterie, houby)
parazitický vede od hostitele k parazitovi (a následně k parazitům dalších řádů) fytofág - živočich se živí rostlinami zoofág – živočich konzumuje živé živočichy saprofág (hrobařík) – živí se rozkládajícími se těly uhynulých organismů koprofág(chrobák) – živí se výkaly jiných živočichů nekrofág (hyena) – konzumuje mrtvá těla
Potravní pyramida
Koloběh látek v ekosystému
Potravní řetězec v půdě
Kontrolní otázky 1. Vyjmenujte základní typy potravních řetězců. 2. Který z uvedených potravních řetězců je pro člověka nejvýhodnější a proč? a) fytoplankton – zooplankton – kapr – štika – člověk b) zelené rostliny – skot – člověk c) zelené rostliny - člověk
Správné odpovědi: 1. pastevně-kořistnický, detritický, parazitický 2. c) s prodlužováním potravního řetězce narůstají ztráty potenciálně využitelné energie, která se jinak mění v nevyužitelné odpadní teplo, z hlediska zajištění výživy pro lidstvo je proto vhodnější zuvýšit konzumování rostlinných produktů a snížit spotřebu potravin živočišného původu
Zdroje: NEZNÁMÝ, Neznámý. opava.org/opavsko/images/stories/jommgallery/img_originals/Vych%C3%A1zky_5/vstav y_18/3_kolobeh_energie_latek_ _ jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: opava.org/opavsko/images/stories/jommgallery/img_originals/Vych%C3%A1zky_5/vsta vy_18/3_kolobeh_energie_latek_ _ jpg NEZNÁMÝ, Neznámý _ jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. zech.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zech.png zech.png NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: