Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
POTRAVA.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
VZTAHY ORGANISMŮ.
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potravní pyramida.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Charakteristika ekosystému
Vztahy mezi organismy.
Potravní pyramida, potravní řetězec
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém lesa a rybníka
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Látkové složení rostlinného těla Tematická oblast:Rostliny Ročník1. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biomy Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla Název sady:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kořen Tematická oblast:Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Plod. Plodenství. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vylučovací soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): List
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Semeno. Plod.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Název prezentace (DUMu): Nervová soustava
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Název prezentace (DUMu): Ohrožení půdy
Transkript prezentace:

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:září 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem  Ekologie je seznámit žáky se základními biologickými termíny v návaznosti na pochopení dalších složitějších témat  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Potravní řetězce

Potravní (trofické) řetězce jeden organismus je zdrojem energie pro druhý na jednotlivých trofických úrovních se vždy větší část energie ztrácí nevyužita a jen menší část energie slouží pro výstavbu těla

Základní typy potravních řetězců: pastevně kořistnický tvořen producenty (zelené autotrofní rostliny)- konzumenti I. řádu (býložravci) - konzumenti II. řádu (masožravci, predátoři býložravců) – konzumenti III. řádu (masožravci, predátoři masožravců), např. řasy – býložravé ryby – dravé ryby – člověk detritový (dekompoziční) zajišťuje rozklad organické hmoty na anorganické látky, vede od těl uhynulých organismů – saprofagové (narušují mrtvou organickou hmotu) – saprofytické organismy (např. bakterie, houby)

parazitický vede od hostitele k parazitovi (a následně k parazitům dalších řádů) fytofág - živočich se živí rostlinami zoofág – živočich konzumuje živé živočichy saprofág (hrobařík) – živí se rozkládajícími se těly uhynulých organismů koprofág(chrobák) – živí se výkaly jiných živočichů nekrofág (hyena) – konzumuje mrtvá těla

Potravní pyramida

Koloběh látek v ekosystému

Potravní řetězec v půdě

Kontrolní otázky 1. Vyjmenujte základní typy potravních řetězců. 2. Který z uvedených potravních řetězců je pro člověka nejvýhodnější a proč? a) fytoplankton – zooplankton – kapr – štika – člověk b) zelené rostliny – skot – člověk c) zelené rostliny - člověk

Správné odpovědi: 1. pastevně-kořistnický, detritický, parazitický 2. c) s prodlužováním potravního řetězce narůstají ztráty potenciálně využitelné energie, která se jinak mění v nevyužitelné odpadní teplo, z hlediska zajištění výživy pro lidstvo je proto vhodnější zuvýšit konzumování rostlinných produktů a snížit spotřebu potravin živočišného původu

Zdroje: NEZNÁMÝ, Neznámý. opava.org/opavsko/images/stories/jommgallery/img_originals/Vych%C3%A1zky_5/vstav y_18/3_kolobeh_energie_latek_ _ jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: opava.org/opavsko/images/stories/jommgallery/img_originals/Vych%C3%A1zky_5/vsta vy_18/3_kolobeh_energie_latek_ _ jpg NEZNÁMÝ, Neznámý _ jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ, Neznámý. zech.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: zech.png zech.png NEZNÁMÝ, Neznámý. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: