Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)"— Transkript prezentace:

1 Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:Květen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Biologie člověka je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci v získávání znalostí a pochopení dalších složitějších témat, osvojit si znalosti tělovědy a ochrany zdraví Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Obecná biologie a ekologie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na téma Nervová soustava II.

3 Mozek

4 uložen v dutině lební mícha v páteřním kanálu mozek a mícha jsou kryty obaly: mozek – tvrdá plena, mícha – míšní vak pod tvrdou plenou pavučnice a bohatě prokrvená omozečnice, na míše plena míšní mozkomíšní mok – bezbarvá tekutina vyplňující prostor mezi pavučnicí a omozečnicí, ochranná funkce

5 Části mozku prodloužená mícha – centrum důležitých funkcí (dýchání, činnosti srdce) a reflexů (polykání, zvracení, kýchání) most Varolův – retikulární formace, trojklanný nerv mozeček – centrum tělesné rovnováhy, koordinuje tělesné pohyby a reguluje svalové napětí

6 střední mozek – nejmenší část mozku, ústředí reflexních pohybů souvisejících se zvukovými a světelnými podněty mezimozek – hypotalamus, podvěsek mozkový (hypophysa), šišinka centrum pro řízení tělesné teploty, hospodaření s vodou, výměna látková, regulace spánku a bdění

7 koncový mozek – má dvě polokoule – pokryté mozkovou kůrou (tvořena šedou hmotou) centrum vyšší nervové činnosti, centrum zrakové, chuťové, sluchové, motorické (řídí uvědomělé pohyby), tvorba podmíněných reflexů a vyšší nervové činnosti Mozková kůra se člení v laloky čelní, temenní, týlní a spánkový.

8 Části mozku

9 Mozková kůra

10 Obvodové nervy spojují oběma směry CNS s orgány celého těla, dělí se na: mozkomíšní nervy vegetativní nervy

11 Mozkomíšní nervy vlákna dostředivá, senzitivní (z kůže nebo smyslových orgánů) nebo vedou do příčně pruhovaných svalů (vlákna motorická) 12 mozkových nervů – vycházejí z mozku, mohou být senzitivní, motorické nebo smíšené 31 míšních nervů – odstupují z míchy, inervují většinu kosterního svalstva

12 Vegetativní nervy =útrobní nebo-li autonomní zajišťují spojení mezi centrem a vnitřními orgány a žlázami, jejich činnost je koordinována bez našeho vědomí, odstupují z mozku a míchy tvoří dva systémy sympatikus a parasympatikus Působení sympatiku a parasympatiku je protichůdné, čímž se činnost orgánů udržuje v rovnováze.

13 Kontrolní otázky 1. Talamus a hypotalamus jsou součástí mozku nazývané ………………………………….. 2. Kolik párů hlavových nervů vystupuje nebo vstupuje do mozku? 3. Mozek člověka je obalen třemi obaly ………………………………………………………..

14 1. mezimozek 2. 12 3. tvrdou plenou,pavučnicí, omozečničí

15 Zdroje NEZNÁMÝ, Neznámý. http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki/wp- content/uploads/2012/11/Obr12.jpg [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki/wp- content/uploads/2012/11/Obr12.jpg JELÍNEK, Jan. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Olomouc, 1980, ISBN 80-7182- 070-9. JÍLEK, Lubor; TRÁVNÍČKOVÁ, Eliana. Biologie člověka. Praha: SPN, 1982, ISBN 14-261-82. NEZNÁMÝ, Neznámý. http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki/wp- content/uploads/2012/11/Obr151.jpg [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://pfyziollfup.upol.cz/castwiki/wp- content/uploads/2012/11/Obr151.jpg


Stáhnout ppt "Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Nervová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)"

Podobné prezentace


Reklamy Google