Životní prostředí, ekologie, ekologismus I Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Ekologická stopa. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fotosyntéza je váš kamarád
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společenská odpovědnost ve školství
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Společnost a její typologie
13. Růst lidské populace, demografie
Pozemkové úpravy.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Globální problémy Sociální problémy.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Člověk a životní prostředí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Člověk a životní prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Životní prostředí, ekologie, ekologismus I Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ

Ekologie - slovo mnoha významů  Vědní obor zabývající se vztahy mezi organismy (navzájem) a vztahy mezi organismy a jejich minulým, současným a budoucím prostředím (fyziologické reakce jedinců, strukturu a dynamiku populací, interakce mezi druhy, uspořádání biologických společenstev, zpracování a využití energie a látek v ekosystémech, ovlivnění organismů prostředím a prostředí organismy)  Politické i nepolitické aktivity spojené s ochranou životního prostředí (význam, ve kterém slovo ekologie - Ecology - užívají novináři nejčastěji - i v angličtině)

Ekoetika  Vztah člověka a životního prostředí, otázka důstojného přežití člověka i přírody  Jde o etickou otázku, protože souvisí s činností člověka (člověk se může vůči přírodě chovat různým způsobem)  Jde o sociálně-etickou otázku, protože má podstatný ekonomický a politický rozměr, tuto otázku nelze efektivně řešit pouze na individuálně-etické rovině

Ekoetika  udržení funkceschopného ekosystému, biodiverzity  neznečišťování životního prostředí  trvale udržitelné využívání zdrojů (vzduch, voda, obnovitelné a neobnovitelné zdroje)  Antropocentrismus x biocentrismus Je člověk důležitější?

„Kořistnický“, neproduktivní způsob hospodaření (lovci a sběrači) Lidské aktivity se však od zvířecích liší tím, že nejsou stále stejné, vyvíjí se a stupňují.

Vznik zemědělství (pěstování obilí a domestikace zvířat) V oblasti Blízkého Východu došlo v 9. až 7. tisíciletí př. Kr. k zásadnímu předělu v lidských dějinách - člověk začal záměrně pěstovat některé druhy divokého obilí. Tím, že lidé určitým rostlinám vylepšovali podmínky růstu - odstraňovali plevel, zalévali, vybírali ty s větším množstvím zrn - došlo v průběhu cca jednoho tisíce let ke kvalitativnímu skoku v množství získaných obilných zrn. Do Evropy se zemědělství rozšířilo s lidem tzv. kultury s lineární keramikou v průběhu 6. tisíciletí př.Kr. Neolitická revoluce

Vypalování lesů, vznik bažin, vyhynutí některých rostlin, zasolení půd nevhodným zavlažováním mořskou vodou (to vedlo ve svých důsledcích k pádu mocných říší Blízkého Východu), podzolizace půd, zvýšení eroze a vznik záplav. Vypalování lesů bylo např. prokazatelně příčinou rozsáhlé ekologické katastrofy před 4500 lety na celém Iberském poloostrově (agarská kultura). Neolitická revoluce

- Kromě rozvoje zemědělství, stálého zvyšování potřeby dřeva, dochází k rozvoji těžby a zpracování nerostných surovin. - Znečištění ovzduší olovem došlo všestranným využíváním tohoto kovu v antice - Kácení lesa již nejenom k získání úrodné půdy, ale ve Středomoří i k využití dřeva k průmyslovým účelům. (Středomoří, zejména Řecko, taktéž Británie) Středověk

Kruh environmentálních problémů (W.E. STEAD, J.G. STEAD, 1998)

př. Kr 5 milionů 1000 př. Kr 80 milionů Rok milionů milionů milionů miliarda miliardy miliardy miliardy miliard miliard ,8 miliardy 2050 odhad 7 – 11 mld. Počet lidí na Zemi

Ekologismus  Ekokonzervatismus - konzervace a uchování přírodního dědictví jakožto tradiční hodnoty  Ekosocialismus - hlavní příčinu environmentální krize považuje kapitalismus s jeho dravostí, egoismem a vykořisťováním přírody  Ekoanarchismus - idea ekonomicky soběstačných komun založených na vzájemné kooperaci, tradičním zemědělství, skromnosti spotřeby  Ekofeminismus - kapitalismus a ekologická devastace mají kořeny v mužské kořistnické mentalitě západní civilizace. Sexuální dělba práce vedla totiž muže k tomu, aby si podmaňovali ženy, chápe svět přírody jako ženský, svět kultury a techniky jako mužský.

Problémy environmentalismu  Romantické pojetí přírody a představa, že řešení je v návratu k životnímu stylu minulosti  Nedocenění významu dosažených výsledků rozvoje (výživa, zdraví, dlouhověkost, efektivita výroby a zemědělství, Kuznetsova křivka)  Malthusiánské představy, nepochopení charakteru ekonomiky (nenulový součet), podcenění revitalizačních schopností přírody, přecenění antropogenního faktoru změn v přírodě  Antihumanismus (opatření proti člověku, redukce populací, neselektivní biocentrismus, parareligiózní motivy)

Diferenciace problémů Objektivní znečištění (olovo, rtuť, dioxiny, freony, DDT apod.) Likvidace ekosystémů (pralesy, desertizace, voda, některé druhy) X Globální oteplování, vyčerpání zdrojů, jaderná energie, antihumanismus

Ekologie a ekonomika Ekologismus kritizuje tradiční ekonomiku, kterou považuje za „neudržitelnou“ a proti ní navrhuje politiku trvale udržitelného rozvoje (sustainable developement), extrémní formou je idea tzv. „budhistické ekonomiky“.