Stepi Natálie Prokopová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STEPI A LESOSTEPI Obr. 24 Autor: Josef Koumar.
Advertisements

STEPI Tereza Kalošová, 4.A.
ANDREA JAKUBCOVÁ STEPI IPETS ÁVOCBUKAJ AERDNA.
Polární pás.
Tajga Vytvořili Ondřej Šigut, Filip Wilczek, Tomáš Jurek a Tomáš Kalmus.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
Východní Evropa. Rusko Bělorusko Ukrajina Moldavsko Estonsko Lotyšsko Litva Moskva Minsk Kyjev Kišiněv Tallinn Riga Vilnius.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_14_SAVANY TEMA:Přírodní obraz Země a.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Závěrečné opakování pedosféra a biosféra materiál pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami autor: Tereza Kamenická.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EU peníze středním školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Savci biomů světa 8. ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_ Podnebí mírného pásma Autor
VY_32_INOVACE_12_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - LES LISTNATÝ A SMÍŠENÝ
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
TRAVNATÉ OBLASTI MÍRNÉHO PÁSU
Šablona III/2 Stepi a lesostepi
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Fi_II_13 Název Evropa – poloha a rozloha
VY_32_INOVACE_ Rostlinstvo a živočišstvo Autor
VY_32_INOVACE_Fi_II_10 Název Rusko – státní zřízení a přírodní poměry
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
SLOVENSKO. SLOVENSKO POLOHA V RÁMCI EVROPY1 SLOVENSKO hlavní město Bratislava rozloha cca km2 počet obyvatel cca náboženství římští.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Lesy mírného pásu TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Kde jsou jen dvě roční období?
Biomy.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_INOVACE_17_Z_STEPI
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_18.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_15_Z_POLOPOUŠTĚ
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Subtropický pás TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Step.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Stepi název step vznikl v ruštině pro travnaté
Ústecký kraj Marková Vendula.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Yellowstonský národní park
Transkript prezentace:

Stepi Natálie Prokopová

Obsah Poloha Charakteristika Klima Proč je takové klima? Flóra Fauna Lidé a stepi Zajímavosti Zdroje

Poloha Nachází se v mírném podnebném pásmu Na zeměkouli se nachází především v Eurasii, v severní a jižní Americe Rozloha přes 9 mil. km2

Severoamerické stepi Východoevropské stepi Středoasijské stepi Jihoamerické stepi

Charakteristika Travnaté oblasti Je zde nedostatek srážek pro růst dřevin Vegetační období trvá nejdéle 4 měsíce Půda bývá velmi úrodná

Klima Charakteristická pro tento biom jsou horká léta a chladné zimy Málo srážek Východoevropské stepi: velmi suchá léta, roční úhrn srážek do 500 mm Celiny: extrémně kontinentální klima, v zimě i bez sněhové pokrývky, proto na jaře je sucho

Prérie: klima má subhumidní charakter, roční úhrny srážek až 1000 mm, teplota ubývá od severu k jihu a srážek ubývá od východu k západu Pampy: v zimě se nevyskytují mrazy, vysoké úhrny srážek až 1000 mm Poznámka: Savany jsou také travnaté oblasti (v Africe), ale mimo mírné pásmo, proto o nich tato prezentace dále nepojednává

Proč je takové klima? Stepi se obvykle nacházejí ve vnitrozemí, proto mají kontinentální charakter počasí Suché stepi mají velmi nízké roční úhrny srážek, protože v těchto oblastech se nevyskytuje proudění, které by přinášelo vlhkost od moře Nedostatek vlhkosti ve vzduchu je příčinou toho, že v některých stepích se v zimě ani nevyskytuje sněhová pokrývka

Flóra Nejrozšířenějšími rostlinami jsou trávy – krátkostébelnaté, středněstébelnaté a dlouhostébelnaté K vegetačnímu období dochází obvykle až v pozdním létě Na severní hranici přechází v lesostep Stepní půdy bývají velmi úrodné, lidskou činností byla jejich část přeměněna ve světové obilnice

Fauna Vyskytují se zde zejména pohyblivý kopytníci, drobní hlodavci, šelmy a draví ptáci Výskyt zvířat závislý na světadílu, ve kterém se step nachází Sajga Tatarská – Eurasie

prérie kojot prériový Mara stepní pampy Orel stepní - Eurasie Psoun prériový Mara stepní pampy

Lidé a stepi Lidé zde dříve nemohli žít, protože tu není dostatek dřeva a proto zde žili pouze kočovníci, kteří za nedlouho tuto oblast opustili. Někde se vyskytovaly i lesy, ale činností člověka byly odstraněny. Člověk tuto oblast přeměnil na světové obilnice

Zajímavosti Mohelenská hadcová step – Je jediná step, která se nachází na území ČR. Tato step se nachází na Vysočině v okrese Třebíč.

Zdroje Internet: http://studentka.sms.cz/referat/stepi http://cs.wikipedia.org/wiki/Step http://bio-zeme.wz.cz/5.html Kniha: KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN 978-802-5305-850. Školní atlas světa. 2. vyd. Praha: Kartografie Praha, 2007, 1 atlas (175 s.). ISBN 978-80-7011-925-9.