Změny ve sledování a evidování úkolů JPO v operačním a organizačním řízení ZOČ – zprávy o činnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbornost Hasič III.stupně Ing. Milan TLAMKA
Advertisements

Kurzy k získání odborné způsobilosti pro JSDH
... základní informace úvodní snímek E.z. BOL / H / 008
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Financování JSDHO neinvestiční dotace
GSM systémy pro vyrozumění a pro vyhlašování poplachu
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Evidence ostatních činností jednotek PO v JMK
Požární ochrana v obcích
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Taktická a prověřovací cvičení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
Taktické cvičení Hospoda pod Borovicí, Svatý Jiří konané dne
ŘÁD VÝKONU SLUŽBY v jednotkách JSDHO
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb
HZS ČR organizace a řízení
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje březen 2009.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Historie požárního sboru hl.m. Prahy MIROSLAV CHMEL, DL2 Studentská konference Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
por. Ing. Antonín Bastl, OIZS HZS JMK
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Dotace pro jednotky PO SDH obcí Pardubického kraje
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Jednotky požární ochrany
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi
Integrovaný regionální operační program – IROP
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Transkript prezentace:

Změny ve sledování a evidování úkolů JPO v operačním a organizačním řízení ZOČ – zprávy o činnosti

Rozdíly mezi jednotlivými kraji:  Změny vyvolala potřeba odstranit dílčí rozdíly mezi evidencí událostí u jednotlivých krajů a přesněji sledovat vykonanou práci JPO.  V SSU vzniká nepoměr mezi výkony jednotlivých krajů (např. u technických pomocí – likvidace hmyzu, otevírání bytů (Ostrava), odstraňování rampouchů)

Evidování událostí dle § 70 zák. č. 133/1985 Sb.  Zásahy jsou evidovány prostřednictvím ZOZ nebo (D)ZOZ  Jedná se o plnění základních úkolů JPO (hašení požárů, záchranné práce). Činnosti k omezení bezprostředního působení rizik vzniklých MU, které byly prováděny v časovém limitu výjezdu JPO dle § 11 vyhl. č. 247/2001 Sb.

Postup při sledování činností § 97 zák. č. 133/1985 Sb.  JPO mohou poskytovat pohotovostní a jiné služby nebo práce za úhradu vynaložených nákladů za předpokladu, že se jedná o práce a služby související se základní náplní jejich činnosti a nedojde k ohrožení jejich akceschopnosti.  Náhrada může být provedena i nefinančně, např. naturální formou v podobě techniky předané od obce nebo kraje.

Činnosti:  Nezásahové činnosti (neemergentní činnosti – tj. činnosti v případech bez nebezpečí z prodlení) např. otevírání bytů a výtahů, asistence (pohotovostní služby), práce ve výškách (při odstraňování sněhových převisů a rampouchů, nebo práce se speciální technikou), doplňování vody do vodojemů, likvidace hmyzu

Do evidence ostatních činností JPO patří případy prováděné mimo stanici, které:  jsou dopředu dojednány služebním funkcionářem (např. RZ r a lly),  jsou ohlášeny nebo dojednány KOPIS jako služba HZS kraje (JSDH) některému subjektu (např. obci) na jeho žádost,  jsou po výjezdu JPO na místě klasifikovány tak, že nejde o záchranné či likvidační práce (z nichž se např. následně nestane „planý poplach“ nebo „zneužití jednotky“),  nejsou předepsanou činností na stanici, prováděnou např. v rámci odborné přípravy nebo jiné činnosti v souladu s denním řádem.

Zásahové činnosti § 70 x § 97  jako zásahové (emergentní - tj. v případě hrozícího nebezpečí z prodlení) mohou být tyto činnosti zařazeny v operačním řízení JPO, pak musí časový sled výkonu odpovídat nebezpečí z prodlení (otvírání bytů, výtahů, likvidace hmyzu atd.)

Evidování ZOČ u JSDH obcí  JSDH ohlásí ostatní činnost na KOPIS tel.: , před svým výjezdem  Při ohlášení uvede o jakou činnost se bude jednat (likvidace hmyzu, dovoz pitné vody, asistenční služby…) a použitou techniku  Dále na KOPIS hlásí základní časy (výjezd, příjezd k zásahu, zahájení zásahu, odjezd a příjezd na základnu)

Evidování ZOČ u JSDH obcí  Při výjezdu na OČ nebude používáno výstražné a zvukové zařízení  Bude se používat stávající tištěná (D)ZOZ. Na 1. straně formuláře se přeškrtne slovo zásahu a vedle se napíše slovo činnosti  Pro elektronickou verzi formuláře ZOZ se uvede v „Popisu typu“ poznámka „ZOČ“. (ZOČ – likvidace hmyzu)

SDH Kralovice X 1 X X Porovnat s KOPIS X X X ČINNOSTI Garáže MěÚ střecha Masarykova 2, Kralovice Nezaškrtávat druh události

činnosti Na základě žádosti starosty obce vyjela jednotka k předejití vzniku potenciálního ohrožení od obtížného hmyzu (vosy). Vosí hnízdo se nacházelo v garáží MěÚ Kralovice, ul. Masarykova č.p. 2. Jednotka použila postřik na nebezpečný hmyz.

Evidování ZOČ u JSDH obcí  Jednotka SDH ukládá zprávu o činnosti (ZOČ) obdobně jako (ZOZ). ZOČ se nepředává na HZS.  Pokud jednotka SDH neohlásí provedení ostatní činnosti jednotky PO, tak se v SSU nic neeviduje.

Evidování ZOČ u JSDH obcí  Evidence ostatních činností JPO bude zařazena do Statistické ročenky ČR.  Zavedení evidence ZOČ nebude mít vliv na přidělování dotací. Většina ostatních činností JPO bude uskutečňována na katastru zřizovatele.

Platnost příznaku ZOČ  od uplatňovat tento příznak ZOČ a dbát na to, aby nedocházelo k tomu, že „ZOČ“ dostane příznak „Událost zahrnuta do SSU“.  Seznámení všech velitelů JSDH obcí do

Dotazy ??? Děkuji za pozornost ! kpt. Ing. Jaroslav Řepík vrchní komisař – vyšetřovatel požárů