Seminář k vyúčtování dotací poskytnutých v rámci dotačního programu Podpora rozvoje kultury a památkové péče v roce 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, financování, vykazování činnosti Jana Moravcová
Advertisements

DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY
ŽÁDOST O PLATBU A JEJÍ POVINNÉ PŘÍLOHY ŽÁDOST O PLATBU A JEJÍ POVINNÉ PŘÍLOHY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje.
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
1 Sociální integrace OK Zajištění dostupnosti vybraných sociálních služeb v Olomouckém kraji Cena za poskytování sociální služby Platební podmínky – fakturace.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Nejčastější chyby při vyúčtování dotací EVVO z rozpočtu kraje Kontakt: Ing. Hana Jadviščoková
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Účetní dokumentace Didaktický rozbor 2. tematického celku.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Školení příjemců Phare 2003 RLZ Finanční zprávy Ing. Kateřina Auerveková NVF Praha.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
FINANČNÍ A ÚČETNÍ SOUVISLOSTI
Metodická pomoc k žádostem o neinvestiční příspěvky do výše 25 tis
Projektový cyklus - realizace
1 OP Espon 2013, Kontrola prvního stupně Národní informační den pro zájemce,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu grantového projektu)
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
N_SD/c-pVPH TB č. 9 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 1. část.
 Smlouva o poskytnutí účelové dotace čl. V., odst. 14 (Pověření poskytováním SOHZ čl. IV., odst. 13) a dále Metodika PK část XIII., odst. 13  mezní.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Seminář pro žadatele Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Zásady MA21 a Zdraví 21 Jana Böhmová Zásady MA21 a Zdraví 21 Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Struktura obchodní faktury
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Kontrola prvního stupně
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora včelařství 2016 Krok za krokem
Daňová evidence Bilanční právo
Program MŠMT VIII v roce 2017
Dotační program Podpora včelařství 2015 Krok za krokem
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Setkání regionálních výrobců
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Oblasti, kterým je nutné věnovat zvýšenou péči ŘÁDNÉ PLNĚNÍ POVINNOSTÍ
Vyúčtování malého projektu a Závěrečná zpráva
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Seminář k vyúčtování dotací poskytnutých v rámci dotačního programu Podpora rozvoje kultury a památkové péče v roce 2014

Podle článku IV. odst. 14 smlouvy o poskytnutí dotace z rozpočtu JMK je povinností každého příjemce dotace předložit poskytovateli finanční vyúčtování jako součást závěrečné zprávy. Aby bylo vyúčtování řádně provedeno a předáno, je třeba dodržet termíny a pokyny vyplývající z uzavřené smlouvy. 2

Důležité termíny pro podání písemných žádostí o změnu akce do změny termínu čerpání dotace, převody mezi investicemi a neinvesticemi, změny účelu dotace apod. pro čerpání dotace od do musí být zaúčtováno a celé uhrazeno, daňový doklad ne jen záloha pro vrácení nevyčerpané části dotace a doručení vyúčtování do nepostačuje předání k poštovnímu doručení 3

Povinné součásti FV dotace 1)Závěrečná zpráva čl. IV. odst. 15 a čl. V. odst. 4 smlouvy 2)Formulář Finančního vyúčtování dotace čl. IV. odst. 14 a čl. V. odst. 4 smlouvy 3)Kopie účetních dokladů čl. IV. odst. 14 prokazujících čerpání dotace prokazujících spolufinancování (50 %) 4)Fotodokumentace prokazatelně svědčící o proběhlé či zrealizované akci čl. IV. odst. 15 4

Závěrečná zpráva 01

Závěrečná zpráva (ZZ) (viz vzor) čl. IV. odst. 15 a čl. V. odst. 4 smlouvy musí obsahovat: −označení příjemce a název projektu, vč. názvu akce −popis realizované akce ve výsledném provedení −celkové vyhodnocení splnění účelu a přínosu akce (projektu) −podpis osoby oprávněné jednat za nebo jménem příjemce, datum a příp. razítko −související fotodokumentaci 01| Závěrečná zpráva 6

Formulář Finančního vyúčtování dotace 02

formulář Finanční vyúčtování dotace (FV) (viz vzor) čl. IV. odst. 15 a čl. V. odst. 4 smlouvy ke stažení −Dotační oblast Kultura a památková péče → detaily programu podpis osoby oprávněné jednat za nebo jménem příjemce, datum a příp. razítko 8 02| Formulář Finančního vyúčtování dotace

Záhlaví formuláře FV Název dotačního programu: - Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče v roce 2014 Název akce: -viz Vaše žádost a čl. I. odst. 1 smlouvy Celkové výdaje na akci: = celkové uznatelné výdaje akce POZOR! výdaj ≠ náklad Osoba odpovědná za vyúčtování dotace: - za FV odpovídá osoba oprávněná jednat za nebo jménem příjemce, nicméně je vhodné uvést i osobu, která vyúčtování přímo prováděla spolu s kontaktem na ni 02| Formulář Finančního vyúčtování dotace 9

Soupis dokladů vztahující se k realizaci akce Soupis dokladů vztahující se k realizaci akce: = soupis všech prvotních účetních dokladů a dalších dokladů prokazujících vznik uznatelných výdajů akce Číslo účetního dokladu v účetní evidenci: - Vámi přidělené evidenční číslo (např.: PF1, VPD1, BV1 apod.) Číslo prvotního účetního dokladu: - číslo uvedené na dokladu dodavatelem (např.: FV1/2014 apod.) Název dokladu: - resp. typ dokladu (např.: faktura, paragon, výdajový pokladní doklad) Účel platby: - např. propagace, ozvučení, stavební práce apod. 02| Formulář Finančního vyúčtování dotace 10

Soupis dokladů vztahující se k realizaci akce Částka v Kč (bez DPH)*: - částka uvedená na dokladu, a to buď s nebo bez DPH: * s DPH - neplátce DPH - plátce DPH, který nemá nárok na odpočet DPH na vstupu (zákon č. 235/2004 Sb.) * bez DPH - plátce DPH pokud se příjemce stane plátcem DPH v průběhu akce či po jejím ukončení a vznikne mu ve vztahu k uznatelným výdajů akce nárok na uplatnění odpočtu DPH na vstupu má povinnost do 30 dnů od data registrace plátce DPH předložit poskytovateli novou ZZ a FV (čl. IV. odst. 9 smlouvy) Z toho částka hrazená z dotace JMK: - celá částka uvedená na dokladu či její část - pokud není doklad hrazen z dotace, tak do kolonky nic neuvádíme 02| Formulář Finančního vyúčtování dotace 11

Doklady 03

Zaúčtování dotace čl. IV. odst. 11 smlouvy obecně platné předpisy, zejména: - zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů účetnictví - zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů daňová evidence, nicméně doklady musí splňovat náležitosti účetního dokladu ve smyslu § 11 zákona o účetnictví řádné a oddělené sledování čerpání dotace: - účetnictví např.: analytické členění, ORG, ÚZ apod. - daňová evidence např.: zvláštní sloupeček v peněžním deníku - odděleně se sleduje dotace, nikoliv jen akce 03| Doklady 13

Dokladování řádné vedení a viditelné označení originálních účetních dokladů prokazujících čerpání dotace Hrazeno z dotace RKPP JMK 2014 ve výši … Kč kopie všech prvotních účetních dokladů a dalších dokladů prokazujících: - čerpání dotace - spolufinancování ve výši 50 % doklady prokazující čerpání dotace + 50 % finanční spoluúčast: 1. smlouvy vč. všech dodatků a příloh nebo objednávky vč. příloh 2. faktury vč. příloh, dodacích listů; paragony, prezenční listiny 3. doklady o zaplacení - bankovní výpisy nebo výdajové pokladní doklady příp. příjmové 03| Doklady14

Nejčastější nedostatky ve FV 04

Nejčastější nedostatky 1.Závěrečná zpráva: podpis → zcela chybí → jiné osoby, než osoby oprávněné jednat za nebo jménem příjemce obsah → chybí celkové vyhodnocení splnění účelu a přínosu akce → chybí označení příjemce a název projektu, vč. názvu akce 04| Nejčastější nedostatky ve FV 16

Nejčastější nedostatky 2.Formulář Finančního vyúčtování dotace: špatný resp.: zastaralý, od jiného poskytovatele... nevyplněný či jen částečně vyplněný záhlaví formuláře FV → chybí nebo je uveden neúplný či nesprávný název dotačního programu → chybí nebo je uveden neúplný či nesprávný název akce → chybí nebo jsou uvedeny nesprávně celkové výdaje na akci celkové výdaje na akci = uznatelné výdaje = soupis dokladů 04| Nejčastější nedostatky ve FV 17

Nejčastější nedostatky 2.Formulář Finančního vyúčtování dotace: soupis dokladů vztahujících se k realizaci akce → nevyplněné sloupce např.: číslo prvotního účetního dokladu apod. → obsahuje i neuznatelné výdaje podpis → zcela chybí → jiné osoby, než osoby oprávněné jednat za nebo jménem příjemce 04| Nejčastější nedostatky ve FV 18

Nejčastější nedostatky 3.Doklady: označení „Hrazeno z dotace RKPP JMK 2014 ve výši… Kč“: → chybí nebo je uvedeno neúplně (není uvedena výše) či nesprávně → je dopsáno až na předkládané kopie dokladů → není uvedeno přímo na dokladu, ale vedle něj → je uvedeno i na dokladech nehrazených z dotace → částka čerpaná z dotace je vyšší než samotná hodnota dokladu → není uvedeno na objednávkách, smlouvách, dodatcích ke smlouvám, výdajových pokladní dokladech, bankovních výpisech (v daném řádku u platby) 04| Nejčastější nedostatky ve FV 19

Nejčastější nedostatky 3.Doklady: úplnost dokladů: → nesplňují veškeré náležitosti účetního dokladu § 11 zákona o účetnictví § 11 zákona o účetnictví → neúplné či chybné údaje o účastnících (název, sídlo, IČ, DIČ) → nedostatečně rozepsán obsah účetního případu (např.: výzdoba, občerstvení, tisk), zejména u paragonů → nedoloženy objednávky či smlouvy vč. dodatků a příloh, prezen- čních listin ke stravě neoddělené sledování čerpání dotace 04| Nejčastější nedostatky ve FV 20

Nejčastější nedostatky 4.Nedodržení předloženého rozpočtu: pokles uznatelných výdajů → do 30% bez písemného souhlasu JMK → od 30% do 70% bez písemného souhlasu JMK za předpokladu, že bude dodržen účel dotace a současně se ZZ bude doloženo čestné prohlášení 5.Fotodokumentace: chybí nebo je pouze na CD (nelze vložit do spisu) 6.Propagace: nesplňuje Pravidla pro publicitu a Manuál jednotného vizuálního stylu → bližší informace viz - Dokumenty ke stažení 04| Nejčastější nedostatky ve FV 21

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Tereza Bezručová tel.:

§ 11 Účetní doklady (1)Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy, které musí obsahovat a) označení účetního dokladu, b) obsah účetního případu a jeho účastníky, c) peněžní částku nebo informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství, d) okamžik vyhotovení účetního dokladu, e) okamžik uskutečnění účetního případu, není-li shodný s okamžikem podle písmene d), f) podpisový záznam podle § 33a odst. 4 osoby odpovědné za účetní případ a podpisový záznam osoby odpovědné za jeho zaúčtování. (2)Účetní jednotky jsou povinny vyhotovovat účetní doklady bez zbytečného odkladu po zjištění skutečností, které se jimi zachycují, a to tak, aby bylo možno určit obsah každého jednotlivého účetního případu způsobem podle § 8 odst. 5.

Neuznatelné výdaje (čl. IV. odst. 6 smlouvy) a)úhrada mezd a souvisejících odvodů (zejm. sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců příjemce, daně), b)úhrada výdajů na pohoštění a stravování (mimo výdajů na stravování pro účastníky vystoupení souborů dětí a mládeže), c)peněžní a věcné dary (mimo výdajů na věcné ceny v soutěžích, které jsou součástí akce, kde cena za 1 ks nepřesahuje částku 500,- Kč - např. kytice, diplomy, medaile, drobné upomínkové předměty), d)odpisy dlouhodobého majetku, e)nákup nemovitostí, f)úhrada cestovních náhrad dle zák. č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, g)dotace jiným fyzickým a právnickým osobám, h)úhrada daně z přidané hodnoty v případě, že žadatel má právo na její odpočet,

Neuznatelné výdaje (čl. IV. odst. 6 smlouvy) i)technická zařízení vč. mobilních telefonů a souvisejících poplatků vč. hovorného, j)úhrada úvěrů a půjček, penále, pokuty, správní a místní poplatky, k)pořízení dlouhodobého hmotného majetku – pořizovací cena nad 40 tis. Kč a doba použitelnosti delší než 1 rok (včetně výdajů s pořízením souvisejících), l)pořízení dlouhodobého nehmotného majetku – pořizovací cena nad 60 tis. Kč a doba použitelnosti delší než 1 rok (včetně výdajů s pořízením souvisejících).