Digitální vzdělávání a moderní historie v muzeu Konference Perspektivy české muzejní edukace Hana Doležalová 10. 5. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_15.
Advertisements

Hlavní akce v areálu zámku a Barok pas 2016 Zažijte Zámek ve Žďáru nad Sázavou.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_13_Česká.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
I DENTIFIKACE NA INTERNETU Mgr. Marie Kardová Leden 2014.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Porada s řediteli PO LK, Údolí Bratrouchov.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
METODIKA ZAVÁDĚNÍ UIS NA JINÝCH UNIVERZITÁCH
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
WORD Číslování stránek
Dechové dřevěné nástroje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZAJÍMAVÉ WEBOVÉ STRÁNKY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Informační gramotnost
1. Obecná problematika tvorby ŠVP
Zlomky Část celku VY_42_INOVACE_20_01.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
Paměti počítače, rozdělení
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Informační a komunikační technologie
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
WORD Tabulky - ohraničení
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Tereza Bížová Představení se.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Akční plán - plánované společné aktivity
Informační a komunikační technologie Informatika
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Hudební nástroje vnímání.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální vzdělávání a moderní historie v muzeu Konference Perspektivy české muzejní edukace Hana Doležalová

Digitální vzdělávání Hana Doležalová „Prostředí, v němž budou příští generace žít, se zejména vlivem digitálních technologií zásadně mění a s touto změnou musí dojít i ke změně prostředí, ve kterém se budou příští generace vzdělávat.“ MŠMT - Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020, přijata vládou 12. listopadu 2014 spolu se Strategií vzdělávání 2020 Otevření vzdělávání Rozvoj digitální gramotnosti žáků Rozvoj informatického myšlení žáků

Hana Doležalová Bariéry digitálního vzdělávání nedostatek času – na vzdělávání, na zkoumání nových technologií a jejich možností, na přípravu výuky a výukových materiálů, nedostatečná znalost obsluhy digitálních technologií, nedostatečná schopnost řešit základní technické problémy, problémy při organizaci výuky, zejména v případech, kdy je více žáků na počítač a další zařízení, problémy při provázání digitálních technologií a učebních osnov ve školním vzdělávacím programu, negativní postoj k začlenění digitálních technologií do výuky, nesouhlas s názorem, že digitální technologie mohou být pro výuku přínosné, špatné předchozí zkušenosti s využitím digitálních technologií ve výuce, obavy z digitálních technologií a nedostatek sebevědomí, strach ze ztráty autority před žáky i kolegy, přesvědčení, že používat počítač je složité a náročné, strach ze změn obecně, nedostatek motivace ke změnám zavedených pedagogických postupů a ke zlepšování svého pedagogického výkonu.

Hana Doležalová  Digitalizace sbírkových předmětů jako potenciál digitálního vzdělávání v paměťových institucích Zdroje digitalizovaných předmětů Online digitalizované muzejní sbírky a prezentační portály (Europeana, eSbírky, Židovské muzeum - katalog, Galerie Hlavního města Prahy, Muzea a galerie na vysočině online a mnoho dalších) Virtuální výstavy (Europeana Exhibitions, Google Art Project, Historiana.eu, Dotkni se 20. století, Židovské muzeum) Komplexní a tematické vzdělávací projekty (Komplexnější – vzdělávací portál pro učitele Moderní-Dějiny.cz (PANT), Dotkni se 20. století (NM), Dějepis v 21. století (ÚSTR), Tematické: Naši nebo cizí? (ŽMP), Jan Palach (FF UK)… Virtuální prohlídky ( Křižovatky české a československé státnosti (Dotkni se 20. století, NM), Lágr u mrtvé trati (Gulag.cz),..) Hry (Osudy a kariéry – Dotkni se 20. století(NM), Československo (FF,UK, ÚSTR, AV ČR) Mobilní aplikace (např. aplikace Místa paměti národa, iWalks) Možnosti na příkladu moderních dějin

Hana Doležalová Jak může naše instituce využít digitalizované sbírky a dostupné informačních zdroje a vzdělávat digitálně?  Tvorba vlastních pracovních listů k edukačním programům a expozicím pomocí volně dostupných digitalizovaných předmětů, podněcovat studenty k vyhledávání digitalizovaných předmětů na internetu (viz. také Metodika využití online sbírek ve výuce dějepisu – Dotkni se 20. století )  Vlastní projekt, aplikace, program ?  Využití volně dostupných nástrojů a aplikací, které jsou prázdné a můžete do nich vložit vlastní obsah dle potřeby Chceme tvořit vlastní obsah

Volně dostupné kreativní aplikace AthenaPlus Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová CityQuest je aplikace, která vytváří naučnou stezku v podobě hry založené na hledání klíčových míst/objektů v prostředí města, ale dá se využít také uvnitř expozic galerií a muzeí. Cílem je najít určená místa/objekty, načíst u nich umístěné QR kódy a dozvědět se o nich více informací. Dovést uživatele z bodu A do bodu B. Komu je určena: turisté, školy, návštěvníci kulturních institucí

CityQuest Hlavní funkce Volně dostupné na webu a v mobilní aplikaci (pro Apple a Android) Vytváří stezku online a generuje QR kódy, které jsou provázané s lokalitami V jedné aplikaci na mobilu může být umístěno několik stezek CityQuest může být ve městě a v expozici používán bez přístupu na internet Přehledně zobrazuje počet míst, je svázán s Google mapami, je možno do něj nahrát digitalizované předměty Všechny instrukce (v anglickém jazyce) shrnuté v online návodu Quest Quest V současnosti není aplikace přeložena do ČJ Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

CityQuest Hana Doležalová

Děkuji za pozornost Kontakt: Hana Doležalová Odkazy: