Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Advertisements

O stvoření světa a člověka
Kdy to bylo stvořeno?
B i b l i c k á d ě j e p r a v a 1 A tak tedy dobře... p o s l o u c h e j t e...
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
SOBOTA.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
BIBLICKÝ RŮŽENEC bolestná tajemství
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Křesťanství vznik a podstata.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Starověká Palestina.
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Judaismus Petr Machala.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Číslo materiálu: Škola: Adresa: Autor: Název materiálu: Předmět:
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Kde mají původ Velikonoce?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Matoušovo evangelium.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Quo vadis Henryk Sienkiewicz.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Historie židovského Chrámu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
polovina 1. století našeho letopočtu
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Starověká Palestina.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období3. PředmětČeský jazyk Téma hodinyBiblické mýty OznačeníOP VK (III/2) – Čj/6 – 13 VyučujícíMgr. Michal Oblouk

BIBLICKÉ MÝTY BIBLICKÉ PŘÍBĚHY

IVAN OLBRACHT (1882 – 1952) - - český spisovatel-prozaik, publicista, novinář a překladatel německé prózy ZE STARÝCH LETOPISŮ – zpracování starých českých mýtů a pověstí BIBLICKÉ PŘÍBĚHY - příběhy ze Starého zákona, zaměřil se na kapitoly, které vyprávějí o historii, o společenských a politických poměrech, o politickém zřízení a o způsobu myšlení jednoho ze starověkých národů, dílo zobrazuje utrpení a pronásledování starožidovského národa

BIBLICKÉ PŘÍBĚHY O stvoření světa a člověka, Adam a Eva, Vražda Kainova, O potopě světa, Stavění věže a zmatení jazyků, Zničení Sodomy a Gomory, O velké poslušnosti, Prvorozenství za misku čočky prodané, Příběh Josefův, Mojžíš, Desatero božích přikázání, Lid nestatečný, Mojžíšova smrt, Dobytí Jericha, Tři sta mužů statečných více než třicet tisíc, Těžká oběť, O Samsonovi, David a Goliáš, Saulova nenávist, Král David zpívá žalmy, Davidův hřích, Trest Davidův, O moudrosti Šalamounově, Judit, Jonáš a ryba, Do zajetí Babylónského, V zajetí, Hodokvas Belsazarův, Královna Ester, Návrat do Jeruzaléma

O STVOŘENÍ SVĚTA A ČLOVĚKA Příběh o tom, jak Bůh v sedmi dnech stvořil naši planetu. První den stvořil zemi a světlo, druhý den oblohu, třetí den moře a souši, trávu, stromy, rostliny, čtvrtý den slunce, měsíc, hvězdy, pátý den ryby a ptáky, šestý den zvířata, muže a ženu, sedmý den požehnal a po práci odpočíval.

ADAM A EVA - Hospodin stvořil muže Adama, z jeho žebra ženu Evu - oba žili v ráji - okusili jablko ze zakázaného stromu vědění a poznali dobro a zlo - Bůh potrestal jejich neposlušnost vyhnáním z ráje

VRAŽDA KAINOVA - Kain a Ábel byli synové Adama a Evy - zlý Kain byl rolníkem, spravedlivý Ábel pastýřem ovcí - jednou společně obětovali Bohu - Kainova oběť se nelíbila, a proto bratra zabil - Bůh ho potrestal, učinil z něj tuláka a vtiskl mu na tvář znamení, aby ho nikdo nezabil

O POTOPĚ SVĚTA - Bůh se rozhodl seslat na zemi potopu a vyhladit lidstvo, protože lidé byli na sebe zlí - Noe byl spravedlivý, proto ho Bůh vybral, aby postavil archu pro svou rodinu a všechna zvířata - lidé pyšní a bezbožní se utopili, Noe se spasil na lodi a po potopě začal obývat zemi jen on a jeho synové

STAVĚNÍ VĚŽE A ZMATENÍ JAZYKŮ - Noemovi synové začali stavět věž, jejíž vrchol by dosahoval až k nebi - Bohu se nelíbila jejich pýcha, proto zmátl jazyky těch, kteří věž stavěli, aby si vzájemně nerozuměli

ZNIČENÍ SODOMY A GOMORY - lidé ve městech Sodoma a Gomora žili rozmařile a bezbožně - Bůh se rozhodl města zničit, zachránil ale Lota, spravedlivého a čestného člověka, jeho ženu a dvě dcery

O velké poslušnosti Pastýři Abrahamovi se ve stáří zjevil Bůh a pravil, že jeho žena bude mít syna. Jednoho dne mu ale Hospodin dal rozkaz, aby svého syna obětoval. Abraham vyšel na posvátné místo a už chtěl Izáka, svého syna, zabít, objevil se ale anděl a řekl, že svou poslušnost Bohu dokázal a aby chlapce nechal žít. Prvorozenství za misku čočky prodané Izák, syn Abrahamův, měl dva syny – chlupatého Ezaua a Jákoba. Raději měl Ezaua a požehnání od Izáka před smrtí mělo patřit právě Ezauovi. Jákob byl ale chytrý a vymámil na Ezauovi za misku čočky prvorozenství a pak předstoupil před Izáka s kozlečími kůžemi na sobě a dostal bratrovo požehnání. Jákob musel prchnout, protože se Ezau takovým podvodem velmi rozlítil. Jákob se s Ezauem potkal až po letech a měl strach, že jej Ezau zabije, avšak Ezau mu odpustil a rozešli se v lásce. Příběh Josefův Jákob měl dvanáct synů a nejradši z nich měl Josefa. Ostatní bratři Josefa nesnášeli, a tak ho prodali do otroctví a otci řekli, že ho roztrhaly divoké šelmy. Avšak Josef byl houževnatý a z pozice otroka se v Egyptě vypracoval až na moudrého faraonova rádce. Díky svým snům, které mu posílal Bůh, věděl o sedmi letech bídy, která čekají okolní svět. V Egyptu byl blahobyt. Jeho bratři z vedlejší země za ním přišli, avšak Josefa nepoznali, ale on je ano. Za obilím u něj byli několikrát a nakonec jim Josef odhalil, kdo je a odpustil jim. Celá Josefova rodina pak přesídlila do Egypta.

MOJŽÍŠ - pokolení Jákobovo zůstalo v Egyptě po čtyři století, ale egyptští již na Josefovy dobré skutky pro Egypt zapomněli, faraon rozkázal zabíjet všechny izraelské novorozené chlapce - novorozeného Mojžíše poslala jeho matka po řece a vylovila jej egyptská princezna - Mojžíš vyrostl při dvoře, ale když se stal dospělým, začal soucítit se svým utiskovaným lidem a zjevil se mu Bůh - chtěl, aby sdělil faraonovi, že vyvede izraelský lid z Egypta - faraon nechtěl přijít o otroky, proto Bůh seslal na Egypt deset egyptských ran - faraon nakonec povolil - Hospodin silou větru rozdělil mořskou hladinu tak, že vznikla suchá cesta, kudy Mojžíš se svým lidem prošel - jakmile se za nimi vrhli Egypťané, moře se zavřelo a egyptské vojsko pohltilo

DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ - Mojžíš shromáždil svůj lid pod horou Sinaj - vystoupil na vrchol, kde rozmlouval s Hospodinem - Hospodin stanovil pro lid desatero božích přikázání - Mojžíš je oznámil lidu, vytesal do kamenných desek a uložil do zlaté truhlice (Archa úmluvy)

Lid nestatečný Mojžíš žil se svým lidem na poušti, bojoval s různými národy a po čtyřiceti letech je Hospodin dovedl k zemi zaslíbené. Tuto zemi ovšem obývali lidé velmi silní a izraelští se jich zalekli. Když jim zvědové líčili krásy kananejské země, chtěli je bojící se lidé ukamenovat. Bohovi se to nelíbilo, a proto musel Mojžíš svůj lid odvést do pouště, aby zemřeli všichni, kdo pamatovali egyptské otroctví. Mojžíšova smrt Po čtyřiceti letech na poušti se z bojácného lidu stal lid statečný a došli k zemi zaslíbené. Nyní již byli ochotni ji dobýt. Ovšem Mojžíš byl jeden ze starých, jako jediný pamatoval egyptské otroctví, a tak Bůh vzal Mojžíše k sobě. Dobytí Jericha Aby izraelští dobyli město nepřátel, museli na to jít značně vychytralým způsobem. Šest dní chodil lid kolem Jericha, nesli před sebou archu úmluvy a sedm beraních rohů. Sedmého dne kněží zatroubili na rohy, lid naráz zakřičel, hradby Jericha se zbořily a izraelské vojsko obyvatelstvo Jericha pobilo. Zachovali jen dívku Ráchel a její rodinu, protože pomohla židovským zvědům. Tři sta mužů statečných více než třicet tisíc Izraelští se zabydleli v zemi kananejské, ale Madiáni je ustavičně sužovali svými nájezdy. S boží pomocí je porazili - Bůh se zjevil pastýři Gedeonovi, ten vzal třicet tisíc mužů, z nichž mu po několika zkouškách zbylo jen tři sta. Vytáhli proti Madiánským, napadli je v noci a Gedeon je i se zbytky svého vojska všechny pobil. Těžká oběť Po Madiánských začal Izrael napadat kmen Ammonitů. Jeft Galádský stanul v čele vojska v bitvě proti Ammonitským. Když viděl jejich počet, řekl, že v případě vítězství obětuje cokoli, co první doma potká. Zvítězil, ale doma první potkal svou milovanou dceru. Plakal, ale obětoval ji.

O SAMSONOVI - Izrael i po porážce Ammonitských nezůstal v pokoji a tentokrát je obtěžoval lid filištínský - Samson (neobyčejný silák) si vzal za manželku Filištínku jménem Dalila - ta ho zradila, dala mu ostříhat vlasy, ve kterých byla ukryta jeho síla, Filištínští mu vypíchli oči a zesměšňovali ho - když mu vlasy dorostly, pomstil se - Samsona si přivedli na jednu hostinu v chrámu a on celý chrám zbořil, sám zahynul

DAVID A GOLIÁŠ - v době vlády prvního izraelského krále Saula sebrali Filištínští vojsko a vytáhli proti Izraeli - z jejich vojska každý den vyšel obrovský bojovník Goliáš - všichni měli z Goliáše strach, David se rozhodl, že s ním bude bojovat - vzal si jen pastýřskou mošnu s pár oblázky – jedním pomocí praku trefil Goliáše do čela, kde mu uvízl - nakonec mu jeho mečem usekl hlavu - když to viděli Filištínští, utekli, izraelští je pronásledovali a většinu z nich zabili

Saulova nenávist Králi Saulovi se David zalíbil a vzal si ho k sobě. Jak David vyrůstal, stal se úspěšným vojevůdcem a lid si ho velmi oblíbil. Král Saul na něj začal žárlit a David musel utéct. Saul pak prohrál bitvu s Filištínskými a sám se nabodl na meč, protože v bitvě zahynuli všichni jeho synové. Král David zpívá žalmy Po Saulově smrti se stal králem David. Všechny bitvy vyhrával a útočné národy porážel. Velmi často sám ve svých pokojích skládal žalmy velebící Boha, aby je potom svému dvoru zpíval. Davidův hřích I David jednou proti Bohu zhřešil, když se zamiloval do ženy svého vojevůdce. Napsal do vojska, aby Uriáš, onen vojevůdce, zemřel. Když pak Uriáš v bitvě padl, vzal si David jeho manželku. Bůh ho potrestal - syn Davida a Betsabé zemřel. Trest Davidův Bůh se ale smrtí syna neusmířil. David měl hodně starších dětí a jeden z nich byl Absolón. Ten v hněvu zabil svého mladšího bratra, načež ho David vyhnal z Jeruzaléma. Po dvou letech se Absolón směl vrátit, avšak nemohl přijít Davidovi na oči. Po jisté době mu ale David úplně odpustil. Absolón to ale otci oplatil zlým. Obracel lid proti Davidovi a získal si mnoho příznivců. S těmi se pak vydal proti Davidovi, který byl donucen prchnout. Absolón vtrhnul do Jeruzaléma a učinil se králem. David nakonec Absolóna porazil, prchajícího Absolóna pak usmrtili Davidovi vojáci. David velmi truchlil.

O MOUDROSTI ŠALAMOUNOVĚ - izraelský panovník, syn krále Davida - Bohu vystavěl chrám a vyprosil si od něj moudrost - za jeho panování nikdy nebyla válka, všichni si ho vážili a přinášeli mu dary - spravedlivý soudce

Judit Mocný asyrský král rozložil své vojsko u stěn Jeruzaléma a žádal po obyvatelích, aby se vzdali. Jelikož odřízl Jeruzalému vodu, byla ve městě žízeň. Vdova Judit se vydala do asyrského tábora a tvrdila, že jim poví tajemství, jak pokořit Jeruzalém. V noci zabila vůdce Achiora - uťala mu hlavu a izraelští si ji pověsili na hradební zdi. Ráno asyrští vojáci viděli, že je jejich velitel mrtev a ve strachu utíkali pryč. Izraelským stačilo je pronásledovat a pobíjet. Jonáš a ryba Jonáš měl jít z Bohovy vůle do města Ninive, aby přesvědčoval místní lid k návratu k Bohu. Jonáš si ale přál, aby bylo Ninive zničeno. Před Boží vůlí utíkal na lodi, ze které jej vyhodili, spolkla ho ryba a vyvrhla na břeh. Jonáš tedy šel do Ninive a kázal, že bude město do čtyřiceti dnů zničeno. Obyvatelé se začali Hospodinovi omlouvat a držet půst, Bůh je tedy ušetřil. Do zajetí Babylónského Lid už úplně přestal sloužit Hospodinovi, Bohův hněv na ně dopadl v podobě babylonského krále Nabuchodonozora, jenž zničil Jeruzalém. Židy přesídlil k sobě do Babylónie, přičemž kněží nechal povraždit a chrámy spálit. V zajetí V Babylónii nebylo Židům dobře. Bůh je ale neopustil, neboť se králi zdál sen, jenž mu židovský hoch David vyložil jako brzký pád a zničení Babylónu. Hodokvas Belsazarův Po smrti Nabuchodonozora panoval Belsazar, který se během hostiny provinil před Hospodinem, protože pil ze zlatých číší ukradnutých z jeruzalémského chrámu. Proto se v průběhu hostiny objevila ve vzduch ruka, která napsala na stěnu: sčetl jsem, zvážil jsem, rozdělil jsem. To znamená, že má být příliš lehkomyslné království Belsazarovo rozděleno mezi nepřátele. Téže noci byl Belsazar zavražděn a do země vtrhl perský král Cyrus. Dlouho Babylónii drancoval a vraždil bohaté. Královna Ester Ester byla židovská dívka a král Asverus si ji vybral za manželku. Když se stala královnou, chodíval každý den Mardocheus, její pěstoun, před brány paláce, aby si s ní promluvil. Díky tomuto čekání jednou zachránil králi život, když Ester pověděl o dvou komornících, kteří chtěli krále zabít. Mardochea ale nesnášel jeden královský úředník, který se ho rozhodl oběsit. Ester pověděla králi o tom, jak mu Mardocheus zachránil život a také o velikém bezpráví, které chce jeho úředník spáchat židovskému národu. Úředník byl oběšen. Návrat do Jeruzaléma Jednoho dne se naplnila slova o propuštění Židů a perský král Cyrus jim dal svobodu. Všichni izraelští odešli ke zříceninám Jeruzaléma a vystavěli zde na počest Bohu veliký chrám.

ZDROJE potopy-sveta/ / potopy-sveta/ / potopy-sveta/ / potopy-sveta/ / received-Ten-Commandments-claims-academic.html received-Ten-Commandments-claims-academic.html received-Ten-Commandments-claims-academic.html received-Ten-Commandments-claims-academic.html souhrn.html souhrn.html souhrn.html souhrn.html