Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _15 Osobnosti prvorepublikového divadla a filmu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Herectví za první republiky
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Jan Werich Jiří Voskovec
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Emil František Burian
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Karel Čapek.
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Kultura v předválečném Československu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _15 Osobnosti prvorepublikového divadla a filmu Téma: Dějepis 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Mgr. Lenka Kudrnová

  kabaretiér, humorista, spisovatel a hudební skladatel  otec české herečky a operní pěvkyně Soni Červené  1909 založil kabaret Červená sedma, v letech 1918 – 1922 byl jeho ředitelem  autorsky vytvořil či se spolupodílel na více než 400 písničkových a kupletních titulech  byl jedním z prvních průkopníků náročnějšího přednesového šansonu  byl vězněn nacisty, živil se také jako advokát Jiří Červený

  básník, publicista, zpěvák, herec, hudebník, hudební skladatel, dramaturg, dramatik a význačný režisér  byl členem levicově orientované skupiny Devětsilu, spolupracoval s Osvobozeným divadlem  v roce 1933 založil proslulé divadlo D („déčko“), které patřilo k nejvýznamnějším předválečným scénám  jeho divadelní tvorba byla silně levicová a agitační  v roce 1941 byl zatčena zbytek války prožil v různých koncentračních táborech  byl jmenován národním umělcem  zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve státním sanatoriu na selhání jater (poté, co veřejně kritizoval Stalinovu politiku) Emil František Burian

  básník, dramatik, překladatel, libretista a divadelní režisér  celý život věnoval divadlu – byl dramaturgem, poté režisérem Národního divadla, ale působil také v Městském divadle na Královských Vinohradech  v letech 1918 – 20 byl poslancem Národního shromáždění, v období okupace byl 11 měsíců vězněn  herci ho obdivovali a milovali, komunistický režim jej neměl rád, přesto byl nositelem mnohých vyznamenání (např. národním umělcem)  obě jeho ženy byly herečky, propagoval u nás myšlenku svobodného zednářství Jaroslav Kvapil

 V prezentaci se objevilo množství cizích slov. Víš co znamenají? kuple t agitace režisér dramaturg libretista kabaret šanson umělecký vedoucí hry, filmu ten, který připravuje repertoár a jednotlivé hry autor scénáře hudebního díla (např. opery) získávání pro určitou myšlenku poetická píseň, jejíž text promlouvá o závažných životních problémech zábavný hudební a taneční program píseň jednoduché formy a satirického obsahu

  počátky spadají do roku 1925 a jsou spojeny s amatérskou sekcí Devětsilu  vůdčí osobností počátků byl režisér Jiří Frejka – inscenoval hry Moliera, Apolinaira, Vančury i Nezvala  v roce 1927 dochází ke změně – divadlo vede Jindřich Honzl a poprvé se objevuje Jan Werich a Jiří Voskovec (první hrou byla Vest pocket revue)  hra se zaměřovala na aktuální projevy lidské hlouposti a nadutosti ( Parodií a ironií bylo obraceno na ruby vše, co se tvářilo důstojně, hlubokomyslně a strnule vážně. Výsměch nebyl zaměřen na něco určitého, byl to smích pro smích, aby byla legrace – sranda) Osvobozené divadlo

 W+V Jan Werich Jiří Voskovec Voskovec s Werichem vystupovali ve svých hrách jako dvojice komiků v postavách nešiků, dobrodruhů a tuláků. Proslavili se předscénami – forbínami, kde se projevovala jejich schopnost navázat kontakt s publikem, a které vždy byly čirou improvizací. Jejich typický slovní humor v dialozích využíval bohatství českého jazyka (hovorový jazyk, slangy, využití homonym a synonym). Projevoval se také v jejich písňových textech.

  hudební skladatel, dirigent, hudební improvizátor, dramaturg a klavírista  byl autorem taneční, divadelní a filmové hudby ale i vážné hudby  hudební inspiraci nabral hlavně v jazzu  v období osvobozeneckého divadla skládal hudbu a Werich s Voskovcem k tomu dokládali vtipné inteligentní texty  společně také emigrovali v 1939 do USA, umírá v roce 1942 na chronické ledvinové onemocnění v pouhých 35 letech (jeho ostatky byly převezeny do ČR)  nesmrtelné se staly: Ezop a mravenec, Bugatti-step, Tři strážníci, Život je jen náhoda, Tmavomodrý svět, David a Goliáš Jaroslav Ježek

 Znáš hry Osvobozeného divadla? Osel a stín Pudr a benzín Kat a blázen o vymáhání příplatku za stín, který je řešen soudním procesem a závěrečným snězením zvířete, proti hře protestovalo německé vyslanectví hra o kariéře bezvýznamného úředníčka – podlého, nízkého, bezcharakterního člověka, z něhož se stane diktátor do této hry je vsunuta známá scéna, ve které V+W navštíví zbrojní sklad, ale jsou přesvědčeni, že jsou ve skladu potravinových konzerv – protože je na nich napsáno Krupp Essen(jezte kroupy, ale také továrna na zbraně)

  účinkoval v kabaretech Červená sedma, Rokoko, RS, Varieté  navrhoval filmové plakáty, začínal jako kameraman, psal scénáře  od konce němé éry se vypracoval v předního českého filmaře vytvořil více než 80 filmů  jeho jméno samotné bylo synonymem kvality  nejznámější jsou jeho nestárnoucí komedie: Anton Špelec, ostrostřelec (1932), Život je pes (1933), Hej rup! (1934), Škola základ života (1938), Kristian (1939) Filmoví režiséři Martin Frič

  scenárista, herec, režisér a také vynálezce  prvním samostatným filmem byl němý - Drvoštěp - rok 1922, a v podstatě si vystačil se vším sám - napsal námět, hrál hlavní roli a režíroval  střídavě pracoval v Německu, Rakousku, Francii a Československu, známé jsou jeho němé filmy s Anny Ondrákovou  do dějin domácí kinematografie se zapsal jako režisér prvního českého kompletně ozvučeného filmu C.a k. polní maršálek s Vlastou Burianem, se kterým natočil v letech řadu dalších dodnes oblíbených a populárních komedií - To neznáte Hadimršku, On a jeho sestra, Funebrák, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Ducháček to zařídí a U pokladny stál  v 1939 emigroval, zpět do vlasti se již nevrátil Filmoví režiséři Karel Lamač

  spisovatel, intelektuál, novinář, dramatik, překladatel a fotograf  v meziválečném období je naším nejvýznamnějším dramatikem  byl redaktorem v několika časopisech: Národních listech, Nebojsa, Lidových novinách (od r. 1921)  také i dramaturgem a režisérem Vinohradského divadla  jeho manželkou se stala herečka a dlouholetá přítelkyně Olga Scheinpflugová  zemřel na plicní edém několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem Karel Čapek

 Znáš Čapkova dramata? R.U.R Bílá nemoc Věc Makropulos Matka pomocníci člověka se vzbouří a vyvraždí lidstvo, čímž zničí i tajemství své výroby, nakonec se v nich však probouzí cit vypráví o touze člověka po věčném životě doktor Galén vynalezne lék proti zákeřné nemoci, odmítá jím pomoci hlavnímu zbrojaři země, protože chce konec války, když konečně na podmínku přistoupí, je doktor ušlapán davem hlavní hrdinka rozmlouvá postupně se svým mrtvým a manželem a mrtvými syny, kteří byli ochotni zemřít za svou pravdu, po vyslechnutí zprávy o zbytečné smrti dětí, pošle do války i nejmladšího syna

 Znáš prvorepublikové herce? Oldřich Nový Vlasta Burian Ferenc Futurista Hugo Haas Saša Rašilov

 Znáš prvorepublikové herečky? Nataša Gollová Zita Kabátová Lída Baarová Věra Ferbasová Adina Mandlová

AutorMgr. Lenka Kudrnová Vytvořeno dne Odpilotováno dneve třídě Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborOsobnosti prvorepublikového divadla a filmu TémaDějepis 9. ročník Klíčová slovaJ. Červený, E. F. Burian, J. Kvapil, J. Voskovec, J. Werich, J. Ježek, M. Frič, K. Lamač, K. Čapek, významní prvorepublikoví herci a herečky

ANOTACE Výkladový materiál obsahově rozvíjející učebnici dějepisu pro 9. ročník. Časová dotace cca 30 min. Materiál obsahuje několik spojovaček s řešením v textu prezentace, které většinou posilují mezipředmětové vztahy. v textu je vložena zvuková ukázka, která nevyžaduje připojení k internetu. POUŽITÉ ZDROJE Vlastní tvorba, zvukový materiál z Zdroje obrazového materiálu: otevřená galerie