Fyzika – Diody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_17.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_16.
ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Binární a číslicové řízení.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Usměrňovač alternátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Příjezd k místu dopravní nehody a ustavení vozidel STČ 08/IZS.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výstupní zařízení – tiskárny, rozdělení
Technické prostředky v požární ochraně
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Druhy barev podle účelu
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Technologie – Měření a orýsování
Inf Počítač a lidé s handicapem
Fyzika – Tepelná elektrárna
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Technická mechanika – Úvod do statiky
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Mechanické řízení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Fyzika – Elektrolýza.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Inf Ovládání operačního systému
Matematika Komolý rotační kužel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Směrnicový tvar přímky
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Inf Vývojový diagram.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Technická mechanika – Převody
Inf Princip fungování elektronické pošty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Teorie informace.
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Operace s vektory
Technické prostředky v požární ochraně
Vnitřní paměti počítače
Technická mechanika – Těžiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Informatika – Grafika.
Polovodičová dioda Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fyzika – Magnetická síla
Inf Rastová a vektorová grafika
Digitální učební materiál
Matematika Elipsa.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Fyzika 4.A 17.hodina 06:11:34.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Informatika – Průměr a min-max
Informatika – Základní operace s buňkami
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Matematika Kvadratická funkce v praxi
Transkript prezentace:

Fyzika – Diody

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:05_01_32_INOVACE_17

Předmět: Fyzika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Popis jednotlivých diod používaných v elektrotechnice. Klíčová slova: Dioda, Tunelová dioda, LED a Varicap.

Dioda  Je polovodičová součástka, která obsahuje jeden PN přechod.  Má dvě elektrody, anodu a katodu.  Diodu dnes najdeme ve všech elektronických zařízeních i v osvětlovací technice. Obr. 2 – Schottkyho diody Obr. 1 – Schématická značka

Diody dělíme na:  Usměrňovací  LED  Zenerova  Schottkyho  Fotodioda  Tunelova  Kapacitní (Varicap) Obr. 3 – schématické značky

Usměrňovací dioda  Používá se k usměrnění střídavého proudu na stejnosměrný.  Vyrábí se v provedení od miliampér až po kiloampéry  Rovněž se vyrábí pro různá napětí Obr. 4 – Výkonové diody Tesla

LED diody  Svítivá dioda – při průchodu proudu v propustném směru emituje světlo  Dnes se vyrábí v nejrůznějších provedeních a paticích.  Používají se od kontrolek, přes zobrazovací zařízení, až po osvětlovací techniku.  Máme pět základních barev – červená, zelená, oranžová, modrá a bílá

Vzhled LED diod Obr. 5 – Klasické LEDObr. 6 – LED žárovka

Zenerova dioda  Požívá se zapojená v závěrném směru ke stabilizaci napětí. Obr. 7 – Zenerova dioda

Schottkyho dioda  Používá se při usměrňování napětí vyšších frekvencí.  Rychleji se zavírá a otevírá. Obr. 8 – Schottkyho dioda 30V/0,2A

Fotodioda  Je dioda upravená tak, aby do oblasti PN přechodu pronikalo světlo.  Tím dochází k polarizaci přechodu. Obr. 9 - Fotodioda

Tunelová dioda  Je dioda určená pro vysoké frekvence, až desítky GHz. Obr Tunelová dioda

Kapacitní dioda - Varicap  Je dioda, která v závěrném směru funguje jako napětím ovládaný kondenzátor. Obr. 11 – Varicap KB 109

Použité zdroje  Obr. 1 – KAROLINA STOLAROVA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KAROLINA STOLAROVAhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dioda_2.png  Obr. 2 - AUTOR NEUVEDEN. Filutova dílna [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: provozu  Obr. 3 - AUTOR NEUVEDEN. Mylms [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr, 4 a 7- AUTOR NEUVEDEN. KVT - elektronika [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: elektronika.cz/elektrosoucastky.htm  Obr. 5 - AUTOR NEUVEDEN. LED Lights [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: lights-health-hazard/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí …

 Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. Eshop rychle [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: - web stranky snadno a rychle  Obr. 8 - AUTOR NEUVEDEN. GME [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: a/bat85-p / a/bat85-p /  Obr. 9 - AUTOR NEUVEDEN. TME [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 40/  Obr AUTOR NEUVEDEN. Urel [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

 Obr AUTOR NEUVEDEN. Panda [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bg.com/product.php?lang=en&code=080821