POSTMODERNISMUS. Vzniká v 70. - 80. letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Tomáš Vohradník. Vybrané dílo: Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code) autor: Dan Brown rok vydání: 2003.
Advertisements

Obecné poučení o literatuře
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Divadlo konce 19.století.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Umberto Eco – Jméno růže
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Mgr. Milan Štěpita. * Kdo je MK? * Kunderova témata * A také * Příběh NLB * Forma NLB * Tomáš * Tereza * Sabina * Franz * Společnost.
Romantismus.
REALISMUS CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk. SPOLEČENSKO-HISTORICKÁ SITUACE rrrrozmach a dokončování průmyslové revoluce, hospodářský vzestup rrrrozvoj.
Téma: Postmoderna v literatuře
Klasicismus Umění 19. století.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_735_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
VY_32_INOVACE_CJK42660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
postmodernismus, magický realismus
Téma: Dějiny filozofie
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_CJK42960BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
VY_12_INOVACE_CGR_B10_STE_Umberto_Eco_Jmeno_ruze
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Milan Kundera. ● Narodil se v Brně roku 1929, studoval FF UK v Praze, studia nedokončil, pak studoval filmovou fakultu na AMU – později působil jako učitel.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Déjà - vu Tematická oblast
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Igor Zhoř , Brno , Brno.
Novoplatonismus.
Transkript prezentace:

POSTMODERNISMUS

Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní

Tvrdí, že sebeoriginálnější díla zevšedněla konzumem a masovou kulturou

Pěstuje pluralismus forem – využívá citací, parafrází starších děl, parodie známých děl … Vedle sebe stojí vysoká literatura, triviální, braková, dobrodružná, hororová...

Dílo je víceúrovňové V knize si najde rovinu čtenář nenáročný náročný masový vzdělaný Chápe knihu jako detektivku, horor, erotiku... Vnímá filozofické úvahy, odkazy, symboly

Postmodernismus dává přednost nehrdinským činům Často se objevuje mystifikace – záměrné klamání čtenáře Kompozice díla bývá promyšlená – prolínání dějů, časových rovin Složitá symbolika – práce se skrytými významy

Často bývá tento směr kritizován za nepůvodnost, odvozenost, napodobivost

Hlavní představitelé postmodernismu:

Vladimir Nabokov

Americký prozaik ruského původu Po říjnové revoluci v roce 1917 emigroval s rodinou do Berlína Po nástupu Hitlera byl donucen odejít do USA Kritikové tvrdí, že Amerika rozuměla jeho dílům lépe než Evropa

román: Lolita Milostný příběh 12 – leté dívky Lolity a o 30 let staršího muže – vysokoškolského učitele Humberta. Ten se do dívenky zamiluje, ožení se s její matkou a žije v blízkosti Lolity. Příběh je psychologickou sondou do nitra člověka zmítaného neovladatelnou vášní.

Román vyvolal v Americe skandál. Vedla se bouřlivá diskuse o tom, zda jde o text pornografický (v celé knize není nemravný výraz), nebo originálně umělecký.

Dílo se dočkalo několika filmových zpracování.

Umberto Eco

Italský historik, prozaik Působí na Boloňské univerzitě, věnuje se studiím středověku

román: Jméno růže Detektivní historický román (1. rovina) Rozsáhlé studie a úvahy o středověku, středověkém myšlení lidí a životě mnichů v klášterech (2. rovina)

Starý benediktinský mnich Adso z Melku sepisuje události, jichž se stal jako mladičký novic svědkem v italském opatství.

Spolu se svým mistrem, učeným františkánem, Vilémem z Baskervillu narazí při řešení náboženských sporů na sérii vražd, které postupně objasní.

Adso postupně proniká do tajů nejrůznějších věd, pokouší se vyznat v mnohých záhadách a objevit tajemství rozsáhlé knihovny. Klíčem k řešení se stane kniha – 2. díl Aristotelovy Poetiky – považovaná knihovníkem za nebezpečnou bránu k pravdivému poznání (pojednává totiž o smíchu).

Požárem a zánikem knihovny a celého opatství příběh hledání pravdy končí.

Milan Kundera

Autor českého původu Žije ve Francii, v současnosti píše francouzsky

román: Nesnesitelná lehkost bytí

Celorománové zamyšlení nad lehkostí života, lehkost znamená prázdnotu a nevědomost. Naopak pocit tíže života je vyjádřením plnosti a zhodnocení života. Pozornost je v románu soustředěna na dvě dvojice : lékař Tomáš a jeho žena Tereza, Tomášova přítelkyně Sabina a její milenec Franc.

Úkoly: 1) Zakroužkujte typické znaky postmodernismu: a) víceúrovňové dílo b) absence zápletky c) vyjadřování pomocí symbolů d) díla určená pouze pro masové čtenáře e) originálnost, avantgarda f) využití parafrází starších děl

2) Ve kterém díle se objevuje postava Viléma z Baskervillu? 3) Kdo je autorem díla? 4) Dokážete vysvětlit jeho celé jméno?

5) Nastudujte si více informací o díle Nesnesitelná lehkost bytí. Pokuste se vyložit název díla.

Zdroje: o.jpg Karpatský D.: Labyrint literatury, CD-ROM, Albatros 2006 Atlas literatury, hlavní editor Bradbury M., Ottovo nakladatelství 2003