VY_32_INOVACE_18_VODA_význam vody AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Voda a její okolí.
Autor: Andrea Bartoníková
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Domácí ekologie – pitná voda
Integrovaná střední škola, Slaný
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Hydrosféra Filip Bordovský.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Najdi podobu vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Prvouka 2.roč.ZŠ „NEŽIVÁ PŘÍRODA – VODA“
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
VODA.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
VY_32_INOVACE_09_VČELA_ život, význam včely AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - Voda Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: Výklad nového učiva. Autor: Mgr.Eva Palovská,2011 Ověření ve výuce: 5. 3.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VY_32_INOVACE_19_VODA_význam vody (opakování)
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Bez vody by nebyl život na Zemi
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.32_U_vody Datum: 4.
VY_32_INOVACE_08_ROK_jaro
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_18_VODA_význam vody AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ

Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_VODA_význam vody Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Anotace: Žák se seznámí s různými podobami vody (skupenství), významem vody. Za pomoci jednoduchého demonstračního obrázku popíše koloběh vody v přírodě. Seznámí se též s vodárenským koloběhem vody (vodárenský koloběh). Jednoduchou formou (obrázky) pozná historií pitné vody. V této části je dán prostor vlastnímu mluvenému projevu (popis obrázků). Součástí prezentace jsou rovněž hry, které se týkají tématu VODA. Autor: Mgr. Petra Kroupová Jazyk: čeština Očekávaný výstup: Žák by měl určit různé podoby vody, význam vody pro život, jednoduše popsat koloběh vody v přírodě. Speciální vzdělávací potřeby: žádné, LMP Klíčová slova: voda,led, sníh, pára, význam vody, koloběh vody v přírodě, oceán, moře, potok, řeka, rybník, jezero,slaná voda, sladká voda,pitná voda Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní škola (1.,2.r.), speciální školství (3.r.), Typická věková skupina: 6– 10 let Celková velikost: 4,35 MB Datum:

22. březen – světový den vody

Voda Urči, která barva převažuje na obrázku zeměkoule. MODRÁ představuje vodu PLANETA ZEMĚ – MODRÁ PLANETA

VODA zaujímá 71% zemského povrchu. moře oceán potokřeka rybník jezero Slaná voda Sladká voda

Voda má různé podoby:

Odkud se voda bere? Koloběh vody Povím Vám příběh kratičký o cestě vodní kapičky. V potůčku se prohání, když ji slunce zahřeje, na páru se promění, kam se potom poděje? Stoupá vzhůru do mraků. je to cesta zázraků. Až má mráček plné bříško, zahromuje „stačí!“ Kapička se změní v deštík, pláštěnku ti smáčí. Tenhle příběh nemá konec, není za ním tečka, kapka steče do potůčku a zas dokolečka. Andrea Zatloukalová

Koloběh vody - velký

K čemu vodu potřebujeme? Voda je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Kdyby se voda ztratila, nebyl by na ní život. Zahynuly by rostliny, zvířata i lidé a Země by se proměnila v poušť.Bez vody člověk umírá asi během 7 dnů. Pití Hygiena Domácnost Zalévání a zavlažování Průmysl

Další využití vody Doprava Sport Zdroj energie

Pitný režim Dostatek tekutin je důležitý hlavně pro naše tělo. Víš z čeho jsou uvedené nápoje vyrobeny? Která tekutina je pro tělo nejzdravější? Proč? Proč pít vodu z vodovodu? 1 litr vody z vodovodu je více než 100krát levnější než 1 litr balené vody. Je zdravotně nezávadná, podléhá častější a v některých parametrech přísnější kontrole kvality než balená voda. Je kvalitní – po stránce kvality je zcela srovnatelná s balenou vodou, díky nižšímu obsahu minerálních látek méně zatěžuje ledviny. Vždy čerstvá u vás doma – optimálně „uskladněna v chladu a temnu ve vodovodním potrubí. Šetříte přírodu – odpadá přeprava kamiony, potřeba skladování a likvidace neekologického odpadu. Šetříte své zdraví – nenosíte těžké balíky vody (balík se šesti láhvemi váží asi 10 kg).

Historie pitné vody Vyprávěj podle obrázků

O vodě z vodovodu Mnoho z nás bere jako samozřejmost, že kdykoliv si doma otočí kohoutkem, začne téci čistá pitná voda. Odkud a jak se k nám pitná voda dostává a co se s ní stane, až z umyvadla odteče? Prochází tzv. vodárenským procesem. Koloběh vody ve vodárenství je proces, při kterém dochází k využití vody na různé účely a vrací se zpět do přírody. Koloběh vody ve vodárenství začíná u vodních zdrojů (vodní toky – potoky, řeky, přehrady). Aby se voda ke spotřebiteli dostávala upravená a zdravotně nezávadná, musí projít procesem úpravy vody, který ji zbaví nežádoucích příměsí a hygienicky ji zabezpečí. Z úpravny vody se vodovodními řady pomocí čerpadel dostává ke spotřebiteli - což je doprava vody. U spotřebitelů se voda využije na různé účely a znečištěná se odvádí do kanalizační sítě. Kanalizace odvádí odpadní vody do čistíren odpadních vod. Zde probíhá proces čištění vody a vyčištěná voda se vrací zpět do přírody.

Vodárenský proces-úpravna vody Hra – puzzle, přikládání jednotlivých částí vodárenského procesu do vyznačených míst (tvarů)

Vodárenský proces-čistička odpadních vod Hra- puzzle- Hra- puzzle- přikládání částí obrázků do vyznačených tvarů

Vodní zdroj v našem okolí Přehrada Fláje

Opakování Proč se planetě Zemi říká MODRÁ planeta? Urči skupenství /podobu/ vody. K čemu vodu potřebujeme v domácnosti?

Odměna pro šikovné dětičky Hry Film – „Cesta vody“

Zdroje: Zeměkoule- Oceán - Moře - Potok - Poho%C5%99sk%C3%BD-potok-57.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Poho%C5%99sk%C3%BD-potok-57.jpg/175px- Poho%C5%99sk%C3%BD-potok-57.jpg Řeka - Rybník - Jordan_Pond_in_Tabor_CZ.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Jordan_Pond_in_Tabor_CZ.JPG/220px- Jordan_Pond_in_Tabor_CZ.JPG Jezero _Hnevin_Mostecke_jezero.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/ _Hnevin_Mostecke_jezero.JPG/200px _Hnevin_Mostecke_jezero.JPG HRY Historie pitné vody-příběh- Říkanka „Koloběh vody“ - Koloběh vody –upravený obrázek- prirode-477.htmlhttp:// prirode-477.html Koloběh vody-velký - Koloběh vody ve vodárenství - Čistička odpadních vod - Fláje Pitný režim - Film „Cesta vody“ -