Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
VY_32_INOVACE_08_20_alkohol. Alkohol se vyznačuje různě vysokým obsahem ethanolu. Požití alkoholického nápoje způsobuje v menších dávkách (v závislosti.
Stres a jeho důsledky. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vitamíny.
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Osteoporóza.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vitaminy.
Když vás potká vyhoření
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice

Vitaminy - obecně Organické sloučeniny Již v malých množstvích se podílí na chemických reakcích lidského organismu Slouží jako katalyzátory Esenciální -> člověk je odkázán na jejich příjem potravou Hypovitaminóza, avitaminóza,hypervitaminózy

B-komplex Vitaminy B-komplexu by se neměly přijímat jednotlivě – jsou mezi sebou funkčně propojeny Termolabilní – čerstvé potraviny Kofein, alkohol poškozuje – klesá zásoba v těle

Vitaminy skupiny B Souhrnně B-komplex Funkce vzájemně spjaty Výskyt v droždí – výskyt není významný Většinou deficit více vit najednou Kvasnice, maso, sýry, ořechy, luštěniny, jáhly

Vitamin B1 - Thiamin Důležitý pro metabolismus glukózy Energetické zásobení nervových a svalových buněk Maso, ryby, obiloviny, kvasnice, luštěniny DDD: 1–1,4 mg (pro dospělé) Nemoc beri – beri - deficit Nadbytek není znám

Vitamin B2 - Riboflavin Maso, mléko a mléčné produkty, ryby, vnitřnosti, zelenina, vejce a celozrnné obilniny DDD: 1,2–1,5 mg Deficit v rozvoj. zemích, ↓ živočišná potrava, ovoce, zelenina Projevy nadbytku nejsou známy

Vitamin B3 - Niacin Většina potravin – maso, ryby, obiloviny DDD: 13–17 mg Onemocnění pelagra, chudé země, zřídka - deficit Nadbytek způsobuje vasodilataci, pocit tepla, zánět žaludeční sliznice, poškození jaterních buněk – výjimečně Léčba hyperlipidémie

Vitamin B5 - Kyselina D-pantothenová Vyskytuje ve všech tkáních těla – nezbytný Kvasnice, játra, maso, mléko, celozrnné potraviny a luštěniny DDD: 6 mg Tzv. burning foot syndrom -deficit Projevy nadbytku nejsou známy

Vitamin B6 - Pyridoxin Ovlivňuje funkci nervového systému imunitní reakce a syntézu hemoglobinu játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, obiloviny Deficit vzácný - nervosvalová dráždivost, zapomnětlivost DDD: 1,6 - 2,0 mg Nadbytek se projevuje na kůži, alergie

Vitamin B7 - Biotin Vitamin H, faktor R Metabolismus aminokyselin a mastných kyselin Droždí, játra, žloutek, ořechy, čočka DDD: 30–60 μg Deficit ani nadbytek velmi vzácně – drobné změny na kůži

Vitamin B9 – kyselina listová Tvorbu nukleových kyselin a tím i pro syntézu DNA, buněčné dělení Játra, kvasnice, listová zelenina, celozrnné obiloviny, maso, mléko, pivo (52% DDD) DDD: 400 μg; těhotné- 600 μg jako prevence kongenitálních malformací (zejména rozštěpů neurální trubice)

Deficit způsobuje anémie – rozvojové země – Megaloblastová anémie - zvětšení erytrocytů Napomáhá obraně proti srdečním a cévním onemocněním, rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva nebo konečníku Nadbytek vyloučen – vyloučení močí

Vitamin B12 - Kobalamin Krvetvorba, vývoj CNS, tvorba nukleových kyselin, dělení buněk Hlavně v živoč. potravinách (maso,vejce) DDD: 3 μg Deficit – anemie, neurolog. problémy Novorozenci - nechutenství, neprospívání, zpomalení a zástavě psychomotorického vývoje Nadbytek není popsán

Vitamin C – Kyselina L-askorbová Nedokážeme sami syntetizovat → příjem potravou antioxidant, podporuje imunitu, resorpci železa, má vliv na beta-oxidaci mastných kyselin, urychluje detoxikaci cizorodých látek Ovoce, zelenina (včetně brambor), játra Průměrné ztráty při kuchyňské úpravě potravin jsou 30 %

Kurděje – v extrémních podmínkách, při deficitu Nadbytek není znám DDD: 100 mg, u kuřáků 150 mg/den – posílení imunitního systému a prevence degenerativních onemocnění – Vyšší je potřeba při značné fyzické námaze, psychickém stresu, abusu alkoholu a drog, u některých onemocnění (diabetes)

Děkuji za pozornost

Zdroje _rozpustn%C3%A9_ve_vod%C4%9B _askorbov%C3%A1