Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice
Vitaminy - obecně Organické sloučeniny Již v malých množstvích se podílí na chemických reakcích lidského organismu Slouží jako katalyzátory Esenciální -> člověk je odkázán na jejich příjem potravou Hypovitaminóza, avitaminóza,hypervitaminózy
B-komplex Vitaminy B-komplexu by se neměly přijímat jednotlivě – jsou mezi sebou funkčně propojeny Termolabilní – čerstvé potraviny Kofein, alkohol poškozuje – klesá zásoba v těle
Vitaminy skupiny B Souhrnně B-komplex Funkce vzájemně spjaty Výskyt v droždí – výskyt není významný Většinou deficit více vit najednou Kvasnice, maso, sýry, ořechy, luštěniny, jáhly
Vitamin B1 - Thiamin Důležitý pro metabolismus glukózy Energetické zásobení nervových a svalových buněk Maso, ryby, obiloviny, kvasnice, luštěniny DDD: 1–1,4 mg (pro dospělé) Nemoc beri – beri - deficit Nadbytek není znám
Vitamin B2 - Riboflavin Maso, mléko a mléčné produkty, ryby, vnitřnosti, zelenina, vejce a celozrnné obilniny DDD: 1,2–1,5 mg Deficit v rozvoj. zemích, ↓ živočišná potrava, ovoce, zelenina Projevy nadbytku nejsou známy
Vitamin B3 - Niacin Většina potravin – maso, ryby, obiloviny DDD: 13–17 mg Onemocnění pelagra, chudé země, zřídka - deficit Nadbytek způsobuje vasodilataci, pocit tepla, zánět žaludeční sliznice, poškození jaterních buněk – výjimečně Léčba hyperlipidémie
Vitamin B5 - Kyselina D-pantothenová Vyskytuje ve všech tkáních těla – nezbytný Kvasnice, játra, maso, mléko, celozrnné potraviny a luštěniny DDD: 6 mg Tzv. burning foot syndrom -deficit Projevy nadbytku nejsou známy
Vitamin B6 - Pyridoxin Ovlivňuje funkci nervového systému imunitní reakce a syntézu hemoglobinu játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, obiloviny Deficit vzácný - nervosvalová dráždivost, zapomnětlivost DDD: 1,6 - 2,0 mg Nadbytek se projevuje na kůži, alergie
Vitamin B7 - Biotin Vitamin H, faktor R Metabolismus aminokyselin a mastných kyselin Droždí, játra, žloutek, ořechy, čočka DDD: 30–60 μg Deficit ani nadbytek velmi vzácně – drobné změny na kůži
Vitamin B9 – kyselina listová Tvorbu nukleových kyselin a tím i pro syntézu DNA, buněčné dělení Játra, kvasnice, listová zelenina, celozrnné obiloviny, maso, mléko, pivo (52% DDD) DDD: 400 μg; těhotné- 600 μg jako prevence kongenitálních malformací (zejména rozštěpů neurální trubice)
Deficit způsobuje anémie – rozvojové země – Megaloblastová anémie - zvětšení erytrocytů Napomáhá obraně proti srdečním a cévním onemocněním, rakoviny plic, děložního hrdla, tlustého střeva nebo konečníku Nadbytek vyloučen – vyloučení močí
Vitamin B12 - Kobalamin Krvetvorba, vývoj CNS, tvorba nukleových kyselin, dělení buněk Hlavně v živoč. potravinách (maso,vejce) DDD: 3 μg Deficit – anemie, neurolog. problémy Novorozenci - nechutenství, neprospívání, zpomalení a zástavě psychomotorického vývoje Nadbytek není popsán
Vitamin C – Kyselina L-askorbová Nedokážeme sami syntetizovat → příjem potravou antioxidant, podporuje imunitu, resorpci železa, má vliv na beta-oxidaci mastných kyselin, urychluje detoxikaci cizorodých látek Ovoce, zelenina (včetně brambor), játra Průměrné ztráty při kuchyňské úpravě potravin jsou 30 %
Kurděje – v extrémních podmínkách, při deficitu Nadbytek není znám DDD: 100 mg, u kuřáků 150 mg/den – posílení imunitního systému a prevence degenerativních onemocnění – Vyšší je potřeba při značné fyzické námaze, psychickém stresu, abusu alkoholu a drog, u některých onemocnění (diabetes)
Děkuji za pozornost
Zdroje _rozpustn%C3%A9_ve_vod%C4%9B _askorbov%C3%A1