6/ Diplomatický protokol, diplomatické uzance -popis formálních postupů v diplomacii -používání jazyků v diplomacii -praktické příklady z „prolamování“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Advertisements

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Strukturovaná písemná práce Součást maturitní zkoušky z českého jazyka.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ. DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_03_OSVZ_ON ANOTACE: OBJASNIT ZÁKLADNÍ POJMY, ZÍSKAT PŘEHLED.
Sekce logistiky MO Zásadní změny v pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
Závěry konference „F armářské trhy - m ódní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum, Praha Záštita: ministr zemědělství.
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vznik mezinárodní smlouvy
Historie diplomatických vztahů 1
Vodorovné odvolací údaje
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Používání státních symbolů a státní svátky
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Ivana Francová, SOU Liběchov
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Evropské správní právo
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2012
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Právo mezinárodních smluv
Norma, právo, forma zákonů
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
Struktura oběhu dokladů
1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.
Styl prostěsdělovací Marcela Jurková.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
7/ Etiketa v diplomacii I. Etiketa v diplomacii – prokazování úcty, … Guth-Jarkovský: „Zdvořilost a dobrý mrav žádá, abychom se k neznámým chovali vždy.
5/ Typy diplomacie, státní propagace, krajané - cíle diplomacie jsou mnohovrstevné - specializované instituce (Česká centra, CzechTrade, CzechTourism,
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Diplomatický protokol Ivana Hlavsová.
1/ Definice diplomacie; její místo v mezinárodních vztazích - mezinárodní vztahy - zahraniční politika - diplomacie - historický exkurz do vývoje mezinárodních.
Diplomatický protokol Protokół dyplomatyczny
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_4M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický.
Diplomatický protkol 7 a 8-9
Vizitky - navštívenky Mrk.MMXII.
PROSTěsdělovací styl TEORIE.
ROZDĚLENÍ HOSTIN Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Právo mezinárodních smluv
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Teritoriální dosah norem mezinárodního práva
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Krajský úřad Karlovarského kraje
Státní symboly České republiky.
Interní a externí pravidla, etická pravidla
Diplomatický protokol uvod a blok 1 a 2
Geopolitika Státy a závislá území 1.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Prezentace Diplomatické akademie.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
STÁTNÍ SYMBOLY ČR VY_32_INOVACE_F20
Státní symboly České republiky
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

6/ Diplomatický protokol, diplomatické uzance -popis formálních postupů v diplomacii -používání jazyků v diplomacii -praktické příklady z „prolamování“ protokolu -pocty a vyznamenání -reciprocita ve vztazích -národní specifika, aj.

Diplomatický protokol z řeckého slova „protokolos“, tzn. „po sobě jdoucí“ - výraz protokol se používá v různých oblastech (státní protokol, církevní protokol, …) a v různých významech (zápis z jednání, druh nebo dodatek mezi-národní smlouvy, …) -diplomatický protokol se zabývá formální stránkou diplomacie (zavedené postupy a formální pravidla ve styku s představiteli cizích zemí), nikoliv jejím věcným obsahem -provádějí ho specializovaní pracovníci „protokolisté“, organizovaní v různých protokolárních útvarech (v organizační struktuře obvykle poblíž nejvyššího šéfa) -úloha diplomatického protokolu je důležitá zejména v těchto situacích: - oficiální cesty představitelů státu do zahraničí a návštěvy zahra- ničních představitelů v ČR (uvítací/loučící aj. ceremoniály, dary, formy a místa jednání, doprovod, řády a vyznamenání, …) - navazování diplomatických styků, vysílání a odvolávání vedou- cích diplomatických misí, vč. vztahů k mezinárodním organizacím

Diplomatický protokol (pokračování 1) - společenské podniky s oficiální zahraniční účastí všeho druhu (slavnostní zasedání, obědy/večeře/snídaně/recepce aj., pozvánky, vítání hostů, projevy a přípitky, hymny, zasedací pořádek, vyžadovaný oblek, …) - mezinárodní konference, kongresy, porady (předsednictví, zastoupení, formy pozvání, výsostné znaky, …) - formality při uzavírání mezinárodních dohod - diplomatická korespondence (běžná, blahopřání, kondolence, nóty, prohlášení, komuniké, …) - řády a vyznamenání (nošení, jejich pořadí, reciprocita, organizace udělování) - při mnoha příležitostech: stanovování pořadí a předností (států a jejich představitelů, osob, vozidel, …), používání státních symbolů (vlajky, znaky, hymny) a jazyků - oslovování oficiálních osobností (v adrese, v textu dopisu, v přímém styku)

Diplomatický protokol (pokračování 2) -část postupů diplomatického protokolu je řešena mezinárodními úmluvami (např. Vídeňskými úmluvami), značná část ale vychází z mezinárodních zvyklostí („mezinárodní zdvořilost“) a národních zvyklostí a tradic, a proto se jejich používání zčásti různí podle zemí -Poměrně často se aplikuje reciprocita, v případě projevu nevlídného aktu občas i odveta (retorze) -ve snaze změkčit rigiditu protokolárních pravidel dochází v současnosti dost často k „prolamování protokolu“ nebo alespoň jeho zjednodušení, které se většinou chápe jako projev zvýšené přátelskosti (nutno ale postupovat obezřetně) -diplomatickým protokolem prolíná etiketa (tj. souhrn společenských zvyklostí a pravidel chování)