VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina. ERGONOMIE Sníží náklady na nemocnost a úrazovost Zvýší výkonnost Ulehčí práci VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Optimalizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNĚ A ZDRAVĚ DO ŽIVOTA - rozvoj kompetencí v základním a středním vzdělávání Realizace – Určeno: ZŠ, SŠ, SVČ/DDM.
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Testy svalové dysbalance jako součást všeobecného vzdělání a prevence vadného držení těla PaedDr. Jan Tupý VÚP v Praze
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
Název:VY_52_INOVACE_PRV_01Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Martina Joujová Ročník:4. Tematický okruh, předmět: Člověk a jeho zdraví,
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Volný pád a svislý vrh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Protahovací cvičení pro zádové svaly a páteř Výukový materiál č.: VY_INOVACE_32_68_protahovací cvičení – záda a páteř Vypracovala: Mgr. Miroslava Spurná.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Správné držení těla Správný postoj Správný posed Správná chůze VY_32_INOVACE_04_36.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Cyklus a charakteristiky chodeckého kroku
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Regenerační přípravky I.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Inf Počítač a lidé s handicapem
Strečink Je možné provádět denně po tréninku, nejméně však 4x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
UČENÍ.
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Rovnací cviky - trpaslíci
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Popis svalových skupin
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název projektu: Moderní škola
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_09_Kostra horní
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Opěrná soustava - kostra
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Lýtkové svaly Mírný stoj rozkročný, chodidla rovnoběžně, předpažit, provést dřep na plných chodidlech (kolena nad špičkami), výdrž.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Cvičení Nauka o stavbách I. Část 1. Člověk v prostoru
Geometrie řízení a uložení kol.
Uvolnění na velkém míči Uvolnění s overbalem
KOSTRA.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

VYUŽITÍ ERGONOMIE PŘI PRÁCI Michal Kalina

ERGONOMIE Sníží náklady na nemocnost a úrazovost Zvýší výkonnost Ulehčí práci VYUŽITÍ POZNATKŮ ERGONOMIE Optimalizace lidské činnosti Zabývá se ochranou zdraví člověka při práci Zkoumá účinky sil a polohy na pohybový systém

DEFINICE ERGONOMIE „Ergonomie je vědecká disciplína založená na porozumění interakcí člověka a dalších složek systému. Aplikací vhodných metod, teorie i dat zlepšuje lidské zdraví, pohodu a výkonnost.“ (IEA 2000)

CÍLE hodnocení optimální pracovní zátěže správné uspořádání místa režim práce a odpočinku prevence

ERGONOMICKÉ FAKTORY pracovní poloha opakovatelnost úkonů trvání síla mechanická komprese vibrace mikroklimatické podmínky

- Nesprávná ergonomie práce vede k nepřiměřené pracovní zátěži a důsledkem je přetížení určitých svalových skupin a kloubů - Dlouhodobé působení pak vede k postižení pohybového aparátu a k pracovní neschopnosti.

ADAPTACE KAŽDÉHO ČLOVĚKA NA PRACOVNÍ PODMÍNKY JE INDIVIDUÁLNÍ Typu pracovní činnosti a rizikových faktorech spojených s výkonem. Režimu práce. (možnost odpočinku, nepřiměřená zátěž, nucené tempo) Sociální klima na pracovišti. (interpersonální vztahy, nespokojenost v práci) Záleží na : Schopnost adaptace záleží také na vrozených dispozicích, výchově a trénovanosti.

PRACOVNÍ POLOHY základní x vedlejší fyziologicky vhodná – poloha, která nevyžaduje statické úsilí a výrazné odchylky od neutrální polohy neutrální poloha – optimální nastavení kloubů, které dovoluje vyvinutí nejvyšší síly a optimální kontrolu pohybu fyziologicky nevhodná poloha

PRACOVNÍ POLOHY leh sed stoj Každá poloha má své výhody a nevýhody!!!

STOJ Je labilnější než sed. Těžiště je relativně vysoko nad opěrnou plochou. Je potřeba vyvážné souhry mezi svalovými skupinami, které stoj zajišťují. (Funkce antigravitační, balanční a stabilizační).

KORIGOVANÝ (SPRÁVNÝ) STOJ  Nelze ho udržet dlouhodobě.  Hlava je vzpřímená,brada zasunuta vzad,ramena jsou tlačena dozadu a dolů,lopatky drženy u sebe. Břišní a hýžďové svaly jsou stažené,chodidla jsou v šíři pánve. Hmotnost je rozložena rovnoměrně na obě dolní končetiny. Celá páteř je protažena do výšky ve vertikální ose.

PRACOVNÍ STOJ  Hlavní zásadou u pracovního stoje je přiblížit se co nejvíc korigovanému stoji.  Například předklon trupu by neměl být větší než 15 stupňů,klouby horních i dolních končetin by měly být blízko neutrálnímu postavení.Je třeba dát pozor na rotační pohyb v předklonu a na práci paží nad úrovní ramen.

PŘÍKLADY SPRÁVNĚ A NESPRÁVNĚ PROVÁDĚNÉ PRÁCE V STOJE

SED Výhody oproti stoji: - Větší stabilita a menší zátěž DKK. - Nižší energetický výdej,menší zátěž oběhu. Nevýhody - Přetěžování svalového a vazivového systému se všemi jeho důsledky. SPRÁVNÝ SED-korigovaný Hlava je ve středním postavení,ramena jsou tlačena dolů,lopatky u sebe,páteř je napřímená,břicho a hýždě jsou stažené,kyčelní klouby jsou v úrovni kolen nebo mírně výš,plosky na podložce.

Důležitá je správná pracovní židle s následujícími parametry: nastavitelná výška,hloubka sedu a sklon,sklopné zámky,loketní opěrky,tlumený dosed. Neméně důležitá je výška pracovní desky.Vysoká přetěžuje krční páteř,nízká podporuje kyfotické držení těla. Lze doporučit využití ergonomických pomůcek:bederní opěrka,sedací klín,podložka pod nohy nebo ergodeska.

ATERNATIVNÍ SED klekačka a balanční míč Doporučuje se jako doplněk klasického sedu,nikoli jako sed trvalý. Nevýhodou je absence opory pro záda (snadná unavitelnost). Je menší stabilita.

MANIPULACE S BŘEMENY Má největší vliv na pohybový systém ve smyslu jeho poškození. Manipulace s pacientem je náročnější.V praxi nelze respektovat doporučené limity hmotnosti a bezpečné techniky manipulace.

DODRŽUJME OBECNÉ ZÁSADY PRO ZVEDÁNÍ BŘEMENE!! Široká základna nohou,pružení v kolenou (stabilita). Břemeno je co nejblíže u těla. Rovná záda s minimálním předklonem. Využití svalů dolních končetin. Zpevnit břicho.

PRÁCE S BŘEMENY JINAK (SPRÁVNĚ)

DĚKUJI ZA POZORNOST!