Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Strukturované učení PROJEKT EU
Diagnostika SPU.
Klíčová aktivita 04 Osobnostní a sociální rozvoj učitele MŠ Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Diagnostika SPU u studentů vysokých škol
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
v pedagogické diagnostice
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Metody pedagogické diagnostiky
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování - vztahy v rozvaze Anotace: Digitální učební.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy Anotace: Digitální učební.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
VZDĚLÁVACÍ OBLAST:TEORETICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ Tematická oblast:Rozvahové účty Předmět:Účetnictví Název:Procvičování – sestavení rozvahy 2 Anotace: Digitální.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Rorschachův test A TAT test
Diagnostika a reedukace
Psychologie pro sportovní praxi
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Výzkumné metody v psychologiI
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
Konflikt Vypracovala : Monika Arsenjevová Datum: 5.října 2012.
Frustrace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Projektivní techniky.
Inteligence DUM_19.
Rizika, omezení a možné negativní účinky poradenských intervencí
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Diagnostické metody.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Transkript prezentace:

Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno základní rozdělení testů. Zároveň jsou zde příklady a ukázky základní rozdělení testů. Zároveň jsou zde příklady a ukázky jednotlivých testů. jednotlivých testů. Klíčová slova: Výkonové testy, testy osobnosti, projektivní techniky Cílová skupina: žáci středních škol Název: Metody psychologie III.část – testy Jméno autora: Monika Arsenjevová Škola : Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, příspěvková organizace příspěvková organizace Vytvořeno: 1. pololetí školního roku 2013/2014

Metody psychologie III. část Testy Vypracovala: Monika Arsenjevová

Testy - psychologické standardizované zkoušky standardizace – stejná podnětová situace standardizace – stejná podnětová situace jednotné úkoly jednotné úkoly jednotné instrukce jednotné instrukce hodnocení atd. hodnocení atd.

1. Testy výkonové 2. Testy osobnosti

Testy výkonové – zjišťují úroveň kognitivních funkcí

Ukázky některých IQ testů.

Řadíme se: testy inteligence testy inteligence (rozumové schopnosti a současnou mentální úroveň) (rozumové schopnosti a současnou mentální úroveň) speciální schopnosti speciální schopnosti (paměť, pozornost atd.) (paměť, pozornost atd.) didaktické didaktické (zjišťování vědomostí a dovedností získané (zjišťování vědomostí a dovedností získané učením) učením)

Testy osobnosti - vyšetření nekognitivních funkcí

Techniky projektivní člověk je konfrontován s nějakou neurčitou podnětovou situací do nichž se vyšetřovaná osoba promítá PROJIKUJE PROJIKUJE

Projektivní techniky 1. Asociační 2. Konstrukční 3. Doplňovací 4. Expresivní

Asociační testy Př. Rorschachův test inkoustových skvrn Vyšetřovaná osoba uvádí, co jí skvrny připomínají.

Konstrukční – Př. Tématicko apercepční test ( TAT ) ( TAT ) Obrázky znázorňují osoby Obrázky znázorňují osoby v různých dramatických v různých dramatických situacích. situacích. Osoba vypráví co se stalo do té chvíle, co osoby prožívají. Osoba se ztotožní s jednou z postav.

Doplňovací – Př. Frustrační test - obrázkový test frustrace - obrázkový test frustrace - podle obrázku doplňuje jedinec odpověď - podle obrázku doplňuje jedinec odpověď druhé osoby v nepříjemné situaci druhé osoby v nepříjemné situaci

Expresivní – Př. Začarovaná rodina, kresba stromu, rodiny, postavy stromu, rodiny, postavy Dítě je okrajovou figurou. Rodiče navzájem korespondují svými větvemi, zatímco dítě vztahuje prázdné ruce vzhůru. Dítě je okrajovou figurou. Rodiče navzájem korespondují svými větvemi, zatímco dítě vztahuje prázdné ruce vzhůru.

Kreslení je pro děti Kreslení je pro děti přirozené. přirozené. Při čtení rodinného Při čtení rodinného portrétu psycholog portrétu psycholog často zjistí, víc informací často zjistí, víc informací než dalekosáhlým než dalekosáhlým vyptáváním v nejbližším vyptáváním v nejbližším okolí dítěte. okolí dítěte.

Použitá literatura zdroje Švingalová, D.: Základy psychologie. Liberec, Technická univerzita 1996 Štefanovič, J. Greisinger, J.: Psychologie. Praha, Avicenum 1985

osobnosti-podruhe-iq-test / content/uploads/2012/11/iq02.jpg impulzivni-egoista-reknou-skvrny-o-manazerovi d=287843

deti/76726/kresby-vypraveji.html