Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Adresa: Ovčárecká 305, Kolín V, Kolín Telefon:
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_6264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_6064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Opakování – Výroba čokolády a formovaných čokoládových cukrovinek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Broušení, povrchová úprava Výroba špalíku na broušení
Výroba dezertních hmot 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Třené hmoty.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Výroba čokolády 1 Tržní druhy 1 Jakostní znaky 1 Vady 1 Balení 1 Skladování 1 Čokoládové speciality 1 Čokoládové cukrovinky 1

Obecná charakteristika Homogenní výrobek – kakaová drť a přísady Sytící potravina – vysoká energetická hodnota Nadměrná spotřeba – vznik otylosti a zubních kazů

Význam ve výživě Minerální látky (fosfor, draslík, vápník, mangan, železo) Vitaminy (A, B, PP) Teobromin (působí povzbudivě na nervovou soustavu)

Čokoláda Obr. 1: Druhy čokolád

Čokoláda Obr. 2: Čokoládové cukrovinky

Výroba Základní surovina pro výrobu kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, sladidla = SMĚS KAKAOVÉ DRTI Různé přísady sušené mléko, smetana, jádroviny, proslazené ovoce, káva, ochucovací prostředky, emulgátory, aj.

Výroba Směs kakaové drti a různých přísad → mísení v melanžéru → zjemnění roztíráním na válcovací stolici → konšování 48–96 hodin při teplotě 50– 80 °C → uložení do velkokapacitního zásobníku → při teplotě 50–60 °C → zchlazení 28–30 °C (temperace) → plnění do forem → chladící skříň → vyklepávání z forem → balení

Tržní druhy Čokoláda hořká Dia hořká čokoláda Čokoláda na vaření Mléčná čokoláda Dia mléčná čokoláda Smetanová čokoláda Bílá čokoláda Ledová čokoláda Aromatizovaná čokoláda Čokoláda s přísadami

Jakostní znaky Senzoricky Pravidelný tvar Povrch (lesklý, hladký, stejnoměrně vybarvený) Konzistence (tuhá) Chuť a vůně Laboratorně Obsah sušiny Obsah tuku Obsah cukru (náhradní sladidlo) Obsah přísad

Vady Cizí vůně, pachutě Šedivý povrch (tzv. tukový výkvět) Orosení povrchu (zaschlé šedivé skvrny) Výskyt škůdců Cizí příměsi (nečistoty) Palčivá příchuť (bílá, mléčná a smetanová čokoláda) Nažluklá a žluklá jádrovina Plesnivění (vlhké prostředí)

Balení Hliníková fólie Křídový papír – psaníčkový přebal Papírová skládačka

Skladování Čisté, suché, větratelné sklady Suché (relativní vlhkost vzduchu 60–70 %) Teplota ( do 20 °C), bez kolísání Oddělené od výraznějších pachů Ochrana před škůdci (zavíječ skladištní), mrazem, slunečním zářením

Čokoládové speciality, figurky a sety Tvarované výrobky (tmavé polevy, hořkomléčné polevy a bílé polevy) Druhy - Čokoládové speciality (mince, kočičí jazýčky,...) - Čokoládové figurky (duté figurky – dětské motivy,...) - Čokoládové sety (duté figurky, plastiky – sety mléčné,...)

Čokoládové cukrovinky Charakteristika Výrobky s obsahem kakaových součástí větší než 5 % vzhledem k obsahu sušiny Složení Povrchová vrstva, vložka, náplň Surovina pro výrobu Tmavá, mléčná, bílá a ledová poleva

Čokoládové cukrovinky Dělení podle způsobu výroby Formované, máčené, potahované, dražované Dělení z obchodního hlediska Formované čokoládové cukrovinky (Kávová zrna, … ) Plněné čokoládové tyčinky a tabulky (Milena, …) Máčené čokoládové cukrovinky (Špičky, …) Čokoládové dražé (Lentilky, …)

Čokoládové cukrovinky Nugáty (Nugát sójový, …) Čokoládové pochoutky (Sójová pochoutka, …) Čokoládové dezerty - Výběrové (Maryša, …) - Ostatní  jednodruhové (Maraska, …)  směsi (Modrá pečeť, …)

Čokoládové cukrovinky Sezónní čokoládové cukrovinky (Čert, …) Vánoční kolekce (Modrá hvězda, …) Čokoládové cukrovinky s hračkou (Kinder Surprise, …) Čokoládové krémy (Nugeta pasta arašídová, …)

Kontrolní otázky 1.Uveďte, jaký význam má čokoláda pro výživu. 2.Popište jak se čokoláda vyrábí. 3.Jaký vliv má konšování na čokoládu a při jaké teplotě probíhá? 4.Jaké znáte tržní druhy čokolády? 5.Vyjmenujte jakostní znaky čokolády a jaké jsou nejčastější vady? 6.Uveďte podmínky za jakých se čokoláda skladuje. 7.Vyjmenujte čokoládové cukrovinky a uveďte příklady.

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 3. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, ISBN

Literatura – obrázky Obrázky: 1.ANDRÉ KARWATH AKA AKA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. 2.JOHN HRITZ FROM ANN ARBOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.