SVOČ Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Romské ženy a tabu Autorka: Bc. Denisa Kroupová Školitelka: PhDr. et Bc. Alena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat média?
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Projekt empirického výzkumu
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Práce se stresem a zdravý životní styl Michal Šimeček Katedra psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci a Centrum dopravního výzkumu v.v.i. Brno,
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
Těhotenství, dětství a dospívání
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. PhD.
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
VLIV NA VÝVOJ POPULACE PODLE VÝBĚRU PARTNERA Tomáš Krajča OTŽP 3.
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Bakalářská diplomová práce FSS MU Brno 2007
Genderový mainstreaming a genderový audit
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
11. Výběr tématu odborného textu, bakalářská práce
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
ODLIŠNÉ CHOVÁNÍ ZDRAVOTNÍKŮ VYBRANÝCH SKUPIN Kateřina Tichá Zdravotně sociální fakulta 2 OSNP Školitelka: Mgr. Radka Šulistová, Ph.D.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Vzor individuální prezentace
České Budějovice, červen 2016
Prezentace Alexandra Průšová
Sociální situace romských komunit v kontextu genderových rolí
Úvod do kvalitativního výzkumu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Autor práce: Michaela Janová
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Konference Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí FSS MU Brno, 21. dubna 2016 Kontím, fáráš, lovíme: Dumpster diving a symbolické.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

SVOČ Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Romské ženy a tabu Autorka: Bc. Denisa Kroupová Školitelka: PhDr. et Bc. Alena Kajanová, Ph.D. Katedra sociální práce

Teoretická východiska Problematika týkající se tabuizace těla romské ženy Intersekcionální přístup (v kontextu marginalizace a exkluze) Kontrola natality hegemonní maskulinitou

Cíl příspěvku Studovat a analyzovat tabu spojená s tělem romské ženy Presentovaná data jsou dílčím výstupem z projektu GAJU 098/2013/S s názvem : Současné postavení romské ženy v rodině a ve společnosti

Metodika Kvalitativní výzkumná strategie, technika narativního interview Terénní výzkum u 30 různě starých a různě stratifikovaných romských žen a jejich partnerů v Českých Budějovicích, v Plzni a v Brně Analýza rozhovorů metodou groundet theory v programu Atlas.ti

Výsledky – terénní výzkum Určitý druh diskriminace romské ženy již v momentě narození Období od narození až po první menstruaci – víceméně rovnocenné postavení dívky a chlapce První menstruace – z dívky se stává nečistá bytost (koncept rituální (ne)čistoty)

Výsledky – terénní výzkum Další omezení spjata s těhotenstvím, porodem a šestinedělím N evěra muže – často i oceňována ze strany partnerky T:,,Co třeba romská žena může a co nesmí, jaký je rozdíl mezi mužem a ženou?“ I:,,Jako každá ženská, například já kdybych ho podvedla, tak mě zabije, on ví, že je to první chlap a že, nevim jak to říct, jsou některý ženský správný a některý nejsou, jsou některý, který střídají chlapy a některý takový nejsou.“ Nevinnost – nedílná část konceptu rituální (ne)čistoty Po provdání nastává další diskriminující období Období menopauzy – nejvyšší společenské postavení romské ženy

Výsledky – terénní výzkum Prostituce – romská žena považována za exotickou, ostuda pro rodinu x zdroj výdělku? Odhalování těla - v plavkách, u lékaře, atp. – pro romské ženy nepřijatelné T:,,No, nám nahoře říkali, že jako je furt to, že když je na plovárně, tak se ženy styděj. Je to tak?“ I:,,No jako… je to tak. Že se stydíme před dalšíma chlapama ukázat. Jakože doma, to je jasný, že mě chlap vidí, ale když jdeme někam, kde je jako víc chlapů, tak se už stydíme.“ Antikoncepce – problém spíše pro muže, než pro ženy

Závěr Nerovné postavení muže a ženy I (muž):,,Jak to mám říct? no, prostě chlap rozhoduje o všem, prostě když ona chce někomu půjčit, tak já řeknu nepůjčíš, a prostě to tak bude…“ Starší generace učí mladší generaci následovat a respektovat romského muže jako vůdce Patrný rozdíl mezi starší (tradiční) generací a mladší (progresivní) generací V sociální práci je důležité zaměřit se na mnohorozměrné, prolínající se mocenské vztahy určené rasou, třídou a genderem

Děkuji za pozornost!