Veřejné slyšení k petici NE – ohrožení zdrojů vod pro Volarsko – Vimpersko- Strakonicko 21.4.2016 ÚHÚL Brandýs nad Labem, organizační složka státu Odborná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

NA ZELENÝ ČTVRTEK ZELENÝM PIVEM ZA ZELENOU ŠUMAVU
Realita: - v důsledku nezasahování proti kůrovci došlo k jeho expanzi ha lesů neboli 2,5 miliónu stromů v NP Šumava je uschlých - dalších 9000.
Jméno Příjmení Název prezentace Skotsko 17. říjen – 14. listopad 2010 Ing. Zbyněk Mikulášek , Křtiny.
Setkání s novináři, Vimperk k tématu Vládní návrh zákona o NP Šumava … fám už bylo dost … Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Přemnožení spárkaté zvěře a zákon o myslivosti. Oplocený objekt Sv. Anna v Brdech Počet stromků ve fázi odrůstání: v oplocence 6088 ks/ha, mimo oplocenku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, les, lesní.
Hospodářská úprava lesa
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Odlesňování František Funda.
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Půda – složka životního prostředí
Přírodě blízké lesy: Jejich výhody a risk při konverzích Marek Turčáni.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Ochrana přírody ČR.
Právní úprava ochrany lesa
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Ing. Marcela Strakošová
Krajina a životní prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Hospodářská úprava lesa
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
Právní režim pozemků určených k plnění funkcí lesa
Odpovědnost v právu životního prostředí
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
Ochrana půdy a lesa.
Šumava. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky u hranic s Německem a Rakouskem. Šumava se nachází na jihozápadní hranici České republiky.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Kalamitní situace - opatření
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Ochrana lesa.
ŠKODY IMISEMI.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Pracovní skupina CROSS COMPLIANCE
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obecné podmínky lesy ve spoluvlastnictví více osob – žadatel je ten, který má většinový podíl nebo je zmocněn písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky.
Program na podporu lesních ekosystémů
Transkript prezentace:

Veřejné slyšení k petici NE – ohrožení zdrojů vod pro Volarsko – Vimpersko- Strakonicko ÚHÚL Brandýs nad Labem, organizační složka státu Odborná organizace Ministerstva zemědělství pro oblast lesnictví a myslivosti Ing. Martin Klewar – specialista ochrany lesa

ÚHÚL v Ochraně přírody na Šumavě (MŽP)? zadání Mze: zjištění stavu poškození a ohrožení sousedních vlastníků lesa kůrovcovou gradací zadání Mze: analýza dynamiky a disperze šíření kůrovce Ips typographus L. Historický (archivní) průzkum lesů (středověk – novověk) Správa jednotného typologického systému ČR Inventarizace lesů ČR Oblastní plány rozvoje lesa

Situace v lesích sousedících s NP Šumava Jednotliví vlastníci lesa v rámci PLO 13 vykazují v evidenci těžeb specifický podíl kůrovcových těžeb Tento podíl kůrovcových těžeb je v kontrolním pásu vymezeném diskrétně podél hranice s NP Šumava vždy vyšší než v dalších částech lesních majetků (trend prokazatelný od roku 2007) K tomuto efektu dochází vlivem kůrovcové kalamity v NP Šumava (jiná příčina nebyla zjištěna)

Nestátní majetky zaujaté v NP Šumava Městské lesy Kašperské Hory a Městské lesy Volary hospodaří na majetku, který je částečně zaujat do území NP Šumava Platí pravidlo, že podíl kůrovcových těžeb v částech zahrnutých v NP Šumava převyšuje hodnoty z ostatních částí území těchto vlastníků Vysoký podíl kůrovcových těžeb způsobuje silný tlak Ips typographus L. z okolních porostů v přímé správě NP Šumava.

Území ML KH mimo NP Šumava Území ML KH v NP Šumava

Důsledky kalamitního stavu v PLO 13 kalamitní stav Ips typographus L. (vyhláška 101/1996 Sb.) v rámci PLO 13 dochází k rozpadu lesa na rozsáhlých plochách dochází k poškození lesů sousedních vlastníků v roce 2012 riziko poškození dále roste

Situace v PLO 13 - velká čísla Celková výměra porostní půdy – ha Výměra SM porostů (60 let+, ZAST 20%+) – ha Pozdě, nebo vůbec nezpracované kůrovcové dříví – m3 ( m3 (NPŠ) + odhadovaný objem pozdě zpracovaného kůrovcového dříví v PLO 13) 23,8 m3/5 ha SM porostů v PLO 13 (limit pro kalamitní stav 1 m3/5 ha SM porostů starších 60 let)

1 km 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

2007 větrný polom 2007 kůrovec 1 km 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

2007 větrný polom 2007 kůrovec 2008 kůrovec 1 km 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

1 km 2007 větrný polom 2007 kůrovec 2008 kůrovec 2009 kůrovec 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

2007 větrný polom 2007 kůrovec 2008 kůrovec 2009 kůrovec 2010 kůrovec 1 km 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

2007 větrný polom 2007 kůrovec 2008 kůrovec 2009 kůrovec 2010 kůrovec 2011 kůrovec 1 km 100 m k.ú. Debrník u Železné Rudy

till 7/ n ( ) 2008 next n ( ) 2009 next n ( ) 2010 next n ( ) 2011 next n ( )

translate geoinformation for practice use - METHODY

example selected area

infestation grow 16% - 22,5% Dead standing tree n, probably select to diferent population dynamics

infestation grow 22,5%-31,6% New area of dead standing tree: 54,6 ha, larger than 1 ha (6 x)

infestation grow 31,6% - 58,9 % New area of dead standing tree: 146 ha, larger than 1ha (27 x), 10 ha (4 x)

infestation grow 58,9% - 89,9% New area of dead standing tree: 185,0 ha, larger than 1ha (34 x), 10 ha (3 x)

infestation grow 89,9% - 98,1% New area of dead standing tree: 49,7 ha, larger than 1ha (12 x), 5 ha (0 x)

Maybe useable for management planing ???

NP Šumava - LES, VODA a KŮROVEC EXPLOATACE LESŮ KŮROVCEM v NP Šumava - rozkol systému

Omyly laiků – Hnutí Duha ( blokáda na Trojmezné) Českobudějovické listy, mluvčí NP Šumava, Kantořík „mohla by se opakovat situace podobná katastrofě na Březníku, kde je v současnosti třináct set hektarů suchého lesa," prohlásil Kantořík. Mluvčí připomněl, že správa NP Šumava nikdy neměla ze zásahu na Trojmezné radost. Chápala jej však jako nutné opatření k záchraně pralesovitých zbytků.“ Reakce Hnutí Duha a Vl.Justa: „jedná se o poplašnou zprávu, zvažujeme trestní oznámení“

Omyly profesionálů PřF UK, JU: jedná se o zcela přirozené ekosystémy bez narušení člověkem – zde je možno ponechat přírodu samu sobě Současný stav ekosystémů k roku 2012 Evidence Schwarzenbergské lesní správy o zpracování polomů a povinnosti zalesnění

NP Šumava - LES, VODA a KŮROVEC Bilance: dospělých stromů uschlých na stojato bez náhrady v bezzásahových územích v důsledku rozhodnutí člověka a působení kůrovce Ips typographus L. 1 m3 smrkového dřeva obsahuje cca 270 litrů vody, (čerstvé dřevo 740 kg/m3, vzduchosuhé 470kg /m3) 457 miliónu litrů vody obsažené v uvedeném počtu uschlých stromů !