TISKOVÁ KONFERENCE 15. 3. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Registrace podniku – živočišné produkty.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Vedení správního řízení
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Realizace projektů z PRV Zpracovala Jiřina Bischoffiová – MAS Labské skály – Březen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Není značka jako značka
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
14. jednání Monitorovacího výboru pro Operační program Průmysl a podnikání hotel Yasmin Praha 20. listopadu 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Registrace podle EMAS III
Deváté jednání Monitorovacího výboru pro Operační program Průmysl a podnikání hotel Yasmin Praha 4. června 2007 hotel Jalta.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
PROTOKOL Kejdová,Klouček,Kolář,Mráček. Protokol, zápis o úředním jednání původně pro zápisy o sborovém, úředním jednání později se název rozšiřuje pro.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Trainee new life for waste. VIZE CÍLE VIZE VIZE HODNOTY CÍLE.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Vývoj maloobchodního trhu s pohonnými hmotami Jan Mikulec výkonný ředitel ČAPPO Petrol Summit 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 35 Název školy: Střední průmyslová.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Uznávání zahraničního vzdělání
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Webové portály LDS/MDS
Sociální práce TEĎ a TADY II
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

Ing. Jan Katina výkonný ředitel Český svaz zpracovatelů masa

MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍ Zaručená tradiční specialita (ZTS) Spišské párky Liptovský salám Špekáčky Lovecký salám Specifikace výrobků, jejichž názvy byly zapsány do rejstříku ZTS, jsou dostupné v úřední databázi DOOR. Zájemci o výrobu masných výrobků ZTS se musí ohlásit na místně příslušné KVS a zde i zažádat o ověření souladu jejich výrobků se zapsanou specifikací.

MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍM ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA - LEGISLATIVA -Povinné používání loga u balených výrobků Povinnost označování od U pultového prodeje se řídí prodejce dle českých předpisů – ČSZM všem svým členům doporučuje označení uvádět na cenovkách apod. -Zrušení označení „bez výhrady názvu“ Do bylo možné požádat EK o překlopení do režimu s výhradou názvu. Nutno projít schvalovacím procesem MZe (národní řízení o námitce) a následně schvalovacím procesem u EK (evropské řízení o námitce). 12/ zažádáno pro Špekáčky a Lovecký salám -> Tradiční Špekáčky/Tradiční Lovecký salám

MASNÉ VÝROBKY S OZNAČENÍM Tradiční Špekáčky/Tradiční Lovecký salám -3 měsíční doba k projednání na úrovni EU -Před samotným zasláním žádosti bylo nutné zasáhnout částečně i do jednotlivých receptur, aby byla umožněna mírná variabilita výroby těchto ZTS jednotlivými výrobci -Např. výrobní suroviny včetně přídatných látek se nově uvádí v intervalech -U Tradičních špekáčků došlo k diskuzi nad:  Pouze hovězí kroužková střeva nebo též vepřové tenké střevo, Závěr -> schváleno obojí užití

ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA – podána žádost o zápis ZTS Pražská šunka Komplikovaná žádost 1) Řešení technických dotazů EK 2) Nutno nadefinovat v žádosti vše správně pro tři různé výrobní varianty o Pražská šunka na kosti o Pražská šunka bez kosti o Pražská šunka v konzervě - Pražská šunka se vyrábí nejen na tuzemském trhu, ale i v zahraničí (např. v Itálii)

ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA 3) Slovensko, Rakousko, Německo a Itálie – vznesly námitky k podané žádostibylo nutné obhájit žádost -Rakousko, Německo – bezproblémové jednání, úpravy dle dohod -Itálie – vzájemná dohoda Českého svazu zpracovatelů masa a Italského svazu zpracovatelů masa. Ošetřeno smluvně, že 13 výrobců v Itálii, aniž by museli splnit podmínky (v případě zapsání ZTS Pražská šunka) – bude mít časově neomezenou výjimku na výrobu Prosciutto di Praga zápis by výrobu tohoto produktu neměl ovlivnit, ale Prosciutto di Praga nebude moci využít označení ani logo ZTS.

ŽÁDOST O ZÁPIS ZTS PRAŽSKÁ ŠUNKA -Slovensko – námitky vypořádány jen částečně  Problémy s formami pro Pražskou šunku bez kosti – odsouhlaseno jak tvarování pomocí tvarovací fólie, tak i klasickou formou  Neschváleno ze strany žadatele o zápis – větší tolerance pro obsah vody (Pražskou šunku by to degradovalo až do nejnižší jakostní kategorie) Nyní v řešení EK – schválení vs. neschválení i z důvodu nevypořádaných námitek SK.

Podání nových žádosti pro další masné výrobky -V současné době se vedou diskuze, jak se osvědčí zápis podle nové legislativy -ČSZM spoléhá na pokračující podporu MZe -Velmi důležité jsou vlastní zkušenosti výrobců -Počet schválených výrobců ZTS (bez ohledu na to, který z masných výrobků vyrábí) na tuzemském trhu je 29* (*Seznam výrobců:

Děkujeme za pozornost