Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Všeobecný systém preferencí (GSP) od
Advertisements

Celnictví Celní režimy.
Základní pojmy celnictví
Celní kodex unie SPS,
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
platnost a účinnost celního kodexu unie a souvisejících předpisů
Celní správa České republiky
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Celní správa České republiky
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Daňové doklady Správnost DPH se prokazuje pomocí daňových dokladů vystavovaných podle § 26 – 35a ZDPH a následně též podle § 45 – 46 ZDPH (opravy), Daňové.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
DPH u vývozu zboží (z pohledu zák. č. 235/2004 Sb
Evropská občanská iniciativa
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
III. Vývoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle § 26 – 35 ZDPH a následně též podle § 42 – 46a a 49 – 50 ZDPH (opravy), Daňové.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Celní správa České republiky
VÝVOZ A VÝSTUP ZBOŽÍ Z EU Ing. Michal Šedivý, odbor 21
Informace k jistotám v UCC, IA, DA („zárukám“)
PROBLEMATIKA PŮVODU ZBOŽÍ
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
Celní audit. Není právními předpisy EU plně definován Pojem celní audit je použit pouze 2x v prováděcím nařízení k celnímu kodexu, není nijak podrobně.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Celní právo.
Rozpočet Evropské unie
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Celní správa České republiky
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Celní právo a celní správa
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)

Ke dni dochází k nabytí účinnosti následujících nových celních předpisů Unie: a)nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013 ze dne 9. října 2013, kterým se stanoví celní kodex Unie (dále jen „UCC“), b)nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2015/2446 ze dne 28. července 2015, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, pokud jde o podrobná pravidla k některým ustanovením celního kodexu Unie, v platném znění (dále jen „DA“), c)prováděcím nařízení Komise (EU) 2015/2447 ze dne 24. listopadu 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k některým ustanovením nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, kterým se stanoví celní kodex Unie (dále jen „IA“), d)nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/341 ze dne 17. prosince 2015 kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 952/2013, pokud jde o přechodná pravidla k některým ustanovením celního kodexu Unie, pokud příslušné elektronické systémy dosud nejsou v provozu, a kterým se mění nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2015/2446 (dále jen „TDA“).

 IA ruší pravidlo uznávání předchozího prodeje v řetězci postupných prodejů jako základu pro určení celní hodnoty.  Hodnota transakce zboží se určí v okamžiku přijetí celního prohlášení na základě prodeje, ke kterému došlo bezprostředně před vstupem zboží na celní území EU (čl. 128 odst. 1 IA)  Pokud je zboží prodáváno pro vývoz na celní území Unie nikoli před vstupem zboží na dané celní území, ale v okamžiku, kdy je v dočasném uskladnění nebo je propuštěno do zvláštního režimu s výjimkou vnitřního tranzitu, konečného užití nebo pasivního zušlechťovacího styku, určí se převodní hodnota na základě tohoto prodeje (čl. 128 odst. 2 IA). Článek 347 IA – dočasná výjimka, týkající se čl. 128 odst. 1 IA : 1. Je-li osoba, jejímž jménem je prohlášení podáno, vázána smlouvou, která byla uzavřena před 18. lednem 2016, lze převodní hodnotu zboží určit na základě prodeje, ke kterému došlo před prodejem uvedeným v čl. 128 odst. 1 tohoto nařízení. 2. Tento článek se použije do 31. prosince Hodnota zboží pro celní účely – převodní hodnota (čl. 70 odst. 1 UCC a čl. 128 IA)

Slevy (čl. 70 odst. 1 a 2 UCC, čl. 130 IA) Problematika slev byla nově přímo uvedena do samostatného ustanovení, přičemž základní princip pro akceptaci slevy zůstal, tj. že sleva musí být smluvně upravena v okamžiku přijetí celního prohlášení a slevy vyplývající ze změn smlouvy po okamžiku přijetí celního prohlášení nebudou akceptovány pro účely určení či úpravy celní hodnoty. Citace čl. 130 IA: 1. Pro účely určování celní hodnoty podle čl. 70 odst. 1 kodexu se slevy zohledňují, jestliže je uplatnění slev a jejich výše v době přijetí celního prohlášení upraveno v prodejní smlouvě. 2. Slevy za včasnou platbu se zohledňují u zboží, za nějž cena nebyla v okamžiku přijetí celního prohlášení skutečně zaplacena. 3. Ke slevám založeným na úpravách provedených ve smlouvě po přijetí celního prohlášení se nepřihlíží.

 Poplatky vybírané za poštovní zásilky  Toto ustanovení obsahuje již pouze jediný odstavec, který stanoví, že: Poštovné vybírané za zboží zasílané poštou až na místo určení se s výjimkou dodatečných poštovních poplatků vybíraných na celním území EU zahrnuje do celní hodnoty tohoto zboží. Poštovné (čl. 70 odst. 1 UCC, čl. 139 IA)

Zjednodušení při určování celní hodnoty (čl. 73 UCC, čl. 71 DA)  V prováděcích předpisech účinných před bylo možné zjednodušeným postupem určovat pouze připočitatelné náklady (doprava, pojištění licenční poplatky…) a odečitatelné náklady (doprava v EU, nákupní provize…). Již ze samotného znění celního kodexu Unie vyplývá změna spočívající v umožnění zjednodušeného určování celní hodnoty i např. na výrobní náklady.  Prováděcí předpis stanoví v čl. 71 DA podmínky pro povolení takového zjednodušeného postupu.

Prohlášení o údajích o celní hodnotě  Prohlášení o údajích o celní hodnotě upravuje UCC DA Příloha 1, part 1/3 - Příloha B, kap.3 oddíl 2 pozn. 20  V rámci tohoto ustanovení byl změněn limit stanovený do čl. 179 odst. 1 písm. a) Nařízení Komise (EHS) č. 2454/93 tj. nevyžadování předkládání Prohlášení o údajích o celní hodnotě, jestliže hodnota jedné zásilky dováženého zboží nepřesahuje EUR, pokud se nejedná o část zásilky nebo o opakované zásilky téhož odesilatele témuž příjemci. Tento limit je nově zvýšen na EUR /od dle čl. 6 odst. 5 písm. a) TDA/.  Návrh již sice nepředpokládá písemnou „formulářovou“ formu podání Prohlášení o údajích o celní hodnotě D.V.1 a tyto údaje budou součástí celního prohlášení, ale dle čl. 6 Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/341, lze prohlášení o údajích o celní hodnotě D.V.1 přechodně používat až do dne nasazení AIS (Automated Import System) nejdéle však do ).  D.V.1 má však změněnou podobu!!! – viz následující informace:

Tiskopis D.V.1 V souvislosti s nabytím účinnosti Nařízení komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/341 k nabude účinnosti nový tiskopis Prohlášení o údajích o celní hodnotě D.V.1, který je uveden v příloze 8 tohoto předpisu (viz článek 6 odst. 3). Nový tiskopis nahradí od dosavadní tiskopisy Prohlášení o údajích o celní hodnotě D.V.1 a D.V.BIS používané dle příloh 28 a 29 Nařízení komise (EHS) č. 2454/93 (D.V.1 BIS je zrušeno).

Děkuji Vám za pozornost Celní správa České republiky