Učíme se navzájem Církevní základní škola Orbis – Pictus spol. s. r.o. Budějovická 825 290 02 Tábor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Vypracoval: Ing. Jméno Příjmení, měsíc 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informace, PC, hardware, software
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
CZ.1.07/1.4.00/ číslo a název klíčové aktivity III/2
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Stopy zvířat Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Lineární rovnice a nerovnice III.
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
POTŘEBY DUM _13.
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Inf Vývojový diagram.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Nový dokument v Adobe Photoshop
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice Opakování na písemnou práci
EXCEL 2010 Úvod k funkcím 1. část.
Informatika – Grafika.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Informatika – Základní operace s buňkami
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Učíme se navzájem Církevní základní škola Orbis – Pictus spol. s. r.o. Budějovická Tábor

Představení projektu Název: Učíme se navzájem Doba trvání: – Rozpočet: Kč Cílové skupiny:žáci školy pedagogický tým

Představení školy Ocenění Zlatá plaketa Etická škola 2013.

Cíle projektu zkvalitnění výuky žáků – tvorba DUMů doplnění a rozšíření vzdělání pedagogů

Použité šablony 1 I/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti 2 ks 4 x 36 DUMů předměty: český jazyk vlastivěda prvouka

Použité šablony 2 III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 4 ks 12 x 20 DUMů předměty: matematika, prvouka, fyzika, chemie, český jazyk, přírodověda, život a umění, SOR

Použité šablony 3 V/2Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd 1 ks 2 x 36 DUMů předměty: přírodopis zeměpis

Použité šablony 4 I/3Vzdělávání ped. pracovníků ve formách a metodách výuky k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti 3 ks školení Kritického myšlení (RWCT) 6 proškolených pedagogů

Použité šablony 5 II/5Jazykové kurzy pro učitele cizích jazyků v zahraničí 1 ks školení Creative Methodology 1 & 2 (Londýn) 1 proškolený pedagog

Zakoupená technika pro tvorbu DUMů notebooky pro pedagogy interaktivní tabule, tabule interaktivní projektor, projektory videokamera, fotoaparát, tiskárna celková částka Kč

Vsuvka ze ŠVP Existenciální kompetence Sedmá klíčová kompetence vede žáky: - k zodpovědnosti za vlastní život - k hledání smyslu života - k hlubšímu poznání sebe a druhých - k orientaci v životních hodnotách.

Hodnoty (ujasni si soubor svých hodnot) Jméno autora: Ing. Miroslava Nejezchlebová Datum: Ročník: 9. Třída: IX. Vzdělávací oblast / obor: Člověk a společnost Předmět: Strategie osobnostního rozvoje Číslo šablony: III/2 Metodický list / anotace: Žáci se seznámí s Ericem Liddellem. Ujasní si své hodnoty v praktických aktivitách.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslava Nejezchlebová. Dostupné z metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Hodnoty (Ujasni si soubor svých hodnot)

Motto: „Opravdovým základem veškerého hodnotného úspěchu je charakter člověka.“ John H. Hammond

Diskuse v komunitním kruhu: 1. Co patří mezi hodnoty? 2. Existuje jiné označení pro hodnoty? 3. Jaký je opak slova hodnota? 4. Může být něco mezi hodnotou a neřestí? 5. Proč mají lidé různé hodnoty? 6. Existují univerzální hodnoty pro každého? 7. Má smysl zůstat věrný svým hodnotám? Proč? 8. Jsi schopen se něčeho vzdát v zájmu vyšší hodnoty? Čeho?

Pokusíme se o definici hodnoty: Hodnota není vlastností věci. Je výsledkem toho, jak se k dané věci vztahujeme (jak věc zhodnotíme). Je vyjádřením míry významu pro konkrétního člověka. Pro každého člověka je důležité mít jasno ve svých hodnotách.

Eric Liddell (1902 – 1945) „létající Skot“ - Četba článku v učebnici SOR I. (str. 55). Otázky k textu: - Jak přišel Eric Liddell ke své přezdívce? - O které ctnosti Eric od mládí usiloval? - Co bys dělal na místě Erica ty (situace na OH)? - Existuje něco, pro co bys byl ochotný se vzdát velké šance podobně jako Eric?

Aktivita č. 1 Hodnoty v reálném životě (skupinová práce) Ve skupinkách zkuste napsat definici, která by rozlišila pojmy: - reálná hodnota - fiktivní hodnota - historická hodnota - lidská hodnota - ekonomická hodnota. Uveďte příklady. Prezentace, reflexe.

Jak se mohu orientovat ve svých hodnotách? Příklady: - žebříček hodnot - síť hodnot - systém hodnot - myšlenková mapa - kruhový diagram - sloupcový diagram…

Aktivita č. 2 Můj žebříček hodnot (individuální práce) a)Seřaďte jednoznačně pod sebe své hodnoty. Nejvýše bude stát nejvyšší hodnota a pod ní postupně nižší. b)Můžete použít nabídku hodnot v učebnici SOR I. na str. 57. Lze si však vytvořit hodnoty vlastní. a)Hodnoty očíslujte od 1 do 10 (1 = nejvyšší hodnota). Společné vyhodnocení: statistika třídy

Aktivita č. 3 Moje síť hodnot - tvorba (individuální práce) Síť hodnot je více propracovaná než žebříček. Lze využít struktury pavoučí sítě a přes ni hodnoty propojovat mezi sebou („vše se vším souvisí“). Síť je nejpevnější uprostřed, proto zde patří nejdůležitější hodnoty. Pokud ti nevyhovuje síť, můžeš použít jiný vhodný systém, který tvé hodnoty roztřídí podle jejich priority. Nezapomeň, že systém dobře funguje, když dobře fungují všechny jeho části a plynule na sebe navazují.

Aktivita č. 4: Zbývá jeden rok života (individuální aktivita) Vrátíme se k aktivitě, kde jsme vytvořili žebříček hodnot. Nyní si představ,že by ti lékař sdělil, že ti zbývá jenom jeden rok života… Napiš, jak by se změnilo uspořádání tvých hodnot v následujícím roce po vyslechnutí této zprávy…. Společná reflexe (porovnání s aktivitou č. 2).

Závěr: Citát V. Gilberta Beerse: „ Celistvou osobností je ten, kdo si vytvořil svůj jasný žebříček hodnot a podle něj posuzuje celý svůj život.“

 2013 Miroslava Nejezchlebová Předmět: Strategie osobnostního rozvoje Vzdělávací oblast RVP pro ZV: Člověk a společnost Použité zdroje: - Strategie osobnostního rozvoje 1 – učebnice vydaná Cyrilometodějským gymnáziem v Prostějově v projektu spolufinancovaném Evropskou unií a státním rozpočtem ČR a.jpg&imgrefurl= a.jpg&imgrefurl=

Děkujeme za pozornost. Ing. Miroslava Nejezchlebová Mgr. Dana Milerová CZŠ Orbis – Pictus s.r.o. Učíme se navzájem 2014 © 2014