1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Advertisements

1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Září 2011.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , ZÁŘÍ 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Srpen 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Služby, projekty a práce s nezaměstnanými Aktivní politika zaměstnanosti v ČR.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Aktivní politika zaměstnanosti zabezpečovaná Úřadem práce ČR Krajská pobočka v Brně Mgr. Ivana Ondráková
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová Jeronýmovy dny.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Odborná konference „Veřejná služba“
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
JAK VYUŽÍT SLUŽEB ÚŘADU PRÁCE Mgr. Ivona Černohausová
Poznatky z kontrol agentur práce
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání

2 Plán na zaměstnanost  „7 za 7“  Cílem je zvýšení zájmu firem a jejich podpora při zaměstnávání uchazečů o zaměstnání  Financování ze státního rozpočtu a Evropské unie  Podpora několika desítek tisíc nových pracovních příležitostí pro uchazeče o zaměstnání

3 Plán na zaměstnanost Podpora zaměstnávání mladých uchazečů do 30 let Výchozí stav  K bylo evidováno na pracovištích Úřadu práce ČR 160,6 tis. uchazečů o zaměstnání do 30 let, na celkové nezaměstnanosti se podílejí 27,3 %  Předpokládaný rozpočet: 1, 7 mld. Kč  Zaměstnavatelé budou moci získat měsíční příspěvek od státu, a to až do výše ,- Kč (hrubá mzda plus odvody). Tento příspěvek může být poskytován až po dobu 12 měsíců. Vždy se musí jednat o nově přijatého mladého zaměstnance z evidence Úřadu práce ČR. Firmy také mohou získat jednorázově finance na vybavení, které pro zřízení tohoto místa potřebují.

4 Plán na zaměstnanost Zkrácené pracovní úvazky pro rodiče a dlouhodobě nezaměstnané Výchozí stav  K bylo na pracovištích Úřadu práce ČR dlouhodobě nezaměstnaných evidováno 207,2 tis., tj. 35,3 % všech uchazečů o zaměstnání  Předpokládaný rozpočet: 0,63 mld. Kč  Odstraňování bariér pro vstup na trh práce u skupin uchazečů o zaměstnání, kterým je nutné vytvořit podmínky pro skloubení pracovního a rodinného života a) rodiče, kteří pečují o malé děti b) dlouhodobě nezaměstnaní  Zaměstnavatelé, kteří budou pracovní příležitosti na zkrácené úvazky vytvářet, získají příspěvek až ve výši Kč

5 Plán na zaměstnanost Pomoc obcím a občanskému sektoru  Společensky účelná místa a pracovní místa vytvořená v rámci veřejně prospěšných prací, pomohou organizacím, které poskytují sociální služby  Předpokládaný rozpočet: 2, 6 mld. Kč  Příspěvek bude až do výše 15 tisíc korun (mzda plus odvody) na jednoho nezaměstnaného z evidence Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ  Předpokládaný rozpočet: 0,4 mld. Kč  Příspěvek na podnikání v průměru 40 až 80 tisíc korun

6 Plán na zaměstnanost „Kurzarbeit“ - Projekt Vzdělávejte se pro stabilitu!  Předpokládaný rozpočet: 0,4 mld. Kč  Od září 2012 čerpalo příspěvek 29 firem za celkem 10 milionů korun, rozpočet projektu plánovaného do srpna 2015 je 400 milionů korun  Zjednodušení podmínek pro možnost vstupu zaměstnavatelů v přechodně obtížné hospodářské situaci do tohoto projektu: Zaměstnavatel nebude muset prokazovat pokles tržeb za celou společnost (IČ), ale pouze za konkrétní provozovnu, závod apod. Dále nebude nutné, aby zaměstnavatel aplikoval ustanovení § 209 zákoníku práce, tj. deklaroval, že není schopen přidělovat zaměstnancům práci ve sjednaném rozsahu.

7 Plán na zaměstnanost Chceš práci. Rekvalifikuj se!  Předpokládaný rozpočet: 1 mld. Kč  Obory s dlouhodobým nedostatkem pracovní síly, tj. zejména v technické obory a profese Lepší rady a pomoc  Předpokládaný rozpočet: 0,17 mld. Kč (ESF) + 0,02 mld. Kč (státní rozpočet)  Výrazné zvýšení kontaktu mezi jednotlivými subjekty na trhu práce, čímž dochází ke stimulaci poptávky po pracovní síle  Rozsáhlé poradenství uchazečům o zaměstnání, zaměstnavatelům, starostům měst a obcí a také sociálním partnerům v oblasti podpor zaměstnanosti

8 Plán na zaměstnanost Současný stav  V průběhu měsíců března a dubna, došlo ke snížení míry nezaměstnanosti o 0,4 procentního bodu na 7,7 %.  K bylo evidováno uchazečů o zaměstnání (k bylo evidováno uchazečů o zaměstnání)  K výše uvedenému poklesu došlo i z důvodu aktivní realizace uvedených bodů plánu zaměstnanosti a částečně z důvodu náběhu tzv. sezonních prací.  Pokud jde o podporu zaměstnání v rámci zkrácených pracovních úvazků, bylo touto formou v dubnu 2013 zaměstnáno 283 osob (od do bylo takto zaměstnáno 399 osob).  Co se týká zaměření na podporu mladých lidí do 30 let, v dubnu 2013 bylo podpořeno osob, z toho v rámci rekvalifikací (od do bylo podpořeno mladých do 30 let, z toho v rámci rekvalifikací).

9 Agenturní zaměstnávání Současný stav Vývoj v oblasti udělování (odnímání) povolení ke zprostředkování zaměstnání

10 Agenturní zaměstnávání V roce 2012  bylo uděleno Úřadem práce ČR 633 povolení ke zprostředkování zaměstnání, kdy se však nejedná pouze o nové subjekty, ale v celé řadě případů dochází k obnovení povolení ke zprostředkování zaměstnání (tzv. dočasného přidělování vždy po uplynutí 3 let)  Současně nebylo vyhověno 349 žádostem o povolení ke zprostředkování zaměstnání.  Z tohoto počtu nebylo vyhověno 166 žádostem z důvodu nesouhlasného závazného stanoviska Ministerstva vnitra  V ostatních případech nebyla splněna podmínka odborné způsobilosti.  Zároveň bylo odejmuto 82 povolení ke zprostředkování zaměstnání.

11 Agenturní zaměstnávání Novela zákona o zaměstnanosti ve vztahu k agenturnímu zaměstnávání  § 66 – zákaz dočasného přidělování osob se zdravotním postižením – dojde ke zrušení  Sdílené zprostředkování zaměstnání  § 136 – povinnost kopie pracovních smluv na pracovišti- dojde ke snížení administrativní zátěže  Nelegální práce – snížení spodní hranice na Kč

12 Agenturní zaměstnávání Kontrolní činnost  Celkem bylo v roce 2012 provedeno 496 kontrol agentur práce,  z tohoto počtu 113 kontrol agentur práce bylo provedeno v rámci hlavního kontrolního úkolu „Kontrola dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce“,  agenturám práce bylo v roce 2012 uloženo 63 pokut,  v celkové výši Kč.