CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Advertisements

TeamSpeak - komunikační program ● TeamSpeak je flexibilní a výkonný program, který ● umožňuje lidem navzájem spolu mluvit přes internet. ● TeamSpeak se.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Praha6.cz Administrace portálu. Struktura informací Hlavní strom  Stránky se statickým textem automatické oživení ( , web, tel., RMČ/ZMČ) textové.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Nástroje a prostředky CCR VM k podpoře cestovního ruchu Ing. Zdeněk Urbanovský Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o. p. s. Výroční konference cestovního.
Jak lze využít infrastrukturu CzechPOINT v rámci úřadu Mgr. Jarmila Šmardová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
2OP484 Manažerská informatika 4Office doplňkySnímek 1 2OP484 Manažerská informatika 4 Office 365 Co nebylo ve skriptech
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název materiálu: Služba Edu Live Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_031.ICT.34 Tvorba webových stránek – úvod do CSS.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft Office 2010 Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce: , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Tvorba WWW stránek. Obsah Princip fungování WWW Současné trendy Zásady tvorby WWW stránek Netiketa.
Centrum informatizace a výpočetní techniky, Západočeská univerzita v Plznihttp:// Školení pro editory předmětů v CourseWare ZČU Jan Valdman,
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Vývoj a koncepce nového univerzitního webu Ondřej Kudlík
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_036.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze úvod.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Tvorba WWW stránek Podmínky Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu Ostrava-Poruba
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Portál veřejné správy České republiky Empire, s. r. o
Systém vzájemného sdílení mezi občanem a obcí
Rozložení náboje na vodiči
Grafická úprava prezentace
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_12
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Jízdní řády VY_32_INOVACE_19
Internet.
INFORMATIKA – použití počítačů
Inf Počítač a lidé s handicapem
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Inf Ovládání operačního systému
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Databáze MS ACCESS 2010.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Tvorba webových stránek - hyperlink
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Ukládáme svoji práci VY_32_INOVACE_16
Přídavná zařízení.
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy
Rovnice s absolutními hodnotami
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
PHP - Personal Home Page
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Joomla! - dynamický web Zdeněk Beneš
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Platforma pro personalizaci standardizovaných výukových materiálů
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Ing. Jiří Šilhán ECM.
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

CMS (Content Management System) Aplikace, která spravuje data a informace různého charakteru a obsahu a stará se o jejich efektivní využití a zobrazení.

 Mambo –  Výkonný redakční systém používaný na jednoduchých stránkách i firemních webech. Má řadu doplňků a možnost technické podpory.

 jeden z nejvýkonnějších redakčních systémů vůbec. Jeho oblíbenost je dána spolehlivostí, snadností údržby a množstvím doplňků ke stažení.  Je to CMS založené na CMS Mambo. Vzniklo z důvodu neshody v autorských právech CMS Mambo. Je vydána pod licencí GNU GPL. Oficiální stránka naleznete na

výborné lokalizaci do českého jazyka a široké komunitě (i českých) uživatelů. Vhodný i pro začátečníky. je jedním z neoblíbenějších redakčních systémů a to díky velice „inteligentní“ a jednoduché instalaci,

redakční systém určený pro psaní osobních či firemních weblogů. Důraz je kladen na jednoduchost a použitelnost, pozadu nezůstává ani estetická stránka.

 je profesionální, propracovaný a funkcemi nabitý redakční systém pro blog.  Podporuje moderní nástroje pro vytváření článků (Textile, Texy),  nabízí kvalitní podporu v českém jazyce,  velké množství stáhnutelných doplňků.  přehledná administrace.

 redakční systém českého autora, jehož hlavními rysy jsou jednoduchost (i v kódu) a výkonnost.  Pomocí inteligentní správy uživatelů můžete regulovat přístup k jednotlivým instalovaným modulům.

 je profesionální redakční systém na bázi PHP- Nuke českého autora.  Důraz je kladen na bezpečnost, spolehlivost, jeho oblíbenost je zapříčiněna také výbornou kompatibilitou s dalšími opensource systémy a spoustou dostupných rozšíření.

Oficiální web:

 je profesionální redakční systém oblíbený zejména díky snadné integraci doplňků a širokému výběru elegantních skinů.  Výhodou je srozumitelnost kódu, výborná technická podpora a intuitivní instalace.

  systém pro správu obsahu, redakční systém, intranet, extranet,  může sloužit jako sdílený prostor pro dokumenty, jako firemní webové stránky nebo jako osobní stránky nebo blog,  široké použití,  všechny funkce zvládá bez jakýchkoli přídavných modulů, kterými lze jeho možnosti dále rozšířit,  vícejazyčnost uživatelského rozhraní (ve standardní instalaci dostupné ve více jak 35ti jazycích).

 Weby Google (v angličtině Google Sites) mají české rozhraní.  Nástroj pro tvorbu strukturovaných wiki,  pro obyčejného uživatele jde hlavně o jednoduchý způsob, jak si zdarma založit (a spravovat) vlastní web.  Přednáška Přednáška

 K editaci není třeba znát HTML ani žádnou jinou syntaxi, vše je WYSIWYG.  Weby mohou být veřejné i neveřejné. K neveřejným Webům nelze přistupovat, pokud nemáte oprávnění. Veřejné Weby se chovají jako obyčejné internetové stránky.  Na Webu může spolupracovat více lidí.

 Weby jsou velmi flexibilní i co do velikosti: umožňují vše od jednoduché stránky až po složitě strukturovaný intranet.  Rozhraní je velmi intuitivní: při prohlížení Webu a s dostatečným oprávněním stačí kliknout na tlačítko „Upravit stránku“ a obsah se okamžitě stane editovatelným. Samotná editace připomíná práci v textovém editoru.

 Weby jsou propojeny s dalšími službami Google – je jednoduché vkládat YouTube videa, Picasa alba, Dokumenty Google, Kalendáře, Tabulky, formuláře, miniaplikace a samozřejmě obrázky.  Vždy je možné se vrátit k dřívějším verzím stránek – zcela v duchu wiki filozofie.

 Výsledná stránka může fungovat na vlastní doméně (  S Weby odpadá starost o updatování softwaru, záplatování bezpečnostních děr atd., se kterými se potýkají dnešní majitelé malých webů.

Pro řešení redakčním systémem

Nejpoužívanější moduly:  Psaní a editace článků  Diskuzní fórum  Anketa nebo hlasování  Aktualita  Náhodný text (citát dne, …)  Reklama  Fulltextové vyhledávání  Chat  Převzaté zprávy  Fotogalerie  E-learning Vzhled a jeho úprava (obvykle pomocí css stylu v různých variantách)

 Na internetu jsou ke stažení různé skripty pro fóra, nejpoužívanějšími jsou phpBB a phpBB2 (modifikace předchozího phpBB a redakční systém).  Simple Machines Forum: množství funkcí, jednoduché na údržbu, výběr vzhledu.  Další možnost: PunBB, podporuje několik druhů databází.

Systém uživatelských rolí:  Redaktor  Šéfredaktor  Administrátor  Jazykový korektor  Grafik  Operátor  Moderátor diskuzního fóra  Další

 Služba Microsoft Windows SharePoint Services (dále jen WSS),  pro uživatele síťového operačního systému Windows Server 2003 je šířen zdarma.  sharepoint/default.mspx sharepoint/default.mspx

Autoevaluační internetový asistent.  Na adrese  Umožňuje:  posoudit kvalitu konkrétního školního webu podle několika předem nadefinovaných kritérií.  Postupně ve 20 krocích se pomocí průvodce hodnotí všechny klady a zápory konkrétního webu.

 obsah a poskytované informace,  publikování na internetu,  webdesign,  bezpečnost a legislativa.  Za splnění každého kriteria lze získat maximálně 5 bodů.

Mimo dříve uvedených:  NEUMAJER, Ondřej. Budujeme školní web. Brno: Computer Press, s. ISBN  STRAKA, Milan. Zavádění webového portálu na základní škole. Brno, s. Závěrečná práce studia ICTK. MZLU Brno.  Opensourcehosting.cz [online] [cit ]. Dostupné z WWW:.

 Prezentace vznikla s podporou OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  CZ.1.07/1.3.00/ Inovace studia k výkonu specializovaných činností ‒ koordinace v oblasti ICT