Jan Neruda Povídky malostranské Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Někdy je dobré se zastavit a zamyslet se nad životem Všem mým přátelům.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací obor: Literatura
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
IX. Hlavní přímky roviny
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Karle, vy jste sourozenci? Ne, bratři.
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
jak ji nepamatují ani pamětníci
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Johann Wolfgang Goethe Utrpení mladého Werthera.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda - dílo.
Jan Neruda - život.
Popis, charakteristika
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
JAN NERUDA Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Déjà - vu Tematická oblast
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
Jan Neruda Povídky malostranské
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Šípková Růženka Trochu jinak.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Jan Neruda Povídky malostranské

Pojďme se společně podívat do 19. století... 0:00 - 0:40 s

I. Zapamatujte si dané názvy objektů v Praze, přiřaďte je k následujícím obrázkům a popište, jak souvisí s dějem knihy. chrám svatého Víta chrám svatého Mikuláše Ostruhová ulice Vyšehrad dům U Dvou slunců

II. Doplňte vyprávění a odpovězte na záludné otázky Přivedla žebráka na mizinu Na..... Straně žil pan Vojtíšek. Živil se Všichni lidé ho měli rádi a dávali mu j...., p..... a t....., protože byl vždy..... a Jednoho dne oslovila pana Vojtíška žebračka od kostela sv......, přezdívaná Věděla, že se s ním bude mít dobře, ale on ji Chtěla se mu pomstít, a tak rozšířila....., že není Obyvatelé uvěřili a už mu nikdo nic nedal. Pan Vojtíšek odešel na druhý břeh řeky..... a zemřel tak, že :30 1) Podle čeho poznáme, že patronem kostela je sv. Mikuláš? 2) Kolik žebráků sedělo na zemi? 3) Jakou barvu šatů měla žena procházející kolem? 4) Co držel pan v Vojtíšek v pravé ruce? 5) Kterou žebračku jsme viděli v detailu? (sledujte pozorně ukázku, pak přiletí otázky)

Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku Do..... ulice se přistěhoval pan Vorel. Otevřel si obchod..... (název), kde prodával.....,..... a Nebylo to příliš prozíravé, protože už zde..... obchod byl. Obyvatelé Malé Strany se k němu nehrnuli, protože neměli rádi Prvním zákazníkem byla Slečně bylo asi..... let, byla postavy Pan Vorel se k ní choval mile, ale jí se nelíbilo, že v krámku......Veškeré zboží bylo jako Slečna začala pana Vorla všude Nikdo k němu nešel nakupovat, a tak se ještě pokusil získat půjčku od....., aby nezkrachoval. Ani to mu nepomohlo, a tak se v krámku ) V jakém domě sídlil obchod pana Vorla? 2) V kolik hodin otevřel pan Vorel svůj obchod? Kdy přišel první zákazník? 3) Proč slečna panu Vorlovi ublížila? Znáte také takového člověka? Můžou i dnes pomluvy člověku ublížit? 4) Jaký zvláštní předpis platil pro kouření v té době? 5) Jak je postava pana Vorla propojena s jinou povídkou knihy? 6) Jak vstupuje Neruda do děje?

Doktor Kazisvět Doktor Kazisvět, vlastním jménem..... byl zvláštní člověk. Vystudoval medicínu, ale nikdy neléčil. Vyhýbal se lidem a jeho zálibou bylo..... a..... na lavičce na Mariánských hradbách. Jednoho dne procházel kolem..... průvodu. Zemřel pan....., vysoce postavený V průvodu šli vlastně spokojení lidé, protože na smrti vydělali, a to zejména..... a Jediný, kdo upřímně truchlil, byl přítel Když se mládenci pokoušeli dát rakev na....., sklouzla, otevřelo se..... a z něj se vysunula ruka. Doktor Kazisvět chtěl dát ruku zpět do rakve, ale nahmatal slabý Prohlásil, že tento člověk není mrtvý. Lidé byli v šoku a lékař, který původně konstatoval smrt, Doktor Kazisvět se stal slavným, bohatí lidé se k němu hrnuli, ale on....., protože byl prostě Jak Neruda vstupuje do děje?

III. Vysvětlete význam užitých jazykových a literárních prostředků z knihy 1) „Už jsou voni taky asi hezky starej.“ Čím je zvláštní tato věta? 2) „Takřka v dvakráte čtyřiadvaceti hodinách byl osud páně Vojtíškův zjinačen.“ To znamená, za jak dlouho? Převeďte do současného jazyka. 3) Co je pěnovka? Kdo je hokynář? 4) „Ze sousedů nepřišel nikdo … pravidelně přicházel jen pan Vojtíšek.“ (Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku) V čem je ironie této věty? 5) Co znamená výraz „zkažený student“? (Doktor Kazisvět)

IV. Určete v povídkách prvky realismu. Využijte nápovědy

(domovni_znameni).jpg Strana).JPG?uselang=cs k_%C4%8Cern%C3%ADnsk%C3%A9mu_pal%C3%A1ci.JPG?uselang=cs _U_zlat%C3%A9_kotvy,_U_t%C5%99%C3%AD_%C4%8Derven%C3%BDch_jel%C3%ADnk %C3%BA_(Mal%C3%A1_Strana),_Praha_1,_Nerudova_4,_Mal%C3%A1_Strana.JPG Použité zdroje:

Neruda, Jan. Povídky malostranské. 5. vyd. Praha : Československý spisovatel, s. Slunovrat.