Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"— Transkript prezentace:

1 Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název VY_32_INOVACE_15_ČJ_Podstatná jména_pán Téma Číslo projektu Anotace ČJ 4 – Podstatná jména - skloňování CZ.1.07/1.4.00/ Žáci se seznámí se skloňováním vzoru pán. Procvičí si skloňování na příkladech. Vysvětlení pojmu pán, mezipředmětové vztahy Rozvoj logického a tvořivého myšlení. Využívání animace.

2 PODSTATNÁ JMÉNA pán Ten, ta, to

3 VZORY podstatných jmen
Mužský rod pán hrad muž stroj Dnes si probereme vzor Ženský rod žena růže píseň kost pán Střední rod město moře kuře stavení

4 Mužský rod – vzor pán Podle vzoru PÁN se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. tvrdou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –a.

5 Zkusíme společně vyskloňovat slovo lev.
Mužský rod – pán Jednotné číslo 1. pád – kdo? co? pán --- lev 2. pád – koho? čeho? (bez) pána lva 3. pád – komu? čemu? (k, ke) pánu (pánovi) lvu (pro) pána 4. pád – koho? co? lva 5. pád – oslovujeme, voláme --- pane! lve! (o) pánu (pánovi) 6. pád – (o) kom? (o) čem? lvu Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly) – když se dostaneme na tuto stránku jako k nápovědě při řešení příkladů. Jinak nejdříve opakujeme pády, potom skloňujeme. 7. pád – kým? čím? pánem lvem (s, se) Zkusíme společně vyskloňovat slovo lev. Koncovky jsou stejné.

6 Najděte podstatná jména, která se skloňují podle vzoru pán, a vyskloňujte je společně v jednotném čísle. přítel včela medvěd kapitán most motýl Kliknutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – stránku s přehledem skloňování v jednotném čísle. Obrázky se objevují postupně. Žáci určují, jestli je skloňují podle vzoru město, v případě, že ne, obrázek zase zmizí. V kladném případě žáci skloňují. Je možnost užít nápovědu (hvězdička). Odůvodněte svůj výběr.

7 Množné číslo Mužský rod – pán 1. pád – kdo? co? páni, pánové lvi lvům
--- 2. pád – koho? čeho? pánů (bez) lvů lvům 3. pád – komu? čemu? (k, ke) pánům pány 4. pád – koho? co? (pro) lvy páni, pánové! 5. pád – oslovujeme, voláme --- lvi! pánech (o) lvech 6. pád – (o) kom? (o) čem? pány Kliknutím na sluníčko se dostaneme opět na stránku s obrázky (úkoly). (s, se) lvy 7. pád – kým? čím? Zkusíme teď společně vyskloňovat slovo lvi (mn. č.). Koncovky jsou stejné.

8 Vyskloňujte společně podstatná jména podle vzoru pán v množném čísle.
medvěd kapitán motýl Klepnutím na hvězdičku se dostaneme k nápovědě – skloňování podstatných jmen v množném čísle. Vyberte si jedno z těchto podstatných jmen a vyskloňujte ho za domácí úkol v jednotném I množném čísle.

9 Koncovky oproti vzoru PÁN se liší v 5. p. č. j. a v 6. p. č. mn.
Mužský rod – pán Zkusíme ještě společně vyskloňovat slovo HOCH. 1. pád – kdo? co? --- hoch hoši 2. pád – koho? čeho? (bez) hocha hochů 3. pád – komu? čemu? hochu (hochovi) (k, ke) hochům (pro) hochy 4. pád – koho? co? hocha 5. pád – oslovujeme, voláme --- hochu! hoši! hochu (hochovi) (o) hoších 6. pád – (o) kom? (o) čem? (s, se) hochem hochy 7. pád – kým? čím? Koncovky oproti vzoru PÁN se liší v 5. p. č. j. a v 6. p. č. mn. Obdobně se skloňují například podstatná jména sněhulák, strašák…

10 SHRNUTÍ: Podle vzoru PÁN se skloňují podstatná jména rodu mužského životná, která končí v 1. p. č. j. tvrdou nebo obojetnou souhláskou a ve 2. p. j. č. koncovkou –a. Vzor pán je vzor tvrdý, jen v 1. a 5. p. č. mn. je koncovka –i. Také v koncovce –ovi píšeme měkké –i.

11 Doplňte uvedené tvary podstatných jmen
2. p. č. j. Bez koho, čeho? 3. p. č. mn. Komu, čemu? 7. p. č. mn. S kým, čím? králík králíka králíkům králíky had hada hadům hady kamarád kamaráda kamarádům kamarády sněhulák sněhuláka sněhulákům sněhuláky drak draka drakům draky Odkrýváme řešení po řádcích.

12 Víte, znáte…? Pán je člověk mužského pohlaví, který má autoritu, moc. Pozor – slovo PAN je „jen“ oslovení (pan Novák…). …kdo byl pánem v době feudalismu? Pro židy a křesťany je toto slovo jedním z titulů pro jediného Boha. Upozornění – obrázky hradu, šlechtice a erbu souvisí jen významově, nejde o hrad Rožmberk atd., pouze erb je pánů z Rožmberka. Je možné zadat žákům úkol vyhledat další české pány na internetu nebo v encyklopediích. …co znamená slovo PÁN pro křesťany? erb pánů z Rožmberka Pán byl vlastně takovým titulem člověka, který vlastnil určité panství, často žil i na hradě… pán

13 Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4
Zdroje: učebnice: ČECHURA, Rudolf. Český jazyk 4. Praha: Alter, 1996, ISBN internet - Pán – informace: Obrázky: Erb Rožmberků - MISTR VYŠEBRODSKÉHO OLTÁŘE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název"

Podobné prezentace


Reklamy Google