Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Advertisements

HYGIENA PRÁCE U POČÍTAČE
Jak přežít sezení u počítače?
Zásady práce u počítače
Zásady při práci s počítačem
Základy informatiky část 13
Správné sezení u počítače
Základy informatiky část 13
POČÍTAČE ŠKODÍ ZDRAVÍ Kamila Sýkorová
Název Zdraví a počítač Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast
Hygiena práce s osobním počítačem
BEZPEČNOST PŘI PRÁCI S POČÍTAČEM
Bezpečnost a hygiena PC
Jak správně sedět u počítače
Ergonomie a hygiena práce s osobním počítačem
Základy informatiky část 13
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BOZP – Práce s počítačem
Rizika práce na PC Kontrolní prezentace Autor: Pavel Broža Datum: Cílový ročník: 5. a 6. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Inf Počítač a životní prostředí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
Technické prostředky v požární ochraně Tlakové požární hadice.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Zdravotní rizika při práci na počítači Aneta Fenclová Valentýna Barabášová.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín  Materiál slouží jako výkladová prezentace k tématu „Konstrukční typy PC“, je vhodný.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Technická mechanika – Čepové tření
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Operační systém Windows
Výstupní zařízení - plotr
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Software počítače - rozdělení
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Inf Princip streamování videa a hudby
Inf Prezentace informací
Vnitřek skříně počítače
Výstupní zařízení - monitory
Inf Tabulkový procesor
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Inf Formáty grafických souborů
Ergonomie práce na počítači
Fyzika – Zvuk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Inf Ergonomie a hygiena práce s technikou

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_02_32_INOVACE_04

Předmět: INF Ročník: 3. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák se seznámí s vlivem práce na počítači na fyzické zdraví a s tím, jak tento vliv minimalizovat výběrem vhodných počítačových dílů. Klíčová slova: ergonomie, hygiena počítačového pracoviště, kompenzační cvičení Ergonomie a hygiena práce s technikou

Počítač a naše zdraví  počítač je sám o sobě pouze určitý nástrok, má nějaké vlastnosti a z nich vyplývají pro jeho uživatele nějaké důsledky  pokud o těchto rizicích víme, lze je zcela eliminovat nebo alespoň omezit jejich působení  potřebujeme k tomu kvalitní technické vybavení, správné uspořádání pracoviště, rozumnou organizaci času a kompenzační cvičení

Počítač a tělesné zdraví  práce s počítačem patří mezi tzv. sedavá zaměstnání  jsou namáhána záda a krční páteř  dále jsou zatěžovány ruce, oči, může vést k bolestem hlavy a psychickým problémům

Hygiena počítačového pracoviště  ergonomie - věda o správném uspořádání pracoviště, požadavcích na technická zařízení a vůbec o všem, co se týká zdraví člověka při nějaké činnosti  některé počítačové díly, se často nazývají ergonomické parametry  jestliže člověk pracuje několik hodin denně, mohou se už po pár letech objevit případné zdravotní potíže  následují zásady, při jejich dodržování, pomáhají těmto potížím předcházet

Hygiena počítačového pracoviště Monitor  nekvalitní monitor velmi zatěžuje oči a způsobuje bolesti hlavy  je důležité nastavení obnovovací frekvence (zvláště u CRT monitorů) a nejméně 85 Hz, lépe 100 Hz  moderní LCD panely již oči namáhají méně, než starší monitory  při jednostranném namáhání očí je nutné s nimi cvičit, když to lze, dívat se mimo monitor, z okna, na obraz,... důležité je přimět čočku oka měnit svůj tvar

Hygiena počítačového pracoviště Monitor  pro příjemnou práci na počítači je nutné, aby na monitor nedopadalo přímé ani odražené světlo (jak sluneční, tak umělé)  většinou nevadí nepříliš průdké světlo z boku nebo shora  lepší monitory dnes obsahují čidlo, regulující jas panelu v závislosti na intenzitě okolního světla

Hygiena počítačového pracoviště Židle  nekvalitní pracovní židle způsobuje nepřiměřenou zátěž krční páteře a zádových svalů  pohled na monitor by měl být mírně dolů nebo rovně, nikdy ne nahoru  pro správnou polohu ramen a zápěstí by ruka měla být volně podél těla a zápěstí by mělo být položeno na podložce před klávesnicí  myš by vždy měla ležet hned vedle klávesnice, nikdy ne v jiné výškové úrovni

Hygiena počítačového pracoviště Jak sedět?

Hygiena počítačového pracoviště Čistota  při práci na veřejně přístupném počítači (samozřejmě to platí i pro soukromý počítač) je vhodné si umýt ruce – viry se dotykem šíří daleko lépe než vzduchem  nedoporučuje se konzumace potravin a nápojů v blízkosti počítačového pracoviště

Hygiena počítačového pracoviště Hluk  pravidelný hluk (i jen nepatrný) zvyšuje únavu  hluk, který každý počítač vydává, se nejlépe sníží využitím tichých dílů  hluk vydávají hlavně chladící ventilátory (procesor, zdroj, grafická karta,...) a pevný disk  větší, a tedy pomaleji se otáčející,  ventilátory, teplotní čidla a další  speciální technologie umožňují  výrazně snížit hladinu zvuku  vydávaného počítačem

Rozdělení času a kompenzační cvičení  při práci s počítačem by se měla dělat nejpozději vždy po hodině krátká přestávka  během této přestávky by se měl člověk protáhnout, zacvičit si, nebo se jen projít  strnulou pozici u počítače je nutné kompenzovat pohybem  pozor! přestávkou se nemyslí pročtení novinek na webu nebo sledování televize!

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Teoretická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c s. ISBN SMETKA, Tomáš, Jak správně sedět u počítače. [on-line]. Dostupné z: [online] , 22:42. [cit ]. File: 620px-Belinea-monitor19crt.jpg. Dostupné z: Další obrázky byly použity z obsahu webu a vlastních zdrojů.