Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Postup při vytváření projektu v MS Project
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
PHP Práce se soubory v PHP - 13
Práce se soubory. Ukládání dat Textové soubory s jednoduchou strukturou (např..txt a.csv) textové soubory s vnitřní hierarchií (např..xml) Soubory binárního.
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Představení ovládacího software GSM Ultimate Remoter.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro práci se soubory 13 Verze
PRÁCE S PROUDY V.NET FRAMEWORK APLIKACÍCH Architektura technologie.NET Jan Martinovič, FEI - Katedra Informatiky.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a základy programování
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
TEXTOVÝ EDITOR.
Radim Farana Podklady pro výuku
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ALGO – Algoritmizace 4. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B5 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Databáze MS ACCESS 2010.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Aritmetické, Relační a Logické operátory, Knihovny.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Úvod do programování 8. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Algoritmizace a programování
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Paměť počítače.
Bloky – tvorba a vkládání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Správa disků
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Soubory

Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový Textový Binární Binární Případně jiného typu Případně jiného typu Význam spočívá v ukládání informací získaných v běhu programu Význam spočívá v ukládání informací získaných v běhu programu Databáze Databáze Uživatelská nastavení apod. Uživatelská nastavení apod.

Pravidla pro práci se soubory 1) soubor programově otevřít, případně vytvořit 1) soubor programově otevřít, případně vytvořit 2) určit co se má se souborem stát 2) určit co se má se souborem stát pouze pro čtení pouze pro čtení povolen zápis povolen zápis připojovat další text připojovat další text přepsat aktuální text přepsat aktuální text 3) zapsat požadované údaje do souboru 3) zapsat požadované údaje do souboru 4) soubor programově zavřít 4) soubor programově zavřít

Vytvoření textového souboru Syntaxe: Syntaxe: open(název_souboru,mód přístupu,kódování-nepovinné) open(název_souboru,mód přístupu,kódování-nepovinné) Příklad: Příklad: soubor=open(“pokus.txt”,“w”) soubor=open(“pokus.txt”,“w”) parametry souboru můžeme uložit do proměnné na základě které budeme k souboru přistupovat parametry souboru můžeme uložit do proměnné na základě které budeme k souboru přistupovat Módy přístupu Módy přístupu r (read) – pouze čtení, nelze zapisovat r (read) – pouze čtení, nelze zapisovat w (write) – lze zapisovat; existuje-li soubor, přepíše jej; neexistuje-li vytvoří jej w (write) – lze zapisovat; existuje-li soubor, přepíše jej; neexistuje-li vytvoří jej a (append) – lze zapisovat; existuje-li soubor; připojí text za poslední obsah souboru; neexistuje-li vytvoří jej a (append) – lze zapisovat; existuje-li soubor; připojí text za poslední obsah souboru; neexistuje-li vytvoří jej

Práce se souborem Zápis dat do souboru Zápis dat do souboru text=input(„Zadejte text: “) text=input(„Zadejte text: “) soubor.write(text) soubor.write(text) pomocí proměnné soubor otevřeme textový soubor pokus.txt s vlastností zápisu (w), použijeme metodu write (zapsat do souboru) a zapíšeme hodnotu proměnné text, kterou zadá uživatel na vstupu z klávesnice pomocí proměnné soubor otevřeme textový soubor pokus.txt s vlastností zápisu (w), použijeme metodu write (zapsat do souboru) a zapíšeme hodnotu proměnné text, kterou zadá uživatel na vstupu z klávesnice Uzavření souboru Uzavření souboru soubor.close() soubor.close() fyzický zápis dat do souboru se provedou až s voláním metody close, jinak jsou data udržována v paměti kvůli vyšší rychlosti fyzický zápis dat do souboru se provedou až s voláním metody close, jinak jsou data udržována v paměti kvůli vyšší rychlosti

Kompletní kód zápisu do soub. soubor=open(“pokus.txt”,“w”) text=input(“Zadejte text: ”) soubor.write(text)soubor.close() Do textového souboru lze zapisovat pouze text, tedy číselné datové typy je potřeba před jejich uložením přetypovat – str(proměnná) Do textového souboru lze zapisovat pouze text, tedy číselné datové typy je potřeba před jejich uložením přetypovat – str(proměnná)

Načtení ze souboru K načtení dat ze souboru je vhodné použít cyklus, tedy načítat řádek po řádku až do konce souboru K načtení dat ze souboru je vhodné použít cyklus, tedy načítat řádek po řádku až do konce souboru soubor=open("pokus.txt","r") soubor=open("pokus.txt","r") Nejprve soubor otevřeme a určíme režim pro čtení Nejprve soubor otevřeme a určíme režim pro čtení for radek in soubor: for radek in soubor:print(radek) Procházíme proměnnou soubor, tedy textový soubor a do proměnné radek uložíme jednotlivé řádky souboru Procházíme proměnnou soubor, tedy textový soubor a do proměnné radek uložíme jednotlivé řádky souboru

Kompletní kód čtení ze souboru soubor=open(“pokus.txt”,“r”) for radek in soubor: print (radek) soubor.close()

Pěkný zbytek dne Pěkný zbytek dne