Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kurz algoritmizace a programování v jazyce C

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kurz algoritmizace a programování v jazyce C"— Transkript prezentace:

1 Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Lekce č. 11: Práce se soubory Bc. Radek Libovický

2 Logická hádanka Jedna topinka se smaží deset minut - pět minut z každé strany. Na pánev se vejdou dva chleby vedle sebe. Za jak dlouho nejrychleji osmažíte na jedné pánvi tři topinky? Odpověď na konci prezentace

3 Datový typ FILE Datový typ FILE: Zápis definování datové proměnné:
Slouží pro práci se souborem Zápis definování datové proměnné: FILE *fr; pro čtení ze souboru (anj. read) FILE *fw; pro zápis do souboru (anj. write)

4 Otevření souboru Když jsou již nadefinované proměnné pro práci se soubory, je nutné k nim přiřadit adresu souboru a soubor otevřít Zápis pro otevření souboru: fr=fopen(“adresa_souboru“,“r“); fw=fopen(“adresa_souboru“,“w“); Funkce fopen má dva parametry, první je celý název souboru včetně adresy, v případě, že se nachází soubor ve shodném adresáři jako program, pak stačí jen název souboru. Druhý parametr označuje, co se se souborem bude dělat (r – číst, w – zapisovat) Pokud se při otevírání zjistí, že cílový soubor pro zápis neexistuje, bude touto funkcí vytvořen

5 výpis a Zápis do souboru
Pro zapisování a vypisování ze souboru dostatečně postačí: Výpis: znak=getc(fr); //načte znak ze souboru pro čtení Zápis: putc(znak,fw); //zapíše znak do souboru pro zápis Tyto funkce se používají ve spojení s cyklem while – Např. načítej znaky tak dlouho, dokud znak nebude EOF (end of file)

6 Zavření souboru Když už je veškerá práce se soubory hotová, je ještě nutné používané soubory uzavřít Zápis pro uzavření souboru: fclose(fr); // uzavření souboru, ze kterého se četlo fclose(fw); // uzavření souboru, do kterého se zapisovalo Pokud programátor zapomene tyto soubory uzavřít, mohly by se vyskytnout komplikace při budoucí práci s těmito soubory.

7 Odpověď na logickou hádanku
Za 15 minut. Po pěti minutách jednu topinku sundáte a druhou otočíte. Po deseti minutách je jedna hotová a dvě je třeba osmažit ještě z jedné strany.


Stáhnout ppt "Kurz algoritmizace a programování v jazyce C"

Podobné prezentace


Reklamy Google