Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V."— Transkript prezentace:

1 UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V

2 uname – základní informace o systému Syntaxe: uname -parametry SPŠ Teplice - 3.V

3 uptime – jak dlouho už systém běží? Syntaxe: uptime SPŠ Teplice - 3.V users – kdo se mi to šťourá v systému? Syntaxe: users

4 ping – základní nástroj pro testování sítě Syntaxe: ping –parametry cílový_uzel SPŠ Teplice - 3.V Nám postačí 1 parametr: c číslo – počet pingů Cílovým uzlem se rozumí buď jméno nebo IP-adresa vzdáleného síťového zařízení.

5 A teď vše najednou aneb náš první skript Jak na to? SPŠ Teplice - 3.V 1. V libovolném textovém editoru vytvoříme jednoduchý textový soubor se sledem příkazů (na každém řádku bude prozatím jeden). Protože píšeme skript pro bash, musí být první řádek #!/bin/bash, aby systém poznal, co se to vlastně spouští. 2. Pomocí příkazu chmod označíme soubor jako spustitelný 3. Zadáním příkazu do příkazové stránky spustíme skript

6 První krok – záludnosti textového souboru SPŠ Teplice - 3.V 1. Musí se jednat o obyčejný textový soubor. Jednoduše ho v Ubuntu vytvoříme třeba editorem gedit. 2. Doporučuje se používat režim unixových konců řádků (tj. pouze znak LF).

7 Druhý krok – skript musí být spustitelný soubor SPŠ Teplice - 3.V 1. Například příkazem chmod 711 skript.sh nastavíme spustitelnost souboru.

8 Třetí krok – spuštění skriptu SPŠ Teplice - 3.V Skript můžeme spustit ze stejného adresáře, ve kterém je uložen, jednoduše tak, že napíšeme jméno souboru včetně cesty. V našem případě buď./skript.sh nebo /home/houda/skript.sh Skript lze také umístit do adresáře, který je v proměnné PATH (vyhledávací cesta). Pak je možné jej spustit pouhým zadáním jména.


Stáhnout ppt "UŽITEČNÉ PROGRAMY – MŮJ PRVNÍ SKRIPT Spustíme více prográmků najednou. SPŠ Teplice - 3.V."

Podobné prezentace


Reklamy Google