Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve."— Transkript prezentace:

1 Zpracování programu programovatelným automatem

2 Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve dojde k paralelnímu stanovení stavu vstupních veličin (vzorkování systému), dále dojde k sériovému zpracování jednotlivých instrukcí programu, po jejich zpracování se data paralelně předají do výstupních jednotek. Vzhledem k rychlosti zpracování instrukcí se PA navenek jeví jako paralelní systém (vše se zpracovává navzájem), ve skutečnosti však data zpracovávají sériově. Je však nutné za běhu programu eliminovat účinek I/O změn. Na základě různého stavu vstupů, výstupů a jejich vyhodnocení na začátku a konci programu by se mohly objevit nežádoucí reakce PA. Proto PA pracuje s pamětí, do které jsou uloženy před každým zpracováním programu stavy vstupů a výstupů. PA si po dobu jednoho oběhu programu udržuje hodnoty vstupů a výstupů konstantní bez ohledu na právě probíhající děj a případné změny I/O. Zpracování programu programovatelným automatem

3 1)Ze vstupních modulů je načten stav všech vstupních signálů a je zapsán do paměti. 2)Program postupně vyhodnocuje jednotlivé podmínky a na základě stavu vstupních, výstupních a vnitřních proměnných nastaví a do paměti výstupů zapíše nové hodnoty výstupních proměnných. 3)Podle uložených výstupních hodnot se po ukončení běhu programu jednorázově nastaví výstupní veličiny, které aktivují akční členy. 4)V závěrečné části scanu se vyhodnotí stavový soubor a nastaví se jeho aktualizované parametry, případně se vyřídí komunikace s ostatními zařízeními v síti atd., čímž je PA připraven na další scan. Vlastní cyklická činnost PA může být rozdělena na čtyři úseky:

4 1)Odolnost proti rušení – poruchové signály působící mimo interval vstupního scanu se vůbec neprojeví. 2)Znovuspustitelnost programu od posledního stavu dosaženého před poruchou. 3)Vzájemná nezávislost operací v programu – chyba v jedné části programu nemá vliv na další instrukce (vyjma logických důsledků). 4)Nepřekročení doby cyklu programu – zabezpečení kontroly periodického vykonávání programu, vždy je znám průměrný, minimální a maximální čas zpracovávání, při překročení maximálního času se generuje chyba. 5)Snadná programovatelnost. Důvody používání skenovacího principu:

5 Otázky ke zkoušení 1)Viz látka na stránkách 2 – 4.


Stáhnout ppt "Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve."

Podobné prezentace


Reklamy Google