Specifika transferu technologií do Ruska se zaměřením na farmaceutický průmysl LICENSING EXECUTIVE SOCIETY ČR Olomouc, 22.02.2012 Tento projekt je spolufinancován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Spolupráce podniků s vysokými školami. Kolaboratorní výzkum Účinná spolupráce Smlouva o využití podpory Smluvní výzkum Úvod ČVUT – odbor rozvoje2.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt dobrovolných návratů - vyhodnocení Martin Pecina ministr vnitra.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Státní organizace.
Seminář pro příjemce OPVK
31 Základní typy zdravotnických systémů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Občanské soudní řízení I.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
ministr práce a sociálních věcí
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Specifika transferu technologií do Ruska se zaměřením na farmaceutický průmysl LICENSING EXECUTIVE SOCIETY ČR Olomouc, Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

O B S A H 1.Hospodářství Ruska včera a dnes 2. Vývoj ruského farmaceutického trhu 3. Perspektivy rozvoje ruského farmaceutického průmyslu 4.Zaměření na biotechnologie a inovace 5.Patentová ochrana v Rusku 6.Postup transferu technologií do Ruska 7.Rozvoj farmacie na Ukrajině a v dalších zemích SNS 8.Závěry

Hospodářství Ruska včera a dnes* Rozloha: km 2 (bývalý SSSR – kolem 22 mil.km 2 ) Obyvatelstvo: (očekáváno k červenci 2012) – 9.místo na světě (červenec 2009) (květen 2007) Neustále se snižující počet postupně bohatnoucích obyvatel Největší města: Moskva – 10,523 mil. St.Petěrburg – 4,575 mil. Novosibirsk (Západní Sibiř) – 1,397 mil. Jekatěrinburg (dříve Sverdlovsk/Ural) – 1,344 mil. Nižnij Novgorod (dříve Gorkij) – 1,267 mil. * Většina údajů převzata ze CIA, The World Factbook (

Ekonomické ukazatele HDP na 1 obyvatele (podle parity kupní síly): 2008: USD/+5,2%ČR: USD/+2,5%EU: USD/+0,6% 2009: USD/-7,8%ČR: USD/-4,6%EU: USD/-2,1% 2010: USD/+3,9%ČR: USD/+1,6%EU: USD/+1,5% 2011: USD/+5,0%ČR: USD/+2,0%EU: USD/+1,5% 70.místo na světě52.místo na světě38.místo na světě Vývoj průměrné mzdy (1990 – 2010), přepočtené na USD: USD24 USD*181 USD74 USD711 USD ČR:167 USD364 USD419 USD1.277 USD * v říjnu 1917 – 22 USD, 1918 – 19 USD

Vývoj ruského farmaceutického trhu 77/2375/2572/28 -8,3% +25,8%

Výsledky jednotlivých segmentů/I. Systém státní úhrady (DLO/LLO) vs.komerční sektor v mld.USD SEGMENT Změna Komerční sektor (lékárny)10,5908,010+32% DLO/LLO – ONLS2,9002,600+12% Nákupy nemocnic1,5001,300+15% C E L K E M14,99011,910+25,8% Závěr: - po propadu trhu v období 2009/2008 rostou všechny tři sektory ruského farmaceutického trhu, - tahounem trhu je sice komerční sektor (většinou OTC produkce), ale důležitý je především nárůst státních nákupů (DLO/LLO - ONLS), které se týkají hlavně Rx preparátů, - Rx preparáty je v Rusku možné legálně nakoupit i bez receptu.

Výsledky jednotlivých segmentů/II. OTC vs.Rx na komerčním trhu Závěr: na ruském trhu převládají Rx preparáty pouze v hodnotovém měřítku, co do objemu převažuje levnější domácí OTC produkce, a její podíl se v objemovém měřítku zvyšuje

Perspektivy rozvoje ruského farmaceutického průmyslu Klady: -maximální ceny výrobce, individuální velkoobchodní a maloobchodní marže podle jednotlivých teritorií (duben 2010) – maximální ceny byly stanovovány již dříve, nyní však reálná kontrola, -nový „Zákon o lécích“ (září 2010), přesněji řečeno „Zákon o nakládání s léky“ -Strategie rozvoje ruského farmaceutického průmyslu do roku 2020/“Farma-2020“ (vysoká státní finanční podpora soukromému sektoru), -GMP – od (mnohokrát odkládáno), -velké množství nově vznikajících clusterů („clusterizace“) – spolupráce státního a soukromého sektoru, akademických, výzkumných a vývojových a výrobních organizací na místní úrovni.

Perspektivy rozvoje ruského farmaceutického průmyslu Zápory: -deklarovaná podpora domácího průmyslu vs.lobbying zahraničních firem (ruský výrobce Pharm-Syntez/Milanfor (Bortezomib) vs. Farmstandard, exkluzivní distributor originálního přípravku Velcade (Janssen-Cilag), -klinické zkoušky – jsou akceptovány pouze místní klinické zkoušky, bez ohledu na multicentrické klinické zkoušky, realizované na klinikách různých zemí, včetně RF. Opakované klinické zkoušky jsou však světovým unikátem. Důsledky: značné prodloužení doby registrace (o 2-3 roky), což zdrží zavádění nových, inovativních léků na trh

Zákon o lécích (Zákon o nakládání s léky) -Federální zákon č.61-FZ „O nakládání s léky“ ze , platný od , -upravuje vztahy v oblasti nakládání s léky, včetně jejich vývoje, preklinického a klinického výzkumu, expertízu, státní registraci, dovoz, vývoz a realizaci léků, -podrobně upravuje výrobu a označování léků, -zvlášť jsou upraveny otázky likvidace léků, tvorby cen a monitoringu bezpečnosti léků po jejich zaregistrování, -stanovuje kompetence Vlády RF k určení způsobu akreditace zdravotnických organizací, které mají právo k provádění klinických zkoušek, -nahrazuje Federální zákon „O lécích“ z roku 1998.

Zaměření na biotechnologie a inovace 1)Skolkovo (Inovační město – «Инноград» vs. «Наукоград») - ruské Silicon Valley poblíž Moskvy - grandiozní plány vybudování inovačního a výrobního komplexu v roce 2014, s účastí ruského i zahraničního soukromého kapitálu, - v současnosti k dispozici pouze Vysoká škola managementu, - deklarováno jako příklad obrození ruské vědy (tisková konference D.A.Medvěděva v květnu 2011, návštěvy A.Schwarzneggera, B.Gatese atd.). 2) ROSNANO - ohromná státní podpora, - předseda: Anatolij Borisovič Čubajs, - již nyní problémy s korupcí. Biogenerika a monoklonální protilátky – prozatím žádná specifika při registraci (na rozdíl od EMEA/zvláštní monitoring bezpečnosti či FDA)

Strategie „Farma 2020“ GENERIUM -společný projekt firem Lekko a Farmstandard, -součástí je i první nestátní biotechnologický ústav v Rusku (2002), -Somatropin, Filgrastim, Interferon β. CHIMRAR, Chimki (Moskevská oblast) -úzká spolupráce s pobočkou v USA (San Diego, Kalifornie), -cytostatika (Imatinib, Temozolomide). BIOCAD, Krasnogorsk (Moskevská oblast) -zaměření na monoklonální protilátky (Rituximab, Bevacizumab, Trastuzumab), MEDRADIOPREPARAT, Dimitrovgrad (Uljanovská oblast) -výstavba nového komplexu pro vývoj a výrobu radiofarmpreparátů, diagnostických preparátů a medical devices (Centrum lékařské radiologie), - návrat Ruska na původní pozici ve výrobě radiofarmpreparátů, -v úzké spolupráci s Rosatomem je zahájení výroby plánováno na rok 2012.

Historie právních vztahů v oblasti duševního vlastnictví v SSSR a v Rusku -1667: první ochranná známka na řemeslné výrobky – cejch, -1812: první zákon o privilegiích na vynálezy, umělecké předměty a řemesla, -1918: znárodněny objekty autorského práva, -1919: znárodněny objekty průmyslového vlastnictví, -1924: v SSSR zaveden patent jako forma ochrany vynálezů, -1931: patent byl nahrazen „autorským osvědčením“ jako hlavní formou právní ochrany vynálezů, výsledky duševní činnosti byly prohlášeny za všelidové vlastnictví a byly zcela odosobněny (hegemonie státu),

Historie právních vztahů v oblasti duševního vlastnictví v SSSR a v Rusku/cont : přijata řada zákonů o ochraně průmyslového vlastnictví, včetně Patentového zákona RF – návrat k principům, fungujícím v rozvinutých zemích, ochrana duš.vlastnictví je garantována Ústavou, : vstoupil v platnost Občanský zákoník («Гражданский Кодекс») RF č.230-FZ, část IV. z upravuje právní vztahy v oblasti jak patentů, tak i UV, PV, OZ, výsledků šlechtění, topografií, know-how a autorského práva – komplexní přístup – zásadní změna. Doba platnosti jednotlivých objektů duševního vlastnictví PATENT: 20+5 (prodloužení maximálně o 5 let/analogie s SPC), UŽITNÝ VZOR: 10+3, dříve 5+3, v ČR 4+3+3, PRŮMYSLOVÝ VZOR: 15+10, dříve 10+5, v ČR 5x5, OCHRANNÁ ZNÁMKA: Na vynálezy, UV a PV jsou v RF udělovány PATENTY, dokumentem, potvrzujícím zápis OZ do Státního registru OZ je OSVĚDČENÍ («свидетельство»)

Patentová ochrana v Rusku Mezinárodní: PCT systém Regionální: Eurasijská Patentová Dohoda (EAPD) Eurasijská Patentová Organizace (EAPO) Za účelem realizace EAPD, udělování patentů Eurasijský Patentový Úřad (EAPÚ) Výkonný orgán EAPO - Konvence byla podepsána v roce 1994, vstoupila v platnost , zahájení činnosti , - 9 zemí (bez UA – podepsala, ale neratifikovala, UZ - nepodepsal a GEO, která podepsala, ale neratifikovala) Národní ROSPATENT (Federální služba duševního vlastnictví, od roku 2004 – Federální služba duševního vlastnictví, patentů a OZ) Založen v roce 1955, poslední restrukturalizace – 2011 (Prezidentský Výnos č.673 z 24.května 2011)

Výhody EAPO/EAPÚ -jeden jednací jazyk, placení poplatků jednomu úřadu, -není nutná validace, patent platí v těch zemích, kde jsou placeny udržovací poplatky, -podmínky patentovatelnosti vynálezů odpovídají Evropské patentové dohodě, -výhodnější podmínky přihlašování a dalších právně významných aktů pro signatáře Konvence (poplatky sníženy o 90%), -přijímací, určený i zvolený úřad v rámci PCT, -výhodnější podmínky při provedení mezinárodní rešerše (a následným vydáním mezinárodní rešeršní zprávy) u Rospatentu v rámci PCT (rešeršním úřadem EAPO je Rospatent, který je zplnomocněn provádět mezinárodní rešerše a mezinárodní předběžný průzkum v rámci PCT) – při vydání MRZ Rospatentem se poplatek snižuje o 40%.

Postup transferu technologií do Ruska 1. Nabídkový dopis (non-confidential information), 2. Smlouva o utajení (CDA), 3. Dohoda o záměru (Letter of Intent), 4. Opční smlouva, 5. Licenční smlouva, popř.Assignment Agreement Originální preparáty, chráněné platným patentem: převedení/postoupení PATENTU či souhlas s jeho využíváním. Generika: souhlas s využíváním OBCHODNÍHO TAJEMSTVÍ (dossier, tj.registrační dokumentace preparátu) za účelem jeho registrace a komercializace, spolu se zajištěním dodávek ze strany poskytovatele dossieru, v některých případech i poskytnutí know-how (informace výrobní povahy).

Specifika transferu technologií do Ruska -státní dotace od Ministerstva průmyslu a obchodu, která může pokrýt jak získání technologie, tak případné další fáze klinického zkoušení (monoklonální protilátky), -definice léku domácí výroby (jedním z kritérií léků domácí výroby má být i „kompenzační předání technologických řešení“ ruské právnické osobě – prvotní/druhotné balení již nebude kritériem pro přiznání léku domácím produktem, tento zásadní moment bude předložen Ministerstvem průmyslu a obchodu jako změna zákona „O základech ochrany zdraví občanů“, -slabé povědomí ruských partnerů o transferu jako takovém (mnozí považují transfer za získání hotových materiálních hodnot, např.substance či finální lékové formy). -název léku – obchodní název totožný s názvem účinné látky (INN) není výjimkou, -prodej jedné licence registrační dokumentace/dossier dvěma partnerům není v Rusku možný – exkluzivní licence

Příklady z praxe - patenty Milanfor vs.Velcade (INN: Bortezomib) Bortezomib (INN) Onkologický lék k léčení progresivního četného myelomu (kostního nádoru), užívá se u pacientů, kteří nemohou podstoupit transplantaci kostní dřeně, nejnákladnější státem hrazený preparát v Rusku, nákupy v roce 2010: cca 200 mil.USD, Velcade Originální preparát, vyráběný firmou Janssen-Cilag/Belgie a balený exkluzivním distributorem, ruskou firmou Farmstandard, zaregistrovaný dne (v Rusku je patentově chráněn pouze výrobní proces, nikoli molekula samotná), Milanfor Generický produkt, vyráběný ruskou firmou Farm-Syntez, zaregistrovaný dne

Příklady z praxe – patenty/cont. Rozhodnutí v případu Milanfor vs.Velcade (Bortezomib) Květen 2009: Podána žádost o účast Milanforu ve významném státním tendru, MZ RF (Roszdravnadzor) na poslední chvíli nepovolil účast Milanforu v tendru a dočasně zrušil platnost registračního výměru (intervence ministryně zdravotnictví). Důvod: nedostačující klinické zkoušky, pochybnosti o účinnosti a bezpečnosti léku. Září 2009: Moskevský arbitrážní soud označil původní rozhodnutí Roszdravnadzoru za neplatné. Prosinec 2009: Moskevský soud uznal nezbytnost provedení klinických zkoušek podle požadavků MZ RF. VÝSLEDEK: registrace Milanforu nebyla doposud obnovena Související kroky: -v červenci 2009 založena konkurenční ruská společnost F-Syntez, složená z bývalých zaměstnanců a managementu Farm-Syntezu – podobné portfolio, -v prosinci 2009 konkurenční preparát firmy F-Syntez Amilan-FS (INN: Bortezomib) zahrnut MZ RF do seznamu „životně nezbytných a důležitých léků“ (předpoklad pro hrazení léku státem) a v květnu 2010 zaregistrována maximální cena výrobce (povinná podmínka pro účast v tendrech a hrazení léku státem), preparát však nebyl dosud zaregistrován, a ani jeho medicinské užívání nebylo povoleno – nonsens.

Příklady z praxe – ochranné známky ZAO FARM-SYNTEZ, Moskva Výrobky: onkologie, cukrovka http: ZAO F-SYNTEZ, Moskevská oblast Výrobky: onkologie, cukrovka/“klony“ http: OAO FARMSYNTEZ, St.Petěrburg Výrobky: biol.preparáty, biobetters http: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Č.zápisu: Přihláška: Zápis: Platnost: Dne bylo Arbitrážním soudem v Moskvě přijato rozhodnutí o zákazu rozmisťování grafického zobrazení dle OZ č ve výrobě, reklamě a nabídce k prodeji léčebných přípravků pod názvem Octreotide-Long FS, Octreotide FSyntez, a také jakýchkoli jiných léků. BLOKACE OZ č

Příklady z praxe – ochranné známky Hamé vs. «Наше» - ilustrace a platné OZ v RF: Duben 2010 – žaloba ze strany Hamé na ruskou firmu Ruzkom (Lytkarinský masokombinát, Moskevská oblast) k Arbitrážnímu soudu Moskevské oblasti na ZAMĚNITELNOST s OZ «Наше», žádost o stažení z obchodní sítě a zničení všeho zboží, označeného danou OZ + kompenzace 8,25 mil.RUB (cca 4,95 mil.CZK). Srpen/říjen 2010 – soud zamítl argumenty Hamé (průzkum veřejného mínění, 2 expertízy s důkazy o kopírování OZ firmou Ruzkom). Červen 2011 – Arbitrážní soud Moskevské oblasti nařídil firmě Ruzkom zaplatit kompenzaci. Září 2011 – Federální Antimonopolní Služba posoudila jednání firmy Ruzkom jako NEKALOU SOUTĚŽ.

Otázka přístupu Ruska k WTO/TRIPS -WTO – zahájila svoji činnost v roce 1995, nástupce GATT (1947), -ochrana domácího průmyslu vs.nezbytnost dostupnosti nových technologií, -rezistence ze strany sousedních zemí (Ukrajina, Gruzie – své námitky stáhla v říjnu 2011, v listopadu 2011 podepsána dohoda s RF), -přihláška RF podána již v roce 1993, Rusko však bylo přijato do WTO až v prosinci 2011, hlavní otázky vstupu – zemědělská problematika a celní tarify, -zvláštní důraz na autorská práva (internetové pirátství), -nový Zákon o nakládání s léky z roku 2010 je již kompatibilní se závazky z dohody TRIPS, které nabudou platnosti vstupem Ruska do WTO

Rozvoj farmacie na Ukrajině a v dalších zemích SNS Srovnání maloobchodních prodejů léků v jednotlivých zemích ZeměProdeje v mld.USDTempo růstu v %Import/dom.výroba Rusko13,330+13,2%75/25 Ukrajina2,557+20,6%73/27 Kazachstán0,794+2,5%93/7 Bělorusko0,623+6,4%80/20 Ázerbajdžán0,373+11,0%97/3 Uzbekistán0,323+7,7%78/22 Gruzie0,198-1,9%86/14 Moldova0,148-0,5%92/8 Arménie0,094+5,1%94/6 Česká republika3,138+1,0%

Výdaje za léky na 1 obyvatele v zemích SNS v roce 2010

Závěry -ohromný nenasycený rozvíjející se trh („emerging market“), -důležitý mezník – vstup do WTO v prosinci 2011 (Ukrajina již od roku 2008), -spolupráce v rámci BRICS (Zasedání BRICS v Moskvě v dubnu 2011), -vysoká míra korupce, včetně nových struktur (ROSNANO), -bohatí partneři (RU/UA), navyklí platit za hotovou věc materiální povahy, ale nikoli za nápad/myšlenku, kterou je potřeba dále rozvíjet, zkoušet a investovat do ní – nedostatek moderních výrobních kapacit, především v oblasti biotechnologií, monoklonálních protilátek, ale i např.onkologie, -prozatím nedostatečné využití rizikového kapitálu (venture capital), bankovního kapitálu atd. -obrovské možnosti v oblasti kontraktní výroby, -zbytečně komplikovaná byrokracie

Závěry/cont. -velkým problémem je komerční realizace vlastních výzkumů – prodej znalostí do zahraničí v čisté formě, bez výrobní a servisní podpory, při absenci zacílení na konečný produkt, -obchod s licencemi není prozatím dostatečně rozvinutý, situace se však zlepšuje se stanovením povinné registrace licenční smlouvy mezi poskytovatelem a nabyvatelem licence (OZ RF č.230-FZ, část IV., článek 1369), -poloviční snížení udržovacích poplatků při podání žádosti o poskytnutí „otevřené“ licence majitelem patentu libovolnému zájemci (OZ RF č.230-FZ, část IV., článek 1368, bod 1.), -odpuštění přihlašovacích poplatků při podání žádosti o postoupení uděleného patentu jeho původcem libovolnému zájemci (v případě, že přihlašovatelem je původce, teritoriální omezení – novým majitelem patentu může být pouze ruský zájemce) – OZ RF č.230- FZ, část IV., článek 1366.

Děkuji za pozornost INVENTIA, s.r.o. Ing.Miloš Hraba Research Associate Na Bělidle Praha 5 – Smíchov Tel.: Fax: Mobil: Projekt OP VK - CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.